Pieczone jaja w Lombardii Nikoletty Maciąg (Wrocław)

Pieczone jaja w Lombardii
Pieczone jaja w Lombardii

Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy, aby powstała piana.
    • W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier puder.
      • Do ubitych białek dodajemy mąkę i sok z cytryny
        • Ubijamy jeszcze przez około 2 minuty.
          • Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
            • Na papierze rysujemy okrąg o średnicy około 18-22 centymetrów.
              • Pianę wykładamy łyżką na papier.
                • Ważne, aby brzegi bezy były wyciągnięte w górę.
                  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
                    • Przygotowaną bezę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 120°C.
                      • Pieczemy przez 60 minut.
                        • Po 60 minutach zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez 25 minut.
                          • Po 25 minutach zmniejszamy temperaturę do 90°C i pozostawiamy na 20 minut.
                            • Śmietanę ubijamy.
                              • Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i 1 łyżkę cukru pudru.
                                • Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
                                  • Przygotowany krem wkładamy do lodówki, aby się schłodził.
                                    • Upieczoną bezę pozostawiamy do ostudzenia.
                                      • Bezę dekorujemy kremem i owocami.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości