„Ostry dyżur" Maciek Pawliszewski

Ostry dyżur
Ostry dyżur

Sposób przygotowania:

Blanszowanie papryczek

  • Przekrajamy jalapeno wzdłuż i wydrążamy je z włókien i nasion.
    • Zagotowujemy 1 litr wody w garnku.
      • Wkładamy jalapeno do wody, czekamy do ponownego zagotowania wody, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty.
        • Wyjmujemy papryczki z garnka i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą z kostkami lodu.
          • Odsączamy jalapeno z wody na ręczniku papierowym.
            • Mieszamy w dużej misce serek śmietankowy, cheddar starty na grubych oczkach i dodajemy ser dojrzewający.
              • Wkładamy jedną łyżeczkę farszu do szerszej strony papryczki i dociskamy farsz do spodu. Powtarzamy czynność w kolejnych papryczkach.
                • Zamaczamy papryczki w maślance, następnie obtaczamy każdą z nich w mące. Ponowne zamaczamy papryczki w maślance i obtaczamy w zmielonych krakersach.
                  • Smażymy jalapeno na głębokim dobrze rozgrzanym oleju ok. 2 minuty, aż nabiorą złoto- brązowego koloru.
                    • Wyjmujemy papryczki i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości