Składniki:
- Piersi gołębie 8-12szt
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- Oliwa z oliwek
- Łyżka masła
- 2 główki sałaty rzymskiej, umyte i podarte
- 4 duże buraki ćwikłowe, obrane ugotowane i pokrojone w kostkę
- 75g prażonych orzechów laskowych, lekko rozgniecione
- Kilka liści rukoli
Sos
- 50ml czerwonego octu winnego
- 100ml oliwy z oliwek
- 50ml oleju z orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Sos
- Łączymy poszczególne składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Piersi gołębie
- Doprawiamy piersi solą i pieprzem.
- Piersi smażymy skórą do dołu około 3min. Przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3min.
- Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę masła. Przekładamy piersi na talerz i pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
- Mieszamy liście sałaty garść orzechów i połowę sosu winegret oraz buraki pokrojone w plastry. Rozkładamy sałatkę na talerze. Piersi kroimy w 4cm plastry i skrapiamy sosem winegret.
- Układamy je na talerzach, posypujemy orzechami i kilkoma liśćmi rukoli.