Składniki:
- 250g ciemnej czekolady
- 250g masła bez soli
- 250g obranych i ugotowanych kasztanów
- 125ml tłustego mleka
- 125ml chudej śmietanki
- 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 125g cukru pudru
- Śmietana kremówka z pieprzem syczuańskim do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Pozostawiamy mieszankę do ostygnięcia.
- W innym rondlu zagotowujemy mleko, śmietankę i kasztany, miksujemy na puree.
- Ucieramy żółtka i cukier puder na gładką masę.
- Mieszamy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz puree z kasztanów.
- Miksujemy wszystko aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ubijamy białka i przekładamy do masy. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20-25min w temperaturze 170C.
- Środek powinien być lekko niedopieczony. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Wyjmujemy z tortownicy i kroimy na kawałki. Podajemy z ubitą śmietanką wymieszaną z pieprzem syczuańskim.