Nie kupisz w Opolu Tomasza Załężnego (Opole)

Składniki:

● 2 łyżki miodu

● 2 łyżki soku z cytryny

● 150 g cukru trzcinowego

● 200 ml wody

● 3 płaty ciasta francuskiego

● Orzechy nerkowca

● Pistacje

● Masło

Sposób przygotowania:

● Do garnka wlewamy wodę.

● Dodajemy cukier, miód i sok z cytryny.

● Zagotowujemy, aby syrop zgęstniał.

● Odstawiamy do ostygnięcia.

● Orzechy nerkowca i pistacje blendujemy.

● Zblendowane orzechy dzielimy na dwie części.

● Płaty ciasta francuskiego rozwałkowujemy.

● Formę do pieczenia smarujemy masłem.

● Na dnie formy układamy pierwszy płat ciasta i zasypujemy pierwszą częścią orzechów.

● Orzechy przykrywamy drugim płatem ciasta i ponownie wysypać orzechy.

● Przykrywamy trzecim płatem ciasta.

● Ostatni płat smarujemy masłem i posypujemy pistacjami.

● Baklawę dzielimy na 12 równych części.

● Formę do ciasta przykrywamy folią aluminiową.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 40 minut.

● Gotową baklawę polewamy przygotowanym wcześniej syropem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Pozostałe wiadomości