Namiętność śródziemnomorska Ireneusza Osińskiego (Trójmiasto)

Namiętność śródziemnomorska
Namiętność śródziemnomorska

Sposób przygotowania:

  • Ośmiorniczki rozmrażamy i odcedzamy.
    • Zalewamy olejem.
      • Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
        • Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po cztery sztuki, po obu stronach przez około 25 sekund.
          • Dodajemy do jednej z przesmażanych porcji łyżeczkę masła.
            • Przekładamy wraz z sosem z patelni do osobnej miski.
              • Po przesmażeniu zostawiamy na kilka minut, aż puszczą sok.
                • Odsączamy ośmiorniczki przez sito
                  • Przekładamy do osobnej miski i skrapiamy olejem.
                    • Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie ośmiorniczki.
                      • Smażymy przez kilkanaście sekund.
                        • Usmażone ośmiorniczki odcedzamy.
                          • Powtarzamy smażenie i odcedzanie, skrapiając ośmiorniczki na sicie przed wrzuceniem na patelnię.
                            • Przy ostatnim smażeniu dodajemy na mocno rozgrzaną patelnie trochę oleju dwie łyżeczki masła.
                              • Wrzucamy ośmiorniczki i smażymy z każdej strony przez około 30 sekund.
                                • Usmażone ośmiorniczki wrzucamy z powrotem do miski z odsączonym sokiem.
                                  • Dodajemy odrobinę soku z cytryny.
                                    • Pozostawiamy na kilka minut.
                                      • Odsączony z ośmiornic sos przelewamy na patelnię i zagotowujemy.
                                        • Dodajemy cztery łyżeczki masła i ciągle mieszając gotujemy.
                                          • Zagotowany sos przelewamy do rondelka i odstawiamy.
                                            • Ziemniaki gotujemy w łupinkach, studzimy i kroimy w plastry.
                                              • Cebulę i czosnek kroimy w cząstki.
                                                • Ugotowane ziemniaki, cebulę i czosnek doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem.
                                                  • Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię.
                                                    • Smażymy na złoty kolor.
                                                      • Dodajemy niewielką ilość masła i smażymy około 30 sekund.
                                                        • Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną bazylię.
                                                          • Wykładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego.
                                                            • Na wierzchu układamy usmażone ośmiorniczki.
                                                              • Ziemniaki z ośmiornicami wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 3 minuty.
                                                                • Na talerze wykładamy ziemniaki i ośmiorniczki, polewamy podgrzanym sosem i posypujemy odrobiną świeżej, posiekanej bazylii.
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości