Nadziewany pomidor, sakiewki z kurczaka, gotowane gruszki w winie, czyli nietypowe dania Anny

Nadziewany pomidor, sakiewki z kurczaka, gotowane gruszki w winie, czyli nietypowe dania Anny
Nadziewany pomidor, sakiewki z kurczaka, gotowane gruszki w winie, czyli nietypowe dania Anny

ANNA GRZESIAK

PRZYSTAWKA

Włoska wyprawa

Nadziewany pomidor podany na szynce parmeńskiej

(czas przygotowania: 10 min.)

SKŁADNIKI

  • 4 duże pomidory
    • 1 pęczek świeżej bazylii
      • 30 g orzeszków nerkowca
        • 160 g szynki parmeńskiej
          • 3 opakowania sera mozzarella
            • 4 łyżki oliwy z oliwek
              • 1 ząbek czosnku
                • sól
                  • przyprawy do smaku: oregano, bazylia
                    • 2 bagietki

                      Sposób przygotowania:

                      Odcinamy górne części pomidorów i zachowujemy je, aby zrobić z nich daszki. Z pozostałej części pomidora wygrzebujemy łyżeczką miąższ i odkładamy do miseczki. Do miąższu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oliwę z oliwek. W moździerzu ucieramy orzeszki nerkowca, świeżą bazylię i czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i nadziewamy pomidory farszem, następ0nie przykrywamy je daszkiem. Kładziemy na szynce parmeńskiej. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Podajemy z bagietką.

                      Włoska wyprawa
                      Włoska wyprawa
                      Źródło: TVN

                      DANIE GŁÓWNE

                      Francja Elegancja czyli sakiewki z kurczaka faszerowana serkiem brie

                      (czas przygotowania: 1 godz.)

                      SKŁADNIKI

                      • 2 opakowania sera brie
                        • 50 g orzechów lub migdałów
                          • 4 łyżki przyprawy do kurczaka
                            • 4 łyżki żurawiny
                              • szczypta szafranu
                                • 8 ziemniaków
                                  • 1/4 kostki masła
                                    • 6 łyżek śmietany
                                      • łyżka oliwy z oliwek

                                        Sposób przygotowania:

                                        Piersi nacinamy od góry. Wkładamy plaster sera brie oraz uprażone wcześniej migdały lub pokrojone drobno orzechy. Przyprawiamy i odstawiamy, żeby składniki się przegryzły. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut podlewając oliwą z oliwek. Podajemy z żurawiną.

                                        Ziemniaki gotujemy. Po ugotowaniu wrzucamy do miksera razem z czosnkiem, szafranem, masłem i śmietaną. Ucieramy na gładką masę.

                                        Francja elegancja
                                        Francja elegancja
                                        Źródło: TVN

                                        DESER

                                        Indiańska fantazja

                                        Gotowane gruszki w winie z czekoladowymi kwiatami i karmelem

                                        (czas przygotowania: 50 min.)

                                        SKŁADNIKI

                                        • 4 gruszki
                                          • 375 ml słodkiego wina
                                            • 4 goździki
                                              • 2 laski wanilii
                                                • 2 łyżki brązowego cukru
                                                  • 250 g cukru zwykłego
                                                    • 32 ciasteczka czekoladowe
                                                      • 250 ml mleka
                                                        • 125 ml śmietany
                                                          • 3 żółtka

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Gruszki:

                                                            Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wkładamy do dużego rondla, dodajemy wino i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.

                                                            Krem:

                                                            W rondelku mieszamy mleko, śmietanę i wanilię (lub strączki kardamonu). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. W żaroodpornej misce przez 5 minut ucieramy żółtka i cukier do powstania jasnego i puszystego kremu. Stopniowo dolewamy gorące mleko ze śmietaną i wanilią lub kardamonem. Miskę stawiamy nad rondlem z wodą. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy drewnianą łyżką 10-15 minut. Powinniśmy uzyskać taką konsystencję, żeby krem spływał z drewnianej łyżki.

                                                            Paluszki Karmelowe:

                                                            Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając aż cukier się rozpuści i będzie lekko przyrumieniony. Zdejmujemy z ognia. Na blasze kładziemy uformowane łyżką paluszki, długie na 12 cm i szerokie na 5 mm. Odstawiamy do ostygnięcia.

                                                            Dekoracja:

                                                            Na talerzu ustawiamy czekoladowe ciastka, aby wyglądały jak kwiatek. Posypujemy cukrem pudrem. Na ciastka kładziemy odsączone gruszki. Dekorujemy kremem. Dookoła kładziemy gruszki i ustawiamy paluszki tak, by opierały się o siebie jak żerdzie tipi.

                                                            Indiańska fantazja
                                                            Indiańska fantazja
                                                            Źródło: TVN

                                                            Autor: TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości