Mozzarella z pomidorami, zupa meksykańska i tiramisu- dania mistrzyni kominiarstwa

Mozzarella z pomidorami, zupa meksykańska i tiramisu- dania mistrzyni kominiarstwa
Mozzarella z pomidorami, zupa meksykańska i tiramisu- dania mistrzyni kominiarstwa

MONIKA CICHOŃ

PRZYSTAWKA

Mozzarella z pomidorami

Czas przygotowania: 10 min.

  • kilka pomidorków cherry
    • ser typu mozzarella
      • garść rukoli
        • ząbek czosnku
          • olej arachidowy
            • 1 łyżka soku z cytryny
              • sól
                • pieprz
                  • sos słodki chilli

                    Pomidorki kroimy na plastry. Czosnek tłuczemy w moździerzu i dodajemy sól, pieprz, olej arachidowy oraz sok z cytryny i słodki sos chilli. Kroimy mozzarellę na plasterki i układamy ją na talerzu naprzemiennie z pomidorami. Przyozdabiamy rukolą i listkami bazylii.

                    Mozzarella z pomidorami
                    Mozzarella z pomidorami
                    Źródło: TVN

                    DANIE GŁÓWNE

                    Zupa meksykańska

                    Czas przygotowania: 2 godz.

                    • 1 puszka kukurydzy
                      • 1 puszka czerwonej fasoli
                        • mrożony mix warzyw
                          • 2 cebule
                            • przecier pomidorowy
                              • czosnek
                                • papryka zielona
                                  • papryka czerwona
                                    • papryka żółta
                                      • 500 g mięsa mielonego, najlepiej indyczego
                                        • sól
                                          • pieprz
                                            • kostka rosołowa
                                              • przyprawa do zup
                                                • ser żółty

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Podsmażamy pokrojoną cebulę z mięsem mielonym, następnie całość wrzucamy do garnka. Resztę składników kroimy i również umieszczamy w garnku. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotujemy aż składniki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Zupę posypujemy sporą ilością startego sera i podajemy ze świeżym i chrupiącym pieczywem, najlepiej bagietką.

                                                  Zupa meksykańska
                                                  Zupa meksykańska
                                                  Źródło: TVN

                                                  DESER

                                                  Tiramisu

                                                  Czas przygotowania: 40 min.

                                                  • 1 serek mascarpone
                                                    • 4 żółtka
                                                      • 1 śmietana 300 ml 36%
                                                        • 1/3 szklanki cukru pudru
                                                          • paczka cukru wanilinowego
                                                            • 1 paczka biszkoptów do tiramisu
                                                              • 50g koniaku lub grappy
                                                                • 1 szklanka posłodzonej kawy ekspresowej
                                                                  • 2 łyżeczki kakao

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Ucieramy mikserem żółtka z cukrem na kogel mogel. Gdy żółtka będą utarte na gładką masę, dodajemy stopniowo serek mascaropne i dalej ubijamy. Całość musi być puszysta. Śmietanę ubijamy na sztywno i dokładamy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Kawę wlewamy do miseczki i dodajemy do niej koniak. Nasączamy biszkopty w kawie i układamy warstwami w głębokim naczyniu naprzemiennie: biszkopty i krem (ok. 4 warstw).Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.

                                                                    Tiramisu
                                                                    Tiramisu
                                                                    Źródło: TVN

                                                                    Autor: TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości