Miniszaszłyki śliwkowe, roladki wieprzowe, zapiekane owoce, czyli fantazyjny stół fotografki

Miniszaszłyki śliwkowe, roladki wieprzowe, zapiekane owoce, czyli fantazyjny stół fotografki
Miniszaszłyki śliwkowe, roladki wieprzowe, zapiekane owoce, czyli fantazyjny stół fotografki

ALEKSANDRA HOROSZKIEWICZ

Przystawka

Miniszaszłyki śliwkowe z dyniowym kremem

czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

· 1 dynia masłowa (około 600 g)

  • 1 duża cebula
    • 700 ml bulionu wołowego
      • sól
        • pieprz
          • liść laurowy
            • 200 ml mleka
              • gałka muszkatołowa
                • 3 łyżeczki oleju z pestek dyni
                  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
                    • 12 suszonych śliwek kalifornijskich
                      • 12 cienkich plastrów boczku wędzonego

                        Sposób przygotowania:

                        Dynię myjemy, obieramy i usuwamy z niej pestki. Wnętrze kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na rozgrzanym w dużym garnku oleju. Pokrojoną dynię dodajemy do cebuli i dusimy około 5 minut. Wlewamy bulion i całość gotujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy liść laurowy. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy liść laurowy, resztę miksujemy. Dodajemy mleko i ponownie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Podajemy w podgrzanych miseczkach. Wierzch polewamy śmietaną. Można udekorować posiekaną natką pietruszki.

                        Miniszaszłyki:

                        Każdą śliwkę owijamy ciasno boczkiem i nabijamy na wykałaczkę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Śliwki owinięte boczkiem układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy około 15 – 20 minut. Podajemy z kremem dyniowym.

                        Danie główne

                        Roladki wieprzowe otoczone słodkim mango

                        czas przygotowania: 1,5 godziny

                        Składniki:

                        • 2 polędwiczki wieprzowe każda po 450 g
                          • 40 g sera feta
                            • 8 sztuk szparagów z zalewy
                              • 8 sztuk suszonych pomidorów
                                • 80 g pomidorów z puszki
                                  • dwa ząbki czosnku
                                    • kilka liści bazylii
                                      • sól
                                        • pieprz
                                          • 40 g sera mascarpone

                                            Składniki na sałatkę:

                                            • 120 g młodych liści szpinaku
                                              • 80 g liści rukoli
                                                • 4 średnie pomidory
                                                  • mango
                                                    • 3 łyżki oleju z pestek winogron
                                                      • łyżeczka cukru
                                                        • sól
                                                          • pieprz
                                                            • łyżka suszonych ziół prowansalskich
                                                              • łyżeczka soku z cytryny

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Mięso płuczemy i osuszamy. Polędwiczki kroimy na 10 części. Każdą rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym z kotletów układamy plaster sera feta, szparag i suszonego pomidora. Zwijamy w roladki i układamy w brytfance. Miksujemy pomidory, czosnek i bazylię, a następnie zalewamy mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut. Do słoiczka wsypujemy zioła, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy olej i sok z cytryny. Całość schładzamy. Na dużym talerzu układamy liście szpinaku, rukoli, pokrojone w paski mango oraz ćwiartki pomidorów. Całość polewamy schłodzonym sosem. Na warzywach układamy roladki oraz ser mascarpone. Można udekorować listkami świeżej pietruszki.

                                                                Deser:

                                                                Zapiekane owoce w puszystej pierzynce

                                                                (czas przygotowania: 1 godzina)Składniki:

                                                                • 200 g malin lub truskawek
                                                                  • puszka moreli w syropie
                                                                    • 80 g borówek amerykańskich
                                                                      • 3 łyżki syropu klonowego
                                                                        • łyżka margaryny
                                                                          • 4 białka
                                                                            • szklanka cukru pudru
                                                                              • łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                  • łyżka bardzo zimnej wody
                                                                                    • łyżeczka octu winnego

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Pod koniec mieszamy masę z łyżką wody i octem winnym. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na spodzie układamy owoce, polewamy syropem i przykrywamy masą. Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy, aż wierzch deseru stwardnieje. Całość dekorujemy bitą śmietaną.

                                                                                      Autor: TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości