„Małżeński rarytas” Aleksandra Podeszwa

Małżeński rarytas
Małżeński rarytas

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy masło i szczyptę soli. Czekamy aż całość się zagotuje. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
    • Kiedy masa jest już zimna dodajemy jajka. Wbijamy je pojedynczo, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Odstawiamy masę do lodówki na 2 godziny.
      • Ciasto wyciskamy za pomocą szprycy cukierniczej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w 190°C przez 15 – 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

        Masa:

        • Do rondelka wlewamy 250 ml mleka, dodajemy miąższ z laski wanilii i zagotowujemy.
          • Do pozostałych 250 ml mleka dodajemy mąkę, cukier oraz żółtka jajek i wszystko dokładnie mieszamy.
            • Gdy mleko w rondelku się zagotuje, dodajemy do niej powstałą masę i mieszamy aż całość się zagotuje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i studzimy (dzięki folii nie zrobi się kożuch).
              • Kiedy masa ostygnie miksujemy ją na małych obrotach i stopniowo, po jednej łyżce, dodajemy masło.
                • Do gotowej masy małym strumieniem wlewamy piwo i dokładnie mieszamy.
                  • Kiedy ciasto wystygnie za pomocą szprycy cukierniczej wstrzykujemy masę do środka lub kroimy je na połówki i smarujemy masą.
                    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią gotowe eklerki. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. Na patelni prażymy płatki migdałowe do dekoracji.
                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości