Składniki:
● Szynka z dzika
● 3 cebule
● Garść grzybów suszonych
● 10 ziaren czarnego pieprzu
● 3 ziarna ziela angielskiego
● 2 listki laurowe
● Olej
Warzywa
● Czerwona cebula
● Cukinia
● Bakłażan
● Seler naciowy
● Mieszanka ziół w proszku
● Oliwa z oliwek
Kluski
● 250 g mąki pszennej
● ⅓ szklanki wody
● ⅓ szklanki mleka
● 2 jajka
● Szczypta soli
● Szczypta cukru
● Olej
Sposób przygotowania:
● Sprawione mięso z dzika obsmażamy na oleju.
● Dodajemy cebule pokrojone w dość duże kawałki.
● Wrzucamy garść suszonych grzybów.
● Dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe.
● Podlewamy gorącą wodą.
● Dusimy przez około 2 godziny.
● Gotowe mięso kroimy w plastry i zalewamy powstałym sosem.
Warzywa
● Warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę.
● Pokrojone warzywa umieszczamy w garnku.
● Dodajemy mieszankę warzyw oraz odrobinę oliwy.
● Dokładnie mieszamy.
● Dusimy przez około 20 minut.
Kluski
● Do miski wsypujemy mąkę.
● Dodajemy wodę i mleko oraz 2 jajka.
● Dodajemy szczyptę soli i cukru.
● Dolewamy odrobinę oleju.
● Ciasto dokładnie mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa.
● W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.
● Gotowe ciasto przelewamy za pomocą łyżki na gotującą się wodę.
● Czekamy, aż woda ponownie się zagotuje.
● Dolewamy szklankę zimnej wody i ponownie zagotowujemy.