Leśny świntuszek w warzywnej okrasie Pawła Pazdrowskiego (Zielona Góra)

Składniki:

● Szynka z dzika

● 3 cebule

● Garść grzybów suszonych

● 10 ziaren czarnego pieprzu

● 3 ziarna ziela angielskiego

● 2 listki laurowe

● Olej

Warzywa

● Czerwona cebula

● Cukinia

● Bakłażan

● Seler naciowy

● Mieszanka ziół w proszku

● Oliwa z oliwek

Kluski

● 250 g mąki pszennej

● ⅓ szklanki wody

● ⅓ szklanki mleka

● 2 jajka

● Szczypta soli

● Szczypta cukru

● Olej

Sposób przygotowania:

● Sprawione mięso z dzika obsmażamy na oleju.

● Dodajemy cebule pokrojone w dość duże kawałki.

● Wrzucamy garść suszonych grzybów.

● Dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe.

● Podlewamy gorącą wodą.

● Dusimy przez około 2 godziny.

● Gotowe mięso kroimy w plastry i zalewamy powstałym sosem.

Warzywa

● Warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę.

● Pokrojone warzywa umieszczamy w garnku.

● Dodajemy mieszankę warzyw oraz odrobinę oliwy.

● Dokładnie mieszamy.

● Dusimy przez około 20 minut.

Kluski

● Do miski wsypujemy mąkę.

● Dodajemy wodę i mleko oraz 2 jajka.

● Dodajemy szczyptę soli i cukru.

● Dolewamy odrobinę oleju.

● Ciasto dokładnie mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa.

● W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.

● Gotowe ciasto przelewamy za pomocą łyżki na gotującą się wodę.

● Czekamy, aż woda ponownie się zagotuje.

● Dolewamy szklankę zimnej wody i ponownie zagotowujemy.

Pozostałe wiadomości