Leśne dzióbki Katarzyny Drewniak (Zielona Góra)

Leśne dzióbki
Leśne dzióbki

Sposób przygotowania:

● Skórę piersi kaczki nacinamy w kratkę.

● Mięso kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu.

● Smażymy przez około 7 minut.

● Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy przez około 4 minuty.

● Podsmażone piersi kaczki pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez około 10 minut.

● Wyjmujemy mięso z piekarnika i odstawiamy na 5 minut.

● Mięso kroimy w plastry.

Puree z dyni

● Dynię myjemy i kroimy na pół.

● Wyjmujemy pestki za pomocą łyżki.

● Miąższ dyni kroimy w plastry i układamy na blasze do pieczenia.

● Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

● Doprawiamy pieprzem i solą.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut.

● Upieczoną dynię studzimy.

● Kawałki dyni blendujemy.

● W trakcie blendowania dodajemy papryczkę chili, imbir i zioła według uznania.

Buraki karmelizowane

● Ugotowane buraki kroimy w kostkę/

● Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.

● Smażymy buraki.

● W trakcie smażenia dodajemy odrobinę miodu i octu balsamicznego.

● Doprawiamy solą i pieprzem.

Kurki z pietruszką

● Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.

● Wrzucamy kurki i smażymy przez około 5 minut.

● Doprawiamy solą i pieprzem.

● Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Sos z owoców leśnych

● Na maśle smażymy dowolne owoce leśne do momentu, aż puszczą sok.

podziel się:

Pozostałe wiadomości