Składniki:
- 1,5 litr śmietany kremówki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 mielonego kardamonu
- Kilka nitek szafranu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Gwiazdka anyżu
- 0,5 szklanki posiekanych migdałów, orzechów nerkowca oraz pistacji
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy śmietanę do momentu zagotowania i na małym ogniu redukujemy, aż objętość
zmniejszy się o około połowę.
- Dodajemy cukier, kardamon, szafran, cynamon, zmielony anyż oraz orzechy.
- Wszystko gotujemy aż masa zgęstnieje.
- Wlewamy do foremek , wkładamy do zamrażalki . Wyciągamy 15 minut przed podaniem.
LADDU
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny lub kaszy kuskus
- 3/4szklanku cukru pudru
- 2 łyżki masła klarowanego
- Nitki szafranu
- 3/4 szklanki mąki z orzechów arachidowych
- Wiórki kokosowe
- Garść orzechów z nerkowca, migdałów bez skórki, rodzynek i innych bakalii wg uznania
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
Sposób przygotowania:
- Nitki szafranu wrzucamy do ciepłego mleka. Orzechy rozdrabniamy, siekamy większe bakalie.
- Na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy orzechy i wybrane bakalie.
- Na osobnej patelni podgrzewamy kaszę, aż się zezłoci.
- Wyłączamy ogień, do kaszy dodajemy cukier puder, podsmażone orzechy i bakalie, szafran i kardamon, mieszamy.
- Powoli dodajemy mleko do uzyskania konsystencji odpowiedniej do lepienia kulek.
- Po ostygnięciu lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Możemy obtoczyć je w wiórkach kokosowych, czarnym sezamie lub rozdrobnionych migdałach.