Chili
- 2 łyżki oleju
- 200 gram bekonu posiekanego
- 200 gram szynki pociętej w kostkę
- 200 gram kiełbasy wieprzowej pociętej w kostkę
- 200 gram cebuli pociętej w kostkę
- 200 gram papryki pociętej w kostkę
- 200 gram mielonego mięsa wołowego
- 400 ml przecieru pomidorowego
- pieprz
- sól
- 2 łyżki papryki w proszku
- 1 łyżka chili w proszku
- puszka czerwonej fasoli
Hamburger
- 500 gram mielonego mięsa wołowego
- 1/2 dużej cebuli
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka wody
- olej do smażenia
- bułka tarta
Sos
- 2 łyżki masła
- pół szklanki posiekanych pieczarek
- pół szklanki posiekanej cebuli
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 szklanki ciemnego sosu pieczeniowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Smażony ryż
- łyżka oleju
- 50 gram posiekanego bekonu
- 100 gram szynki pociętej w kostkę
- 100 gram kiełbasy wieprzowej pociętej w kostkę
- łyżka papryki w proszku
- 400 gram wcześniej przyprawionego ryżu (wymieszanego z czosnkiem, tymiankiem, czerwonym pieprzem)
- 100 gram szczypiorku / zielonej cebulki
Dodatki
- 100 gram startego sera
- 200 gram wysmażonego bekonu
- 200 gram wysmażonych pieczarek
- 100 gram suszonej cebulki
- 50 gram szczypiorku / zielonej cebulki
- 4 sadzone jajka
Sposób przygotowania:
Sos
- Dodajemy masło na patelnię, następnie wrzucamy cebulę oraz pieczarki.
- Smażymy przez 5 minut. Dodajemy sos pieczeniowy oraz sos Worcestershire oraz łyżeczkę skrobi kukurydzianej.
- Czekamy aż się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2-3 minuty
Chili
- Dodajemy dwie łyżki oleju do dużego garnka, a następnie posiekany bekon.
- Po chwili dosypujemy szynkę, kiełbasę, cebulę, paprykę - mieszamy. Po 2 minutach dodajemy mielone mięso. Mieszamy i zalewamy przecierem pomidorowym.
- Dodajemy paprykę w proszku, chili, sól, pieprz, czerwoną fasolę. Następnie wszystko mieszamy i gotujemy przez 15 minut
Hamburgery
- Cebulę kroimy drobno.
- Czosnek przepuszczamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek, aż się zezłocą. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Wołowinę umieszczamy w większym naczyniu. Dodajemy do niej jajko, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire, 1 łyżeczkę wody i zeszkloną wcześniej cebulę. Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość dokładnie.
- Burgery grillujemy na rozgrzanym grillu lub smażymy na patelni grillowej przez ok 3-4 min. z każdej strony.
- Gotowe hamburgery wrzucamy do sosu pieczeniowego
Smażony ryż
- Zaczynamy od wrzucenia na patelnię 50 gram posiekanego bekonu. Po zarumienieniu dodajemy kiełbasę oraz szynkę pociętą w kostkę.
- Dodajemy łyżkę papryki w proszku. Całość podsmażamy i mieszamy.
- Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, mieszamy i dosypujemy posiekany szczypiorek.
- Całość smażymy przez 2-3 minuty.
Łączenie składników
- Na dno miseczki dodajemy dwie duże łyżki smażonego ryżu.
- Następnie wykładamy na to wcześniej przygotowanego hamburgera.
- Polewamy dużą łyżką sosu chili. Posypujemy startym serem.
- Wykładamy na górę dwa kawałki wysmażonego bekonu, posypujemy pieczarkami, suszoną cebulą i polewamy sosem pieczeniowym, posypujemy zieloną cebulką i na samą górę dodajemy sadzone jajko.