Krewetki, polędwica i mus czekoladowy- niecodzienne potrawy Rafała

TVN
TVN

RAFAŁ RULSKI

PRZYSTAWKA

„Radość dla podniebienia”

Krewetki na patyku

Czas przygotowania: 40min

1 kg surowych, obranych krewetek z ogonkami

oliwa z drugiego tłoczenia

50 g masła

czosnek

2 bagietki

pieprz, sól

cytryna

białe wytrawne wino

Umyte krewetki wrzucamy do miski, zalewamy winem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej czosnek wyciśnięty przez praskę. Lekko podsmażony czosnek odcedzamy od oliwy i dodajemy do krewetek. Zostawiamy na 30min. Po tym czasie w pozostałej ilości oliwy rozpuszczamy 50 gram masła. Na rozgrzane masło z oliwą wrzucamy krewetki i podsmażamy z obu stron. Oddzielnie podsmażamy cytrynę do dekoracji. Krewetki podajemy z bagietką i cytryną.

DANIE GŁÓWNE

Polędwica błyskawica

Czas przygotowania: 45min

2 warkocze polędwicy wieprzowej

pieprz zielony

masło

olej rzepakowy

sól

Sałatka:

15 dag orzechów pinii

80 dag cukinii

25 dag pomidorków truskawkowych

oliwa extra virgin

słodki sos sojowy

50 dag soli kuchennej

1 opakowanie rukoli

Sposób przygotowania:

Ubijamy polędwicę, marynujemy ją w oliwie z oliwek razem z solą i pieprzem. Pół kg soli wsypujemy na patelnię i podgrzewamy. Wsypujemy do soli orzeszki pinii i podsmażamy przez kilka minut tak, aby zarumieniły się i oblepiły solą. Następnie odcedzamy je. Na suchej patelni podsmażany pomidorki przekrojone na pół, również na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinię. Podsmażone warzywa mieszamy z rukolą, orzeszkami, dodajemy oliwę z oliwek i sos sojowy. Zamarynowaną polędwicę podsmażamy na patelni. Polędwicę podajemy na sałatce.

DESER

Mus czekoladowy z orzechami zatopionymi w karmelu

Czas przygotowania: 1h 15min

2 tabliczki mlecznej czekolady

1 tabliczka gorzkiej czekolady

3/4 l śmietany 30%

oliwa extra virgin

3 batoniki pistacjowe (pistacje w karmelu)

kakao

Wszystkie czekolady rozpuszczamy w misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy śmietanę. Do śmietany dodajemy 1/4 szklanki oliwy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy rozpuszczoną czekoladę do śmietany. Masę wkładamy do lodówki na 1h. Batoniki ubijamy na miazgę. Pół szklanki śmietany wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy do tego rozbite batoniki i mieszamy. Taką gorącą masę układamy obok masy czekoladowej, podajemy gościom.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości