Krem z pasztecikami, kluski szwabskie i czekolada z ananasem w wydaniu pracownicy banku

Krem z pasztecikami
Krem z pasztecikami

MAGDALENA KANIEWSKA- przepisy

Przystawka

Krem z pasztecikami o zielonym wnętrzu

(czas przygotowania: 45 min)

Składniki:

  • 1 opakowanie włoszczyzny
    • 2 kostki rosołowe
      • 5 ziarenek ziela angielskiego
        • 3 liście laurowe
          • 4 tacki pora
            • sól, pieprz
              • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                • 3 łyżki oleju
                  • 1 jajko

                    Sposób przygotowania zupy:

                    Gotujemy wywar z włoszczyzny na kostce rosołowej, wyjmujemy warzywa, następnie wrzucamy posiekany wcześniej por (2 tacki). Kiedy por będzie zupełnie miękki, dodajemy wcześniej ugotowane warzywa z włoszczyzny i wszystko miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami.

                    Sposób przygotowania pasztecików:

                    Por (2 tacki) kroimy na wiórki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy posiekany por, doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy aż por będzie zupełnie miękki, a z patelni wyparuje sok. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraty o długości 10-12 cm. Na środek kwadratu nakładamy farsz z pora, sklejamy przeciwległe rogi, aby powstała sakiewka. Układamy paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem jajka, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy razem z zupą.

                    Krem z pasztecikami
                    Krem z pasztecikami
                    Źródło: TVN

                    Danie główne

                    Już witał się z gąską …i kluski szwabskie

                    (czas przygotowania: 2 godziny)

                    Składniki:

                    • 4 piersi z gęsi
                      • 3 duże cebule
                        • majeranek
                          • przyprawa Kucharek
                            • sól, pieprz
                              • 1 kg ziemniaków
                                • 3 łyżki słodkiej śmietany
                                  • 2 łyżki masła
                                    • 1-2 surowe żółtka
                                      • 2 szklanki mąki pszennej
                                        • 3-4 łyżki oleju

                                          Sposób przygotowania:

                                          Piersi z gęsi nacieramy przyprawami i pokrojoną w wiórki cebulą. Zostawiamy na parę godzin, następnie wszystko wkładamy do rękawa do pieczenia, specjalnego worka lub brytfanny, podlewamy delikatnie wodą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200-230 stopni, aż gęś będzie miękka. Nie dodajemy tłuszczu, ponieważ gęsie sadło podczas pieczenia wytapia się. Na końcu gęś można odkryć, aby zarumieniła się skórka.

                                          Kluski szwabskie:

                                          Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostygnięciu ucieramy na puree, mieszamy z 3 łyżkami śmietanki, 2 łyżkami masła, żółtkiem i taką ilością mąki, żeby masa była wystarczająco gęsta do uformowania wałeczków. Wyrabiamy masę, aby składniki dobrze się połączyły, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne wałki. Obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor.

                                          Już witał się z gąską... i kluski szwabskie
                                          Już witał się z gąską... i kluski szwabskie
                                          Źródło: TVN

                                          Deser

                                          Fontanna czekolady z ananasem

                                          (czas przygotowania: 30 minut)

                                          Składniki:

                                          • 0,5 kg czekolady
                                            • 1 ananas w całości
                                              • owoce: truskawki, winogrona, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny

                                                Sposób przygotowania:

                                                Czekoladę rozpuszczamy w specjalnym naczyniu do robienia fontanny.

                                                Przygotowanie ananasa:

                                                Na całej powierzchni ananasa nabijamy wykałaczki, na które nadziewamy owoce tworząc owocowe koreczki. Tak przygotowaną piramidę stawiamy na stół. Owocowe koreczki, moczymy w czekoladzie i jemy.

                                                Fontanna czekolady z ananasem
                                                Fontanna czekolady z ananasem
                                                Źródło: TVN

                                                Autor: TVN

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"