Krem z fasoli, mititei, knedle ze śliwkami, czyli tajemnicza kuchnia Anny

Krem z fasoli, mititei, knedle ze śliwkami, czyli tajemnicza kuchnia Anny
Krem z fasoli, mititei, knedle ze śliwkami, czyli tajemnicza kuchnia Anny

ANNA CRISTESCU

PRZYSTAWKA:

Krem z fasoli czas przygotowania: 60 min Składniki :

  • 1/2 kg fasolki typu jasiek
    • 2 cebule
      • 2 marchewki
        • 1 liść laurowy
          • 4 ząbki czosnku
            • koncentrat pomidorowy
              • oliwa z oliwek
                • sól
                  • wiejski chleb

                    Sposób przygotowania:

                    Fasolę jasiek moczymy całą noc w zimnej wodzie. Następnie gotujemy ją bez żadnych dodatków przez ok. 2 h. Wylewamy żółtą wodę i gotujemy ponownie ok. 2-3 h, ale już z marchewką, czosnkiem i liściem laurowym. Odcedzamy fasolkę, mielimy blenderem na gładką pastę. Smażymy cebulę na oliwie, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu, sól i pieprz. Wkładamy fasolę do naczynia i przykrywamy pierzynką z uduszonej cebuli. Podajemy z pajdą chleba, oraz z sosem czosnkowym według uznania.

                    Krem z fasoli
                    Krem z fasoli

                    DANIE GŁÓWNE:

                    Mititei z mamałygą i sałatką z pomidorów

                    czas przygotowania: 40 minutSkładniki:

                    Mititei

                    • 1 kg mięsa mielonego (dwa rodzaje: wieprzowina i wołowina )
                      • 2 łyżki papryki słodkiej
                        • 1 łyżeczka papryki ostrej
                          • 1/2 łyżeczki cząbru mielonego
                            • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
                              • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
                                • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
                                  • 1/2 łyżeczki cimbru (przyprawa rumuńska)
                                    • 1 łyżeczka majeranku
                                      • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                        • 1 łyżka oliwy
                                          • 4 ząbki czosnku (świeżo wyciskany)
                                            • 1 cebula (zmielona w blenderze)
                                              • sól do smaku
                                                • ajvar (pikantna pasta warzywna)
                                                  • 1 cebula czerwona

                                                    Mamałyga:

                                                    • 2 szklanki kaszy kukurydzianej
                                                      • 2 szklanki zimnej wody
                                                        • 1 łyżka masła
                                                          • kostka rosołowa do smaku
                                                            • 20 dag sera owczego (Brynza Burduf – oryginalny ser z Karpat)

                                                              Salate de Rosii

                                                              • pomidory malinowe bez skórki
                                                                • oliwa
                                                                  • ocet balsamiczny
                                                                    • sól/ pieprz
                                                                      • musztarda

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Mititei: Wrzucamy wszystkie przyprawy kolejno do surowego mięsa i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu formujemy z mięsa „pałeczki” (ręce można moczyć w ciepłej wodzie mięso się wtedy nie przykleja). Smażymy je na patelni grillowej bądź na prawdziwym grillu. Podajemy z surową czerwoną cebulą krojoną w plastry i ajvarem. Wtedy potrawa wygląda bardzo kolorowo i efektownie.

                                                                        Mamałyga: Gotujemy wodę, dodajemy kostkę rosołową, wsypujemy powoli szklankę kaszy kukurydzianej, dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy pod przykryciem przez 1/2 godziny. Gdyby kasza była zbyt gęsta, dodajemy trochę wrzącej wody, mieszamy jeszcze chwilę i gotujemy. Formujemy kulki, nadziewamy je bryndzą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.

                                                                        Salate de Rosii: Pomidory malinowe obieramy ze skóry, kroimy w duże kostki. Sól i pieprz dodajemy do smaku. Zalewamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym Do dania podajemy osobno musztardę według gustu.

                                                                        Mititei z mamałygą i sałatka z pomidorów
                                                                        Mititei z mamałygą i sałatka z pomidorów

                                                                        DESER:

                                                                        Knedle ze śliwkami

                                                                        czas przygotowania: 1hSkładniki:

                                                                        • 1 kg ziemniaków
                                                                          • 1 szklanka mąki
                                                                            • 1 jajko
                                                                              • 1/2 kg śliwek
                                                                                • cukier biały lub trzcinowy
                                                                                  • cynamon
                                                                                    • czerstwy chleb
                                                                                      • masło
                                                                                        • śmietana lub gęsty jogurt

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Gotujemy ziemniaki, studzimy, dodajemy do nich mąkę oraz jajko. Formujemy kulki (na wzór knedli) i nadziewamy połówką śliwki. Wrzucamy kulki do gorącej wody i chwilę gotujemy, uważając, żeby się nie rozpadły. Robimy panierkę: czerstwy chleb kruszymy drobno, dodajemy cukier i cynamon. W tej kruszonce obtaczamy kulki. Podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.

                                                                                          Knedle ze śliwkami
                                                                                          Knedle ze śliwkami

                                                                                          Autor: TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości