Krem paprykowy, wieprzowe zawijańce, babeczki czekoladowe, czyli polskie smaki w kuchni Marty

Krem paprykowy, wieprzowe zawijańce, babeczki czekoladowe, czyli polskie smaki  w kuchni Marty
Krem paprykowy, wieprzowe zawijańce, babeczki czekoladowe, czyli polskie smaki w kuchni Marty

MARTA SZYMAŃSKA- RĄCZKA

PRZYSTAWKA:

Ognisty krem paprykowy

czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 7 dużych czerwonych papryk
    • 2 cebule
      • 1 ząbek czosnku
        • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
          • 200 g śmietany 18%
            • sól
              • pieprz
                • tarta gałka muszkatołowa
                  • oliwa z oliwek

                    Sposób przygotowania:

                    Papryki nacinamy na czubku i smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 stopni i pieczemy do momentu, aż skórka zbrązowieje. Przekładamy papryki do szczelnej torebki i odstawiamy do ostygnięcia. Zdejmujemy z papryki skórkę i usuwamy nasiona. W rondlu należy zeszklić na małej ilości oliwy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy obraną paprykę, chwilę dusimy i zalewamy całość bulionem. Gotujemy wszystko 10 minut, przyprawiamy i miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanę.

                    Ognisty krem paprykowy
                    Ognisty krem paprykowy

                    DANIE GŁÓWNE:

                    Wieprzowe zawijańce

                    czas przygotowania: 1,5 godziny

                    Składniki:

                    • 4 polędwiczki wieprzowe
                      • 250 g wędzonego boczku w plastrach
                        • sos sojowy
                          • curry
                            • pieprz
                              • oliwa

                                Sposób przygotowania:

                                Polędwiczki kroimy na dwie części, posypujemy niewielką ilością curry, pieprzem, polewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę, aby wszystko się zamarynowało. Plastry boczku układamy blisko siebie, kładziemy na nie zamarynowane polędwiczki i ciasno zawijamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i kładziemy przygotowane zawijańce, miejscem gdzie schodzi się boczek do dołu. Obsmażamy z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy mięso będzie już obsmażone z każdej strony, przekładamy je na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

                                Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową

                                Składniki:

                                • 8 średniej wielkości ziemniaków
                                  • łyżka masła
                                    • mleko
                                      • gałka muszkatołowa

                                        Sposób przygotowania:

                                        Ziemniaki obieramy i gotujemy około 20 minut. Miękkie, ale nie rozpadające się ziemniaki dobrze odcedzamy, potem odparowujemy. Przeciskamy je przez praskę. Ubijamy, dodajemy masło i tyle mleka, aby powstało gładkie lecz gęste purée. Na koniec ścieramy na tarce gałkę muszkatołową i wszystko jeszcze raz razem mieszamy.

                                        Sałatka z pieczonych buraczków

                                        Składniki:

                                        • 10 niedużych buraków
                                          • 10 szalotek
                                            • 3 łyżki miodu
                                              • 4 łyżki octu balsamicznego
                                                • dwie łyżeczki sosu chili
                                                  • rukola
                                                    • oliwa z oliwek

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Buraki dokładnie szorujemy i układamy na wyłożonej folią blasze. Dodajemy rozkrojone szalotki. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, miodem (2 łyżki ), octem oraz sosem chili. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem. Buraki przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia polewamy je sosem. Gotowe obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski razem z szalotkami. Do miski wlewamy też przecedzony sos, w którym warzywa się piekły. Sałatkę polewamy łyżką oliwy, łyżką octu balsamicznego i łyżką miodu, który połączy wszystkie składniki i dosłodzi potrawę. Całość przybieramy liśćmi rukoli.

                                                      Wieprzowe zawijańce
                                                      Wieprzowe zawijańce

                                                      DESER:

                                                      Babeczki czekoladowe z lazurową niespodzianką

                                                      czas przygotowania: 45 minut

                                                      Składniki:

                                                      • 250 g gorzkiej czekolady (71%)
                                                        • 175 g masła
                                                          • 125 g cukru pudru
                                                            • 5 jajek
                                                              • 75 g mąki
                                                                • 150 g ser pleśniowy łagodny dobrze rozpuszczający się przy podgrzewaniu

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Gdy masa jest gotowa, mieszamy delikatnie z mąką, a następnie łączymy z masłem i czekoladą. Masą napełniamy foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładamy kawałek sera pleśniowego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut. Ciasto powinno być w środku „niedopieczone”.

                                                                  Sos czekoladowy

                                                                  Składniki:

                                                                  • 150 g cukru
                                                                    • 30 g miodu
                                                                      • 60 g ciemnego kakao

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Zagotowujemy cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrabiamy z wodą. Gdy syrop osiągnie kleistość, mieszamy z kakao i zagotowujemy.

                                                                        Babeczki czekoladowe
                                                                        Babeczki czekoladowe

                                                                        Autor: TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości