Krem cytrynowy, łosoś z sushi nori i panna cotta, czyli kulinarna kreatywość Nadii

Krem cytrynowy, łosoś z sushi nori i panna cotta, czyli kulinarna kreatywość Nadii
Krem cytrynowy, łosoś z sushi nori i panna cotta, czyli kulinarna kreatywość Nadii

NADIA BRZÓZKA

Przystawka

Krem cytrynowy z nutą mięty

Składniki:

  • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
      • 1 mały seler
        • 1 mała pietruszka
          • 1 mały por
            • 2 ząbki czosnku
              • 1 mała cebula
                • 3 łyżki oliwy
                  • 3 gałązki tymianku
                    • 4 podudzia z kurczaka
                      • 1,5 litra wody mineralnej
                        • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
                          • sok z cytryny (1 – 3 szt.) do smaku i wedle uznania
                            • liście mięty (1/2 szklanki)
                              • 2 jajka ugotowane na twardo

                                Sposób przygotowania:

                                Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku smażamy na oliwie czosnek z cebulą. Dorzucamy tymianek oraz podudzia z kurczaka. Smażymy całość, aż podudzia będą złociste. Dolewamy wodę i wrzucamy warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 min. do uzyskania miękkości. Wywar przecedzamy, wrzucamy do niego kawałki kurczaka, warzywa oraz sok z cytryny, następnie całość miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z połówkami jajek oraz poszatkowaną miętą.

                                Krem cytrynowy z nutą mięty
                                Krem cytrynowy z nutą mięty

                                Danie główne

                                Łosoś z sushi nori na kremie jagodowym podany z pietruszkowym ryżem

                                Składniki:

                                • 500 g filetowanego łososia
                                  • 8 listków prasowanych alg morskich na sushi nori (około 10 g)
                                    • 1 łyżka oleju
                                      • 4 łyżki sera mascarpone

                                        Mus jagodowy:

                                        • 3/4 szklanki jagód + garść do dekoracji
                                          • 1 łyżka masła
                                            • 1 łyżka miodu
                                              • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
                                                  • świeżo zmielony czarny pieprz
                                                    • 2 łyżki posiekanej mięty + kilka listków do dekoracji
                                                      • kilka łyżek prażonego sezamu
                                                        • 200 g ryżu
                                                          • kilka gałązek pietruszki

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Mus jagodowy:

                                                            Jagody wkładamy do rondelka razem z masłem, miodem, octem balsamicznym i białym winem. Mieszając od czasu do czasu, gotujemy przez około 10 - 15 minut na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy 2 łyżki posiekanej mięty i miksujemy całość blenderem na gładki mus.

                                                            Łosoś:

                                                            Filety z łososia opłukujemy, odcinamy skórę, wyjmujemy ości. Jeszcze raz płuczemy i dokładnie osuszamy. Tniemy na kawałki (około 125 gramów każdy), szerokie na mniej więcej 4 cm, grubsze części kroimy w poprzek. Każdy kawałek oprószamy solą, zwijamy w rulonik, a następnie ciasno owijamy listkiem sushi nori. Przycinamy końce roladki i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy z każdej strony po około 1 - 2 minuty, aż algi będą chrupiące. Roladki zdejmujemy z patelni i kroimy na kawałki.

                                                            Wykończenie:

                                                            Mus jagodowy podgrzewamy i rozsmarowujemy na talerzach. Układamy kawałki roladek, dodajemy po łyżce mascarpone i dekorujemy świeżymi jagodami i listkami mięty. Całość posypujemy smażonym sezamem. Podajemy z ugotowanym ryżem, wymieszanym z poszatkowaną pietruszką.

                                                            Łosoś z sushi nori
                                                            Łosoś z sushi nori

                                                            Deser

                                                            Panna cotta z białej czekolady z waniliową gruszką

                                                            Składniki:

                                                            • 2 łyżeczki żelatyny
                                                              • 6 łyżek mleka
                                                                • 1 laska wanilii
                                                                  • 450 ml śmietanki kremówki
                                                                    • 10 łyżek drobnego cukru
                                                                      • 10 kosteczek białej czekolady

                                                                        Gruszki pieczone w wanilii:

                                                                        • 2 dojrzałe gruszki
                                                                          • sok z 1 cytryny
                                                                            • 1/2 laski wanilii
                                                                              • 8 łyżek drobnego cukru

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Panna cotta

                                                                                W małym garnuszku mieszamy mleko z żelatyną, odstawiamy na 3 minuty. Wanilię kroimy wzdłuż i łyżeczką wyłuskujemy ziarenka. Wkładamy je do rondelka wraz ze śmietanką oraz cukrem, całość gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodajemy żelatynę z mlekiem i mieszamy. Przelewamy do salaterek, ostudzamy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. Podajemy z ciepłą gruszką.

                                                                                Pieczone gruszki

                                                                                Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Gruszki obieramy i przekrajamy na połówki. Układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy sokiem z cytryny. Wanilię przekrajamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskujemy ziarenka, po czym rozsmarowujemy je na gruszkach. Gruszki posypujemy cukrem. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 30 - 35 minut, aż gruszki staną się dość miękkie, ale nie będą się rozpadały. Ciepłe gruszki podajemy ze schłodzoną panna cottą.

                                                                                Panna cotta
                                                                                Panna cotta

                                                                                Autor: TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"