Jeczpoczmaki, rajska potrawa, pijana obiecanka, czyli intrygująca kuchnia Romana

Jeczpoczmaki, rajska potrawa, pijana obiecanka, czyli intrygująca kuchnia Romana
Jeczpoczmaki, rajska potrawa, pijana obiecanka, czyli intrygująca kuchnia Romana

ROMAN SZCZEBLEWSKI

PRZYSTAWKA:

Jeczpoczmaki

czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1 kg indyczego mięsa mielonego
    • 2 cebule
      • 3 ząbki czosnku
        • 2 torebki ugotowanego ryżu
          • 2 lub 3 marchewki średnie (starte, surowe)
            • olej
              • sól, curry, pieprz, ostra papryka
                • ciasto francuskie

                  Sposób przygotowania:

                  Gotujemy ryż z dodatkiem soli i curry, tak aby był lekko niedogotowany. Mięso podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę i przestudzony ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry, ostrą papryką. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i do środka kładziemy łyżkę nadzienia – całość zalepiamy. Pieczemy w piekarniku ok. 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed pieczeniem warto posmarować żółtkiem, aby nabrały złocistego koloru.

                  Jaczpoczmaki
                  Jaczpoczmaki

                  DANIE GŁÓWNE:

                  Rajska potrawa na miodzie

                  czas przygotowania: 2h 40 min.

                  Składniki:

                  • 1 kg żeberek
                    • garść suszonych moreli
                      • garść suszonych śliwek i rodzynek
                        • 2 cebule
                          • 2 papryczki chilli
                            • sól, pieprz, czosnek, oliwa

                              Sos

                              • 4 łyżki miodu
                                • 4 łyżki przecieru pomidorowego

                                  Sposób przygotowania:

                                  Dzień wcześniej przygotowujemy żeberka, które nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, oraz skrapiamy oliwą i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na całą noc. Cebulę siekamy i dodajemy chili. Żeberka podsmażamy na oliwie i wkładamy do brytfanny. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i chili, które dodajemy do mięsa. Następnie w pół litrze wody rozpuszczamy miód, dodajemy przecier pomidorowy i wszystko gotujemy. Uzyskany sos wlewamy do brytfanny i dusimy około godziny. Następnie dodajemy morele, śliwki, rodzynki i tak trzymamy na ogniu około 30 min. Na koniec wyjmujemy mięso, miksujemy sos, nakładamy żeberka na talerze i polewamy sosem.

                                  Rajska potrawa na miodzie
                                  Rajska potrawa na miodzie

                                  DESER:

                                  Pijana obiecanka z wierzby

                                  czas przygotowania: 40 minut

                                  Składniki:

                                  • gruszka
                                    • 2 kieliszki czerwonego półwytrawnego wina
                                      • pół kieliszka soku z aronii
                                        • pół tabliczki gorzkiej czekolady
                                          • 100 ml słodkiej śmietany 30%
                                            • łyżka cukru pudru

                                              Sposób przygotowania:

                                              Obieramy gruszkę. Do małego garnka wlewamy wino i sok z aronii. Kiedy płyn się zagotuje wkładamy gruszkę i gotujemy ok. 10 min. Po ostygnięciu podajemy roztopioną czekoladą i całość dekorujemy bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru.

                                              Pijana obiecanka z wierzby
                                              Pijana obiecanka z wierzby

                                              Autor: TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości