Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy lub 2 puszki ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru
- 2 ziemniaki pure do zagęszczania
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Ćwiartka selera
- Por
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Łyżka garam masala
- Łyżka kuminu rzymskiego w ziarnach
- 2 sztuki goździka
- Łyżka kakao
- 2 czerwone papryczki chilli suszone
- Sól/pieprz do smaku
- Olej
Sposób przygotowania:
- Moczymy przez noc ciecierzycę.
- Na patelni prażymy ziarna kuminu, goździki, papryczkę chili. Ubijamy w moździerzu.
- Pokrojoną cebulę w piórka zarumieniamy na oleju, dodajemy koncentrat, imbir, czosnek.
- Pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę, por wrzucamy do cebuli i chwilę smażymy.
- Dodajemy ciecierzycę z wodą, w której się moczyła lub z puszki z zalewą. Gotujemy do miękkości.
- Blendujemy składniki z pure ziemniaczanym.
- Dodajemy garam masala, sprażone przyprawy, pieprz, sól oraz kakao.