Green River, Moby Dick, Sunset Strip, czyli klimat lat 80. na stole wokalisty

Green River, Moby Dick, Sunset Strip, czyli klimat lat 80. na stole wokalisty
Green River, Moby Dick, Sunset Strip, czyli klimat lat 80. na stole wokalisty

ADAM BAŁA

PRZYSTAWKA

Green River

czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 brokuły
    • pół cebuli
      • 2 ząbki czosnku
        • 1 łyżka masła
          • pół szklanki śmietany kremówki
            • sól i pieprz do smaku
              • cukier
                • cytryna
                  • garść płatków migdałowych
                    • 1 ziemniak

                      Sposób przygotowania:

                      Odcinamy twarde łodygi brokułów, pozostawiając same kwiaty. Do garnka wrzucamy masło, pół obranej cebuli, kwiaty brokułów oraz przekrojonego na pół ziemniaka. Całość podsmażamy w garnku, aż poczujemy zapach cebuli. Warzywa zalewamy wodą do jednej czwartej wysokości garnka i gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W trakcie gotowania przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem, aż otrzymamy kremową konsystencję. Do otrzymanego kremu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawę uniwersalną w płynie. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy bez dodatku tłuszczu płatki migdałowe do zarumienienia. Krem podajemy w miseczkach i przyozdabiamy z wierzchu uprażonymi migdałami.

                      Green River
                      Green River

                      DANIE GŁÓWNE

                      Moby Dick

                      czas przygotowania: 2 godziny

                      Składniki:

                      • 1 duży filet z łososia
                        • 1 opakowanie szpinaku liściastego
                          • sól
                            • pieprz
                              • 50 ml śmietany kremówki
                                • 1 ząbek czosnku
                                  • 4 gniazdka makaronowe
                                    • 1 opakowanie tartego parmezanu

                                      Sposób przygotowania:

                                      Płuczemy filet z łososia, obieramy go ze skóry i skrapiamy cytryną. Następnie w małej miseczce mieszamy sól, pieprz i rozdrobniony czosnek. Otrzymaną mieszanką dokładnie nacieramy filet z łososia z obu stron, po czym odstawiamy go na 2 godziny. W osobnym naczyniu z osoloną wodą gotujemy makaron. Szpinak płuczemy, zalewamy połową szklanki wody, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy przez około 20 minut, aż liście wchłoną większość wody. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Na patelnię z rozpuszczoną ćwiartką kostki masła wrzucamy filet z łososia i smażymy go z obu stron przez około 20 minut. Na talerzu umieszczamy gniazdko makaronowe i „zalewamy” je szpinakiem. Łososia rozdrabniamy palcami na małe cząstki i dodajemy do makaronu ze szpinakiem. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem.

                                      Moby Dick
                                      Moby Dick

                                      DESER:

                                      Sunset Strip

                                      czas przygotowania: 10 minut

                                      Składniki:

                                      • 2 kiwi
                                        • 2 banany
                                          • 1 melon
                                            • ćwierć arbuza
                                              • 250 ml śmietanki kremówki
                                                • cukier do smaku
                                                  • starta gorzka czekolada (według uznania)
                                                    • liście mięty do dekoracji

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Śmietankę mieszamy z cukrem i ubijamy mikserem, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Melona, arbuza i kiwi kroimy w drobną kostkę. Pokrojone owoce polewamy ubitą śmietaną. Całość posypujemy startą czekoladą i dekorujemy liśćmi mięty.

                                                      Sunset Strip
                                                      Sunset Strip

                                                      Autor: TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości