Gołąbki, snadacz i carpaccio, czyli tradycyja i szaleństwo w daniach Iwony

Gołąbki, snadacz i carpaccio, czyli  tradycyja i szaleństwo w daniach Iwony
Gołąbki, snadacz i carpaccio, czyli tradycyja i szaleństwo w daniach Iwony

Iwona Olejniczak

PRZYSTAWKA

Gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowo-koperkowym i sosie pomidorowym Składniki:

  • kapusta pekińska
    • 1 puszka soczewicy
      • 20 dag grzybów
        • 3 cebule
          • 15 dag masła
            • 250 ml śmietany kremówki
              • puszka pomidorów
                • koperek
                  • mięta
                    • bazylia
                      • sól
                        • cukier
                          • przyprawa uniwersalna
                            • pieprz
                              • sok z cytryny

                                Farsz: Szklimy cebulę na maśle, dodajemy pokrojone grzyby, soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Parzymy kapustę pekińską. Po ostudzeniu nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie układamy gołąbki i pieczemy je około 15 minut do zarumienienia na małym ogniu. Podczas pieczenia gołąbki podlewamy wodą.Sos śmietankowo- koperkowy: Cebulę smażymy na maśle, dodajemy śmietanę, posiekany koperek i przyprawiamy do smaku cytryną, cukrem i przyprawą uniwersalną.

                                Sos pomidorowy: Smażymy cebulę na maśle do zeszklenia, dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku, a na koniec dodajemy świeżą miętę i bazylię. Połowę talerza zdobimy sosem koperkowo-ziołowym, drugą część pomidorowym, a na środku układamy gołąbki.

                                DANIE GŁÓWNE

                                Gołąbki z kapusty pekińskiej
                                Gołąbki z kapusty pekińskiej

                                Sandacz w sosie szafranowym

                                Składniki:

                                • 2 filety z sandacza
                                  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
                                    • 0,5 kg ziemniaków
                                      • kilka suszonych pomidorów
                                        • orzeszki pinii
                                          • 4 cebule
                                            • kilka ziaren szafranu
                                              • białe wino
                                                • sos z cytryny
                                                  • sól
                                                    • pieprz
                                                      • cukier
                                                        • przyprawa uniwersalna

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Moczymy szafran w kieliszku wina. Gotujemy ziemniaki i fasolkę. Sandacza porcjujemy, przyprawiamy cytryną i solą, a następnie układamy na nim fasolkę i całość zawijamy. Rybę pieczemy na maśle około 20 minut. W trakcie pieczenia podlewamy białym winem. Na osobnej patelni podduszamy cebulę, dodajemy szafran namoczony wcześniej w winie i dusimy do odparowania. Na końcu dodajemy kremówkę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki i smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i orzeszki pinii. Tak przygotowane ziemniaki układamy na talerzu, na nich rybę i całość polewamy sosem szafranowym.

                                                          Sandacz w sosie szafranowym
                                                          Sandacz w sosie szafranowym

                                                          DESER

                                                          Carpaccio z ananasa z migdałowym krokantem Składniki:

                                                          • świeży ananas
                                                            • olej słonecznikowy
                                                              • 50 g cukru
                                                                • sok z cytryny
                                                                  • pół łyżeczki cynamonu
                                                                    • pół opakowania płatków migdałowych
                                                                      • 2 łyżki cukru brązowego

                                                                        Polewa:

                                                                        • 200 ml kremówki
                                                                          • starta skórka pomarańczowa
                                                                            • 1 łyżka cukru pudru
                                                                              • kilka kropli rumu

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Rozsmarowujemy cienką warstwę oleju na papierze do pieczenia. Do garnka wlewamy sok z cytryny i wodę, dodajemy cukier i całość karmelizujemy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i odrobinę cynamonu. Masę wylewamy na papier i studzimy. Ananasa obieramy i kroimy na cienkie plasterki, posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Następnie wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na bok. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, rum i całość delikatnie mieszamy. Na talerzu rozkładamy ananasa, na środku kładziemy bitą śmietanę i całość posypujemy krokantem (posypka z kruszonych migdałów, masła i cukru). Podajemy w temperaturze pokojowej.

                                                                                Carpaccio z ananasa
                                                                                Carpaccio z ananasa

                                                                                Autor: TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości