Gazpacho, fajita, deser muśnięty truskawką-meksykańskie akcenty w kuchni menadżera

Gazpacho, fajita, deser muśnięty truskawką-meksykańskie akcenty w kuchni menadżera
Gazpacho, fajita, deser muśnięty truskawką-meksykańskie akcenty w kuchni menadżera

Piotr Korczyński

PRZYSTAWKA

Gazpacho na upalne lato

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    • 2 czerwone papryki
      • mały zielony ogórek
        • czerwona cebula
          • 2 ząbki czosnku
            • papryczka chili
              • listki świeżej bazylii
                • listki świeżej kolendry
                  • 300 ml bulionu drobiowego
                    • łyżka oliwy
                      • sok z 1/2 cytryny
                        • sól, pieprz
                          • śmietana 12%

                            Sposób przygotowania:

                            Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Papryki czyścimy z pestek. Cebulę i czosnek obieramy. Oczyszczone warzywa kroimy, po czym dokładnie miksujemy blenderem w dużej misce. Wlewamy bulion, oliwę i sok z cytryny, następnie dosypujemy posiekaną papryczkę chili oraz inne przyprawy do smaku. Dodajemy kilka kostek lodu. Dekorujemy startym ogórkiem, kolendrą oraz bazylią. Na koniec dokładamy łyżkę śmietany.

                            DANIE GŁÓWNE

                            Fajita

                            Składniki:

                            • tortilla
                              • sala
                                • guacamole
                                  • śmietana 12%
                                    • sałata lodowa
                                      • kukurydza
                                        • pomidor
                                          • cebula
                                            • papryka
                                              • 0,5 kg polędwicy wołowej
                                                • 0,7 kg piersi z kurczaka
                                                  • 2 pomidory

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Wołowinę i kurczaka kroimy w drobne paski. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Tniemy cebulę i paprykę w drobne półksiężyce. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i dodajemy w pierwszej kolejności paprykę, po chwili cebulę, a następnie mięso. Smażymy w bardzo wysokiej temperaturze. Podajemy mięso na patelni na stół. Warzywa podajemy w osobnych miseczkach. Kompozycję nadzienia każdy tworzy indywidualnie według swojego poczucia smaku.

                                                    Marynata:

                                                    Składniki:

                                                    • przyprawa meksykańska
                                                      • 25 ml tequila silver
                                                        • oliwa
                                                          • chilli,
                                                            • słodka papryka
                                                              • suszona kolendra
                                                                • czosnek
                                                                  • sól, pieprz

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Wszystkie składniki łączymy razem, marynatą smarujemy mięso.

                                                                    Tortille:

                                                                    Składniki:

                                                                    • 1 kg mąki pszennej
                                                                      • kostka smalcu wieprzowego
                                                                        • sól
                                                                          • 0,5 litra zimnej wody

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            W dużej misce mieszamy mąkę z zimną wodą, dwiema dużymi szczyptami soli oraz roztopionym na patelni smalcem. Wyrabiamy ciasto, następnie rozwałkowujemy na okrągłe naleśniki o grubości około 5 mm. Smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza (ciasto zacznie „puchnąć”), przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy około 30 sekund. Tak postępujemy z kolejnymi naleśnikami.

                                                                            Salse:

                                                                            Składniki:

                                                                            • 400 g pomidorów
                                                                              • 1 duża cebula
                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                  • czerwona i zielona papryka
                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                      • przyprawa meksykańska

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Pomidory obrane ze skórki łączymy z cebulą, czosnkiem, papryką, dosypujemy przyprawy meksykańskiej. Blendujemy wszystkie składniki razem.

                                                                                        Guacamole

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 2 dojrzałe awokado
                                                                                          • 2 małe czerwone cebulki
                                                                                            • sok z 1 limonki
                                                                                              • ostre papryczki chilli
                                                                                                • świeża kolendra
                                                                                                  • sól
                                                                                                    • 1 dojrzały pomidor

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Usuwamy z awokado pestki, następnie ćwiartujemy i miażdżymy wraz z sokiem z limonki. Bardzo drobno kroimy cebulę, chilli oraz pomidora, ale wyłącznie miąższ, bez części pestkowej. Łączymy wszystkie składniki, dobrze mieszamy. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą.

                                                                                                      DESER

                                                                                                      Desermuśniętytruskawką

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 400 g truskawek
                                                                                                        • 2 łyżki białego lub brązowego cukru
                                                                                                          • bita śmietana
                                                                                                            • lody śmietankowe lub waniliowe
                                                                                                              • czekolada deserowa lub według uznania mleczna albo biała
                                                                                                                • listki świeżej mięty

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Truskawki podgrzewamy z cukrem w rondelku, tak aby powstał delikatny mus. Czekoladę podgrzewamy w drugim rondelku, maczamy w niej 3 truskawki z szypułkami i odkładamy do wystygnięcia otoczki z czekolady. Mus truskawkowy przelewamy do naczynia, następnie przykrywamy bitą śmietaną, kładziemy dwie gałki lodów, ozdabiamy truskawkami w czekoladzie oraz liśćmi świeżej mięty.

                                                                                                                  Autor: TVN

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości