Czerwony rewolucjonista Jakuba Cieska (Wrocław)

Czerwony rewolucjonista
Czerwony rewolucjonista

Sposób przygotowania:

  • Buraki kroimy w ćwiartki.
    • Każdą ćwiartkę owijamy folią aluminiową.
      • Buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 przez półtorej godziny.
        • Upieczone buraki pozostawiamy do wystygnięcia
          • Ostudzone ćwiartki buraków kroimy na mniejsze kawałki.
            • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
              • Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aby się zeszkliła.
                • Do cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
                  • Usmażoną cebulę i czosnek wrzucamy do garnka.
                    • Na tej samej patelni smażymy przez 5 minut upieczone kawałki buraków.
                      • Podsmażone buraki wrzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem.
                        • Dodajemy 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu.
                          • Całość zalewamy bulionem.
                            • Dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy oraz startą skórkę z półtorej pomarańczy.
                              • Gotujemy przez 10-15minut.
                                • Powstały krem dokładnie blendujemy.
                                  • Podajemy z kleksem z koziego sera i śmietany.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości