Chleb z ula jedzony Milko Gebauera (Opole)

Składniki:

● 500 g zmielonej na mokro kaszy gryczanej białej

● 500 g zakwasu chlebowego żytniego

● 500 g mąki żytniej

● 1 łyżeczka kurkuma

● 1 łyżka soli himalajskiej

● 1 łyżka siemienia lnianego

● 1 łyżka czarnuszki

● 1 łyżeczka ziół prowansalskich

● 1 łyżeczka kminku

● Masło

Miody

● Miód kawowy

● Miód kurkumowy

● Miód cynamonowy

● Miód z ostrą papryką

Sposób przygotowania:

● Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

● Wyrabiamy ciasto.

● Formę do pieczenia smarujemy masłem.

● Ciasto przekładamy do formy.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°C przez 50 minut.

● Chleb podajemy z zestawem czterech miodów.

Pozostałe wiadomości