Chińskie pierożki, kurczak i pieczona łódka z banana, czyli lekcja chińskiego wg Małgosi

Chińskie pierożki Dim Sum w trzch wariacjach smakowych
Chińskie pierożki Dim Sum w trzch wariacjach smakowych

MAŁGORZATA BORUCH-ŁUKIEWICZ- przepisy

PRZYSTAWKA

Ni Hao – Dzień Dobry

Chińskie pierożki Dim Sum w trzech wariacjach smakowych

Składniki:

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    • szklanka (bądź tyle ile wchłonie mąka) bardzo gorącej wody

      Sposób przygotowania:

      Ciasto wyrabiamy, formujemy w rulon i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy na bok na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsze.

      Składniki:

      Farsz 1

      • 25 dag mielonego mięsa z kurczaka
        • 2 marchewki
          • 2 ząbki czosnku
            • 1 łyżeczka curry
              • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
                • 1 łyżeczka sosu rybnego
                  • 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
                    • szczypta soli
                      • szczypta pieprzu
                        • 1 białko

                          Farsz 2

                          • 25 dag krewetek (surowych, bez pancerzy i ogonków)
                            • 2 łyżki sosu sojowego
                              • 2 łyżeczki oleju sezamowego
                                • 2 łyżeczki octu ryżowego lub wytrawnej sherry
                                  • 1,5 łyżki drobniutko posiekanego pora (środkowa, jasno zielona część)
                                    • 1 łyżka cebuli startej na tarce o małych oczkach
                                      • 2 łyżeczki startego imbiru
                                        • 1 białko
                                          • czarny pieprz

                                            Farsz 3

                                            • 5 dag szpinaku
                                              • 5 dag mieszanki kiełków
                                                • 1 starta marchewka
                                                  • 2 łyżeczki startego imbiru
                                                    • 2 łyżki sosu sojowego
                                                      • przyprawa pięciu smaków
                                                        • 1 białko

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Farsze smażymy na patelni, na koniec dodajemy białko. Po usmażeniu pozostawiamy całość do przestygnięcia. Odcinamy po kawałku ciasta z rulonu, rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką o średnicy ok. 8 cm. Na środku ciasta nakładamy farsz i sklejamy pierożki w tzw. sakiewki. Pierożki gotujemy na parze, najlepiej w specjalnym bambusowym parowniku przez 7-8 minut. Serwujemy je natychmiast po ugotowaniu. Możemy również podać sos do maczania pierożków.

                                                          Sos do pierożków

                                                          Składniki:

                                                          • 1/3 szklanki sosu sojowego
                                                            • 1,5 łyżki octu ryżowego
                                                              • 3 łyżeczki oleju sezamowego
                                                                • 1,5 łyżki drobniutko posiekanego pora (jasno zielona część)
                                                                  • 1 łyżka drobno tartego imbiru

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

                                                                    Chińskie pierożki
                                                                    Chińskie pierożki
                                                                    Źródło: TVN

                                                                    DANIE GŁÓWNE

                                                                    Wo Ai Ni – Kocham Cię

                                                                    Przez żołądek do serca czyli kurczak generała Tso

                                                                    Składniki:

                                                                    • 0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
                                                                      • 2 cebule typu dymka (część biała i zielona) posiekana
                                                                        • 1-2 posiekane małe papryczki chilli, bądź jeżeli ktoś preferuje wersję łagodniejszą - 1 papryka czerwona
                                                                          • brokuł
                                                                            • olej do głębokiego smażenia

                                                                              Składniki na ciasto:

                                                                              • 1,5 łyżki sosu sojowego
                                                                                • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
                                                                                  • 1 jajko
                                                                                    • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
                                                                                      • woda

                                                                                        Składniki na sos:

                                                                                        • 1 łyżka mąki kukurydzianej
                                                                                          • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                            • 1 łyżka wody
                                                                                              • 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
                                                                                                • 2 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
                                                                                                  • 3 łyżki cukru
                                                                                                    • 2 łyżki sosu sojowego
                                                                                                      • 1 łyżka białego octu
                                                                                                        • 1 łyżka wina ryżowego
                                                                                                          • 0,5 szklanki bulionu kurzego

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Mieszamy składniki sosu, aż do rozpuszczenia cukru. Całość odstawiamy do lodówki. Siekamy dymkę, papryczki i brokuły. Mieszamy składniki ciasta. Jeżeli jest zbyt gęste, dodajemy kilka łyżek wody. Dodajemy kurczaka, całość mieszamy, aż ciasto pokryją dokładnie kawałki mięsa. Kurczaka smażymy w porcjach w gorącym oleju na chrupiąco. Po usmażeniu odsączamy z oleju na papierowym ręczniku. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy krótko dymkę, papryczki i brokuły. Mieszamy sos i wlewamy do woka. Gotujemy, mieszając aż do jego zgęstnienia. Dodajemy kurczaka, całość mieszamy. Serwujemy natychmiast po przygotowaniu. Danie podajemy z ryżem gotowanym, smażonym na patelni z jajkiem bądź z makaronem ryżowym.

                                                                                                            Chińska sałatka

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 1 kg białej kapusty
                                                                                                              • 1 ostra czerwona papryka
                                                                                                                • 1 mały kawałek imbiru
                                                                                                                  • 3 łyżki białego octu winnego
                                                                                                                    • 2 łyżki jasnobrązowego cukru
                                                                                                                      • 1 łyżka oleju sezamowego
                                                                                                                        • 100 g orzeszków ziemnych
                                                                                                                          • 100 g migdałów
                                                                                                                            • 1 łyżka soli

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              Liście kapusty opłukujemy, odsączamy z wody, cienko szatkujemy na kawałki o długości około 6 cm. Kapustę przekładamy do kamiennego garnka, mieszamy z solą i cukrem. Odstawiamy na około 2 godziny. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pestki. Opłukujemy je i kroimy w cienkie paseczki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Migdały sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Kapustę lekko odsączamy, dodajemy olej, ocet, imbir i paprykę. Całość mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny w chłodnym miejscu. Przed podaniem posypujemy sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.

                                                                                                                              Kurczak generała Tso
                                                                                                                              Kurczak generała Tso
                                                                                                                              Źródło: TVN

                                                                                                                              DESER

                                                                                                                              Zhag Jie – Do widzenia

                                                                                                                              Pieczona łódka z banana z czekoladą i lodami z zielonej herbaty

                                                                                                                              Składniki

                                                                                                                              • lody waniliowe bądź śmietankowe – 500 ml
                                                                                                                                • 4-5 łyżeczek zmielonej zielonej herbaty typu matcha
                                                                                                                                  • 4 banany
                                                                                                                                    • czekolada gorzka w płynie

                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                      Lody waniliowe bądź śmietankowe delikatnie rozmrażamy. Matchę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody tak, żeby uzyskać konsystencję pasty. Dodajemy ją do lodów i całość miksujemy, następnie ponownie zamrażamy. Banany nacinamy wzdłuż wewnętrznej, krótszej części. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. W tym czasie podgrzewamy czekoladę. Następnie wyjmujemy banany z piekarnika i układamy na talerzu. Nalewamy do wewnątrz gorącą czekoladę, a na wierzchu kładziemy 2 gałki lodów z zieloną herbatą.

                                                                                                                                      Pieczona łódka z banana
                                                                                                                                      Pieczona łódka z banana
                                                                                                                                      Źródło: TVN

                                                                                                                                      Autor: TVN

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości