Boogie- woogie, conchiglioni, owocowy piruet- akcenty środziemnomorskie tancerza

Boogie- woogie, conchiglioni, owocowy piruet- akcenty środziemnomorskie tancerza
Boogie- woogie, conchiglioni, owocowy piruet- akcenty środziemnomorskie tancerza

Marek Konderak

Przystawka

Gruszkowe boogie-woogie

(czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut)

Składniki:

  • 4 gruszki
    • 25 dag twardego sera pleśniowego
      • 20 oliwek
        • pół litra likieru alkoholowego
          • liście zielonej sałaty i mięty do dekoracji

            Sposób przygotowania:

            Obrane i pokrojone w plastry gruszki moczymy godzinę w likierze. Kroimy ser na kawałki i układamy na sałacie wszystkie składniki naprzemiennie. Dekorujemy liśćmi świeżej mięty.

            Gruszkowe boogie-woogie
            Gruszkowe boogie-woogie

            Danie główne

            Rockandrollowe conchiglioni

            ((czas przygotowania: 75 min)

            Składniki:

            • 1/2 kg makaronu conchiglioni
              • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowe)
                • 2 papryki czerwone
                  • 1,5 kg świeżych pomidorów
                    • 2 cebule
                      • 2 ząbki czosnku
                        • 25 dag sera mozzarella
                          • 10 dag sera tartego – parmezan
                            • bazylia, oliwa, oregano, pieprz, sól i odrobina cukru

                              Sposób przygotowania:

                              Makaron gotujemy na al dente około 8 do 10 minut. Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy. Następnie robimy farsz i sos. Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę, mięso, czosnek i smażymy całość do uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy: pieprz, oregano, bazylię i sól.

                              Przygotowanie sosu pomidorowego:

                              Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Następnie kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i przyprawami. Część gotowego sosu dajemy na dno naczynia do zapiekania, a resztę sosu dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.

                              Muszle napełniamy farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na każdą muszlę kładziemy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut, pod folią aluminiową. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię i posypujemy parmezanem.

                              Rockandrollowe conchiglioni
                              Rockandrollowe conchiglioni

                              Deser:

                              Owocowy piruet (czas przygotowania: 45 min)

                              Składniki:

                              • 300 g ciasta francuskiego
                                • 400 g jabłek
                                  • 400 g gruszek
                                    • 2 łyżki masła
                                      • 1/4 szklanki cukru
                                        • 1 jajko
                                          • 50 g płatków migdałowych

                                            Sposób przygotowania:

                                            Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Jedną część układamy na posmarowanej masłem blasze. Na niej kładziemy obrane jabłka i gruszki starte na tarce o dużych otworach i mieszamy z cukrem. Wierzch przykrywamy druga częścią ciasta. Następnie roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy migdałami. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut.

                                            Owocowy piruet
                                            Owocowy piruet

                                            Autor: TVN

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości