Błędne wrażenie Pawła Wierzchowskiego (Słupsk)

Błędne wrażenie
Błędne wrażenie

Sposób przygotowania:

● Bakłażany kroimy wzdłuż na 5-centymetrowe kawałki.

● Pokrojone bakłażany wrzucamy do gotującej się osolonej wody.

● Gotujemy do czasu, aż woda zbrązowieje.

● Ugotowane plastry bakłażana delikatnie odsączamy i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową.

● Grilujemy do momentu, aż się zarumienią.

● Podsmażone bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

● Ozór wołowy gotujemy.

● Do wody, w której gotujemy ozór dodajemy sporą porcję gałki muszkatołowej, sól, pieprz, paprykę i liść laurowy.

● Gotujemy na średnim ogniu przez około 3 do 4 godzin.

● Ugotowane mięso pozostawiamy w wodzie do całkowitego ostygnięcia.

● Po wystudzeniu obieramy ozór ze skóry

● Mięso kroimy na kawałki, a następnie mielimy za pomocą maszynki.

● Pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę smażymy.

● Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.

● Podsmażone warzywa dodajemy do zmielonego mięsa.

● Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy.

● Pietruszkę siekamy drobno.

● Ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy.

● Doprawiamy solą i pieprzem.

● Farsz układamy na plastrach bakłażana.

● Na wierzch układamy mozzarellę.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do momentu, aż mozzarella się zarumieni

● Danie podajemy z ziarnami granatu i serem feta.

podziel się:

Pozostałe wiadomości