Biała dama Katarzyny Drewniak (Zielona Góra)

Składniki:

Beza

● 6 białek

● Szczypta soli

● 200 g cukru

● 2 łyżki cukru trzcinowego

● 1 łyżeczka soku z cytryny

● Garść daktyli

Krem

● 250 g serka mascarpone,

● 250 ml śmietany kremówki 36%,

● 1 łyżka cukru pudru

● 150 g masy krówkowej

● ½ szklanki orzechów włoskich

Garść daktyli



Sposób przygotowania:

● Na blasze układamy papier do pieczenia.

● Na papierze rysujemy dwa okręgi o średnicy 21 centymetrów.

● Białka z dodatkiem niewielkiej ilości soli ubijamy na sztywną pianę.

● W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier.

● Dodajemy sok z cytryny i miksujemy.

● Dodajemy daktyle i delikatnie mieszamy.

● Masę bezową wykładamy na zaznaczone na papierze do pieczenia okręgi.

● Bezę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 5 minut.

● Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy przez 90 minut.

● Gotową bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Krem

● Mascarpone łączymy z masą kajmakową i miksujemy na wolnych obrotach.

● Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem.

● Masę ze śmietaną łączymy delikatnie z masą z mascarpone.

● Dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy.

● Blaty bezowe przekładamy powstałym kremem.

● Deser dekorujemy daktylami i orzechami włoskimi.

Pozostałe wiadomości