Ugotowani

„Bass na horyzoncie” Martin Jasikowski

Ugotowani

Składniki:

  • 4 filety bassa morskiego ze skórą
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 główki brokułów, podzielone na różyczki
  • Brukselki
  • 300ml jasnego sosu veloute

Sposób przygotowania:

  • W Posolonej lekko wodzie gotujemy brokuły i brukselki przez 2min, dokładnie odcedzamy i skrapiamy oliwą. Trzymamy je w cieple.
  • Nacinamy skórę ryby. Filety smażymy skórą do dołu około 2-3min. Przewracamy na drugą stronę i smaż ok 30sec.
  • Rybę przekładamy na półmisek i przykrywamy folią aluminiową.
  • Na patelnię wlewamy sos rybny, podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy liście szczawiu.
  • Na talerzu układamy porcję brokuł i brukselek, na nich kładziemy filety ryby i polewamy dookoła sosem.
Pozostałe wiadomości