Składniki:
- Mąka pszenna - 300g
- Drożdże instant - 7 g (1 opakowanie)
- Woda - 250 ml (letnia)
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Olej rzepakowy (lub inny)
- Kwaśna śmietana 18%
- Tarty żółty ser
- Mięta
- Jogurt naturalny
- Pieprz
- Czosnek
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól i wodę) wkładamy do dużej miski. Mikserem lub ręcznie wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Z ciasta wykrajamy okręgi, rękoma formujemy okręgi wielkości talerzyka deserowego (z nico wyższymi brzegami) lub wałkujemy na płaskie placki i smażymy na złoto, z obu stron. Ciepłe placki podajemy z dodatkami.
- Do jednej miseczki nakładamy starty ser żółty, do drugiej śmietanę z solą i pieprzem, do trzeciej jogurt z solą, pieprzem, czosnkiem i mięta.