Ananasowa mandala Mariusza Bulaka (Trójmiasto)

Ananasowa mandala
Ananasowa mandala

Sposób przygotowania:

● Ananasa obieramy, wycinamy środek i kroimy na nieduże kawałki.

● Do garnka wlewamy 1½ szklanki wody.

● Do wody wrzucamy pokrojonego ananasa, solimy i gotujemy na małym ogniu przez około pięć minut.

● Odlewamy odrobinę wody do szklanki i zdejmujemy garnek z ognia.

● Na suchą patelnię wsypujemy sezam z suszoną papryką chilli oraz gorczycą i prażymy.

● Uprażony sezam, chilli i gorczycę blendujemy z dwoma łyżkami wody z gotowania ananasa.

● Powstałą pastę dodajemy do ananasa, mieszamy i zalewamy mlekiem kokosowym.

● Dodajemy pastę z tamaryndowca i dusimy około 10 minut na wolnym ogniu.

● Pod koniec duszenia dodajemy curry.

● Ryż basmati gotujemy według przepisu na opakowaniu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości