W tym odcinku kuchnia MasterChefa zamieniła się w leśną polanę, na której oprócz jurorów pojawili się goście specjalni, uczestnicy poprzednich edycji „MasterChefa”: Mariusz Komenda, Mateusz Krojenka i Rafał Fidyt. Nie zabrakło również największego miłośnika mięsa - Tomasza Jakubiaka, jurora „MasterChef Junior”. Tematem konkurencji była rolada, która, aby zachwycić gości musiała mieć wyrazisty smak i idealnie dobrane dodatki. To nie lada wyzwanie, gotować dla prawdziwych mięsożerców.
W drugiej części odcinka kucharze mogli ugotować danie, które sami wymyślą, ale musiało zostać zaakceptowane przez każdego uczestnika. Przepis, który wybrali powinien wyróżniać się wysokim poziomem kunsztu i musiał być zrobiony na parze. Czy uczestnicy okazali się zgraną drużyną i skorzystali z niecodziennej szansy stworzenia wspólnego dania, czy musieli liczyć na siebie i sprostać zadaniu narzuconym przez jurorów?
W 8 odcinku programu, z Masterchefem musiała pożegnać się Wiktoria.