Magda Gessler

Niekwestionowany autorytet polskiej gastronomi. Od wielu lat prowadzi program „Kuchenne rewolucje” (polska wersja znanej na świecie „Kitchen Nightmares”), który dzięki jej niezwykłej osobowości, kreatywności i ciętemu językowi, jest jednym z najchętniej oglądanych programów w Polsce. Ona sama jest prawdziwą gwiazdą, skupiającą zainteresowanie wszystkich mediów.

Magda Gessler była znaną osobą w Polsce zanim jeszcze pojawiła się w telewizji. Jest właścicielką restauracyjnego imperium, otworzyła ponad 20 restauracji i kawiarni. Co roku odwiedza je ponad milion gości. Jej flagową restauracją jest restauracja „U Fukiera”, mieszcząca się na starym mieście w Warszawie, która posiada rekomendacje przewodnika Michelin. Podawane są w niej dania kuchni staropolskiej przygotowane według autorskich receptur z najlepszych produktów regionalnych. Jej potrawami „U Fukiera” zachwycały się takie sławy jak Sharon Stone, Naomi Cambell, Nicolas Sarkozy z żoną Carlą Bruni czy Bill Clinton.
W swoich restauracjach nie tylko wymyśla nowe potrawy, ale zwraca uwagę na najdrobniejszy szczegóły. Pilnuje, by w jej lokalach był wysoki standard zarówno jedzenia, obsługi, a także wystroju, który często sama projektuje. Ukończyła Akademię Sztuk pięknych w Madrycie. Wydała bestseller’owe książki „Kuchnia – moja pasja” oraz „Kocham gotować. Przepis na życie”.
W 2011 otrzymała statuetkę Wiktora w kategorii „Największe odkrycie telewizyjne”. Rok później została nagrodzona w plebiscycie Telekamery w kategorii „Osobowość telewizyjna”.
Pozostałe wiadomości