Konrad Bębenek

Konrad Bębenek
Konrad Bębenek

Ma 23 lata i mieszka w Krakowie. Pracuje jako specjalista do spraw obsługi klienta.

Przepisy na zaprenzetowane dania:

PRZEPIS ZUPA TOM YUM

Przygotowanie bulionu:

Do dużego garnka wkładam pancerze krewetek wraz z głowami (ok. 20 szt), dodaję liście kafiru, czosnek oraz pokrojony imbir. Prażę wszystko przez 3min mieszając. Po tym procesie zalewam wszystko wodą (ok. 1l) i gotuję na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie przecedzam wspomniany wywar przez sitko.

Przygotowanie zupy:

Do garnka wlewam wcześniej przygotowany bulion krewetkowy. Podgrzewając dodaję pastę tom yum i czekam aż się zagotuje. Do garnka z przygotowanym wywarem dorzucam pokrojoną w ćwiartki cebulę, poszarpane na małe części boczniaki i gotuję przez 5 minut. Doprawiam jedną łyżką cukru trzcinowego, dwoma łyżkami sosu rybnego i dodaję 400ml mleczka kokosowego. Na końcu w garnku lądują oczyszczone (z pancerzy, ogonków i jelit) krewetki oraz pokrojony na mniejsze kawałki łosoś. Dodaję również pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Tak przygotowaną zupę gotuję jeszcze przez około minutę. Na końcu zupę wzbogacam o sok z jednej limonki i posiekane liście kolendry.

Składniki bulion:

  • Litr wody
    • 1 mały korzeń imbiru
      • 2 ząbki czosnku
        • 20 sztuk pozostałości z krewetek (tj. pancerze z głowami)
          • 2 łyżeczki suszonych liści kafiru

            Składniki zupy:

            • 800ml wywaru z pancerzy krewetek
              • 30g pasty tom yum
                • 400ml mleka kokosowego
                  • 100g boczniaków
                    • 200g oczyszczonych krewetek
                      • 300g łososia
                        • 2 łyżki sosu rybnego
                          • 1 łyżka soku z limonki
                            • 1 łyżka cukru trzcinowego
                              • 100gr pomidorków koktajlowych
                                • 2 cebule

                                  GRUZIŃSKIE CHINKALI

                                  PRZEPIS NA CIASTO:

                                  • 500g mąki
                                    • Pół łyżeczki soli
                                      • 1 szklanka ciepłej wody
                                        • 1 łyżka oleju

                                          PRZEPIS FARSZ:

                                          • 300g mielonej wołowiny
                                            • 300g mielony wieprzowiny
                                              • 500ml rosołu
                                                • 2 łyżeczki ziaren kolendry
                                                  • 1 łyżeczka soli
                                                    • 1 łyżeczka pieprzu

                                                      Na stolnicę wysypuję 500g mąki. Dodaję sól i stopniowo wlewam wodę oraz olej. Po dodaniu do siebie tych składników zagniatam ciasto tak aby było ono elastyczne (zależy od ilości wody i oleju). Po tej czynności ciasto odkładam na 30min przykrywając wcześniej nagrzaną szklaną miską aby odpoczęło. Do miski dodaję mieloną wołowinę i wieprzowinę. Przyprawiam kolendrą, solą i pieprzem. Dodaję jedną szklankę bulionu. Mieszam obserwując mięso czy stało się już soczyste i wilgotne. Jeśli mięso jest wciąż mało soczyste, dolewam bulion partiami do uzyskania docelowego efektu. Stolnicę posypuję mąką. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3mm. Wycinam z ciasta koła o średnicy 15cm. Na środek przygotowanego krążka nakładam sporą ilość mięsa. Pierogi zawijam w kształt chinkali (sakiewki). Chinkali wrzucam na gotującą się i osoloną wodę w garnku. Gotuję około 15min aż do wypłynięcia na powierzchnię. Chinkali podajemy z posiekaną kolendrą.

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Małgorzata Rozenek-Majdan kontra Łukasz Orbitowski. Dziś premiera!

                                                      Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Małgorzata Rozenek-Majdan kontra Łukasz Orbitowski. Dziś premiera!

                                                      Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

                                                      Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

                                                      Klaudia El Dursi dostaje od fanów zdjęcia intymnych części ciała?!

                                                      Klaudia El Dursi dostaje od fanów zdjęcia intymnych części ciała?!

                                                      Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

                                                      Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                      "Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

                                                      "Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?