Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!

Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!
Brak Wam inspiracji na dzisiejszy obiad? Przygotujcie komosę ryżowa z konfitowanymi owocami leśnymi z przepisu Grzegorza Zawieruchy, finalisty programu MasterChef!

Komosa ryżowa z konfitowanymi owocami leśnymi

Czego potrzebujecie?

  • komosa ryżowa
    • jagody acai
      • cebulka dymka
        • sos sojowy
          • pestki słonecznika
            • nerkowce
              • sól, pieprz
                • starty seler
                  • syrop sosnowy
                    • seler naciowy
                      • olej, ocet
                        • maltodekstryna
                          • marchewka
                            • mini cukinia
                              • grzyby
                                • cebula czerwona
                                  • czosnek
                                    • szparagi
                                      • brandy, wiśniówka
                                        • śmietana 36%
                                          • estragon
                                            • sok z porzeczki
                                              • agar

                                                Sposób przygotowania:Komosę gotujemy w wodzie w garnku, na koniec, jak jest miękka, dodajemy jagody acai, ściągamy z ognia, dodajemy cebulkę dymkę pokrojoną, pestki słonecznika, nerkowce, przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i ścieramy ok. pół łyżki selera na drobnych oczkach. Dajemy także łyżkę syropu z sosny. Całość mieszamy, odstawiamy do połączenia się składników.

                                                Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!
                                                Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!

                                                Oliwa selerowa: liście selera wkładamy do oleju słonecznikowego podgrzanego do temp. ok. 65 stopni, trzymamy ok. 5 minut, blendujemy i cedzimy przez ścierkę. 80% oliwy wlewamy do garnka i konfitujemy w niej marchewkę, małe cukinie, cebulę czerwoną i grzyby.

                                                20% oliwy mieszamy z malto i robimy jadalny mech o smaku selera.

                                                Kępkę grzybów marynujemy w occie, wodzie, czerwonej cebuli, selerze naciowym, syropie sosnowym i sosie sojowym, odstawiamy na 30 minut.

                                                Na patelni podsmażamy cebulkę, czosnek, wrzucamy grzyby i szparagi, flambirujemy Brandy, następnie zalewamy śmietanką 36% i lekko dusimy, przyprawiamy estragonem, solą, pieprzem.

                                                400 ml soku z porzeczki, 100 ml wiśniówki – całość gotujemy dodajemy 5 g agaru, nabieramy do dozownika i dozujemy do bardzo zimnego oleju w celu uzyskania kawioru.

                                                Na talerz wykładamy komosę, marynowane grzybki, konfitowane warzywa, grzybki podsmażane. Na wierzch układamy kawior i odrobinę sosu ze smażenia grzybów.Obserwuj nas na INSTAGRAMIE!Wszystkie odcinki MasterChefa możecie oglądać na Player.pl

                                                Zobacz WIĘCEJ:

                                                Ceviche z kraba Grzegorza Zawieruchy!

                                                Magda i Grzegorz w finale finałów!

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"