Jan Makowski

Jan Makowski
Jan Makowski

Ma 24 lata i mieszka we Wrocławiu. Studiuje medycynę.

Przepis na zaprezentowane danie:

Jan Makowski

“Kwaśne żebro”

Mięso:

→ żeberko wieprzowe

→ nasiona kolendry

→ trawa cytrynowa

→ czosnek niedźwiedzi

→ sól

→ pieprz

→ miód

→ cytryna

Karmelizowana kapusta:

→ kapusta kiszona

→ miód

→ orzechy włoskie

→ ser kozi

→ sól i pieprz

Sos hibiskusowo-rabarbarowy

→ rabarbar

→ hibiskus

→ cebula

→ pietruszka

→ marchewka

→ świeża mięta

→ miód

→ zimne masło

→ ziemniaki na frytki

Przepis:

Mięso:

Wszystkie przyprawy do marynaty ucieramy w moździerzu, i nacieramy mięso, następnie pakujemy sous-vide i pozwalamy się zamarynować 1-2 dni. Przygotowujemy gęsty sos z cytryn i miodu którym będziemy polewać mięso podczas pieczenia. Żeberka wkładamy do piekarnika pod przykryciem na 2-2,5h w temperaturze 170 stopni, co 30 minut podlewając sosem, ostatnie 30 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy przypiekanie.

Frytki:

Frytki kroimy na grube paski, następnie płuczemy 3-4 razy w zimnej wodzie aby wypłukać skrobię, i kolejno moczymy w wodzie z łyżką cukru przez godzinę. Po odcedzeniu frytek dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, sól i pieprz i pieczemy w piekarniku 25-35 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

Karmelizowana kapusta:

Na patelni prażymy orzechy włoskie, następnie dodajemy kapustę kiszoną i łyżkę do dwóch miodu, czekamy aż się skarmelizuje, tuż przed podaniem dodajemy starty kozi ser, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Sos:

Na rozgrzaną oliwę dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i rabarbar smażymy do zeszklenia, kolejno zalewamy odrobiną wody i dodajemy hibiskus, odrobinę miodu(aby zredukować kwaśność) i świeżą miętę. Pozwalamy aby sos się trochę pogotował następnie odcedzamy od warzyw i stawiamy na ogień aby się zredukował. Gdy mamy zredukowany sos, ściągamy z gazu dodajemy zimne masło.

Et te voilà, gotowe!

podziel się:

Pozostałe wiadomości