Beata Kustra

BEATA_KUSTRA
BEATA_KUSTRA
Ma 27 lat i mieszka w Krakowie. Pracuje jako redaktor stron internetowych oraz social media ninja.

Polędwiczki wieprzowe z domowym kiszonym czosnkiem i mozzarellą w środku, owinięte szynką parmeńską, smażone na maśle szałwiowym, w towarzystwie szparagów i pora duszonego na białym wytrawnym winie oraz z puree z kalafiora, ziemniaka i selera.

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa – 250 g
    • Szynka parmeńska
      • Mozzarella
        • Kiszony czosnek – może być także świeży
          • 5 główek kalafiora
            • Ćwierć małego selera
              • Dwa małe ziemniaki
                • Szparagi
                  • Por
                    • Łyżka octu balsamicznego
                      • 2 łyżki cukru
                        • Sól
                          • Pieprz
                            • Świeży rozmaryn
                              • Suszony tymianek
                                • 5 listków szałwii
                                  • Masło
                                    • Śmietanka 30% - 100 ml
                                      • Białe wytrawne wino – 50 ml

                                        Przygotowanie

                                        1. Polędwiczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy błony. Kroimy na równe kawałki i delikatnie rozbijamy – najlepiej zakrywając polędwiczki folią spożywczą.
                                          1. Każdą polędwiczkę smarujemy wyciśniętym czosnkiem, solimy i pieprzymy. Na jedną stronę polędwiczki dajemy kawałek mozzarelli, składamy mięso na pół – tak, aby mozzarella była w środku – i zawijamy delikatnie szynką parmeńską.
                                            1. Na patelni roztapiamy około 3 łyżek masła i dodajemy liście szałwii. Kiedy masło będzie roztopione i zacznie lekko skwierczeć – kładziemy polędwiczki. Smażymy polędwiczki z każdej strony po około 3,5 – 4,5 minuty. Ważne, aby szynka się nie przypaliła. Pod koniec wyznaczonego czasu możemy delikatnie rozchylić szynkę i sprawdzić, czy polędwiczka nie jest surowa.
                                              1. Ściągamy polędwiczkę z patelni. Na patelnię dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę octu balsamicznego i około 50 ml śmietany – według uznania. Mieszamy i po około minucie – 2-3 łyżki sosu odkładamy na bok. Resztę redukujemy – sos ma zgęstnieć.
                                                1. W lekko osolonej wodzie gotujemy kalafiora, selera i ziemniaka. Gotujemy do miękkości – jeżeli widelec swobodnie wbije się w warzywa – odlewamy wodę. Garnek dajemy na gorący, ale już wyłączony palnik, wrzucamy do garna ugotowane warzywa i wyciągamy po około 20-30 sekundach – warzywa mają stracić całą wodę z gotowania.
                                                  1. Warzywa wrzucamy do blendera. Dodajemy około 10 ml śmietanki 30%, łyżkę masła, sól, pieprz i blendujemy. Jeżeli uważamy, że puree powinno mieć jeszcze więcej śmietanki – dolewamy około 5 ml. Do puree dodajemy 2-3 łyżki sosu, który wcześniej odłożyliśmy i dokładnie mieszamy.
                                                    1. Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Wrzucamy szparagi i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy szparagi.
                                                      1. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy pokrojonego w krążki pora i przesmażamy około 2 minut. Dodajemy sól, pieprz, świeży rozmaryn i suszony tymianek. Mieszamy i dodajemy wino oraz szparagi. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wino wypruje.
                                                        1. Po jednej stronie talerza kładziemy puree, a na nie dwie polędwiczki. Obok dajemy pora i szaragi. Wszystko polewamy sosem.

                                                          Lime Pie

                                                          Składniki:

                                                          • 4 limonki
                                                            • 1 cytryna
                                                              • 160 g herbatników albo ciastek zbożowych
                                                                • 60 g masła
                                                                  • Mleczko skondensowane słodzone – 500 ml
                                                                    • 4 żółtka jajka
                                                                      • 5 białek jajka
                                                                        • 225 g cukru pudru

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          1. Masło roztapiamy. Ciasteczka kruszymy w blenderze, dolewamy roztopione masło i mieszamy.
                                                                            1. Spód foremki na tatrę smarujemy masłem i wykładamy powstałą z herbatników i masła masą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 12 minut.
                                                                              1. 4 żółtka jajek ubijamy na puszystą, jasną masę. Dodajemy skondensowane mleczko, startą skórkę z jednej limonki, sok z czterech wyciśniętych limonek i dokładnie mieszamy.
                                                                                1. Masę wylewamy upieczony spód. Pieczemy przez 13-16 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.
                                                                                  1. Kiedy ciasto wystygnie – odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.
                                                                                    1. Kiedy ciasto już będzie zimne, przygotowujemy białka. Gotujemy w garnku wodę. Do miski dodajemy 5 białek, 225 g cukru pudru, szczyptę soli, 2 łyżki soku z cytryny i startą skórkę z połowy cytryny. Miskę wstawiamy do garna i przez około 5-6 minut mieszamy trzepaczką masę.
                                                                                      1. Po tym czasie – kiedy masa będzie gładka – miskę ściągamy z pary wodnej i ubijamy białka na sztywno. Białka przekładamy na górę tary i podpalamy palnikiem (opcjonalnie).
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Spotkanie gwiazd TVN 2024: Kto pojawił się na imprezie? Zobaczcie galerię zdjęć!

                                                                                        Spotkanie gwiazd TVN 2024: Kto pojawił się na imprezie? Zobaczcie galerię zdjęć!

                                                                                        The Traitors. Zdrajcy: Wiemy, kim są zdrajcy! Zobacz najlepsze fragmenty 1. odcinka

                                                                                        The Traitors. Zdrajcy: Wiemy, kim są zdrajcy! Zobacz najlepsze fragmenty 1. odcinka

                                                                                        MasterChef Nastolatki: Rozkoszny podaje przepis na sukces w programie!

                                                                                        MasterChef Nastolatki: Rozkoszny podaje przepis na sukces w programie!

                                                                                        "Sami swoi. Początek" hitem! Ponad pół miliona widzów w kinach

                                                                                        "Sami swoi. Początek" hitem! Ponad pół miliona widzów w kinach

                                                                                        Wiosna 2024 w TVN. Zobacz nowości i ulubione programy w zaskakującej odsłonie!

                                                                                        Wiosna 2024 w TVN. Zobacz nowości i ulubione programy w zaskakującej odsłonie!