Ula Cieślikiewicz: Muffinka z musem jeżynowym i kremem z mascarpone

Ula Cieślikiewicz: Muffinka z musem jeżynowym i kremem z mascarpone
Ula Cieślikiewicz: Muffinka z musem jeżynowym i kremem z mascarpone

Muffinka z musem jeżynowym i kremem z mascarpone

Składniki: 150 g mąki pszennej typ 450 60 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml oleju słonecznikowego 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 100 g jeżyn 1 łyżka cukru maliny, borówki, ew. kwiaty jadalne do dekoracji

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Przygotowujemy foremki na muffiny – smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce mieszamy olej z jogurtem i jajkiem, a następnie sypiemy do niej mąkę z cukrem. Mieszamy. Powstała masę wlewamy do formy na muffiny i pieczemy około 15 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ser mascarpone i dokładnie mieszamy. Wkładamy do worka cukierniczego. Jeżyny gotujemy z cukrem i odrobiną wody, a następnie przecieramy przez sito. Muffiny wyjmujemy z foremek, na wierzch każdej wyciskamy przy pomocy szprycy krem, dekorujemy owocami, podajemy z sosem z jeżyn.

podziel się:

Pozostałe wiadomości