Staś Baumiller: Karkówka wieprzowa Stasia

_5JW5690.jpg
_5JW5690.jpg

Składniki:

karkówka wieprzowa imbir w proszku curry 1 cebula 1 marchewka obrana 1 seler 1 por woda warzywa baby: marchew, por, cukinia ziemniaki jarmuż sól, pieprz oliwa liście buraka baby do dekoracjiPrzygotowanie:

Cebulę kroimy na kawałki, smażymy na oliwie w rozgrzanym garnku, dodajemy podsmażone wcześniej na oliwie kawałeczki wieprzowiny, dolewamy wody, dodajemy pokrojoną w małe plasterki marchewkę, selera i pora, doprawiamy solą, pieprzem, curry i imbirem w proszku i odstawiamy na gazie na ok 45 minut, ma się to dusić pod przykryciem.

Teraz robimy puree: ziemniaki (2) gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy je. Jarmuż zalewamy gorącą wodą na ok pół minuty, wyjmujemy go i mielimy. Ziemniaki dajemy w praskę i robimy puree, następnie mieszamy z mielonym jarmużem ręcznie.

Po 45 minutach lub, jeśli nadal jest mięso twarde, to jeszcze chwilę dusimy, następnie mięso wyjmujemy, a całą resztę warzyw z garnka blendujemy z dodatkiem masła.

Układamy na talerzu wg uznania, np. łyżka purée ziemniaczano-jarmużowego, na to warzywa baby, obok położona karkówka, na której kładziemy liście z buraka, polewamy olejem, który został na dnie garnka, a z puree warzywnego robimy łyżką kropkę i ją rozcieramy na zasadzie łezki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości