Składniki:
karkówka wieprzowa
imbir w proszku
curry
1 cebula
1 marchewka obrana
1 seler
1 por
woda
warzywa baby: marchew, por, cukinia
ziemniaki
jarmuż
sól, pieprz
oliwa
liście buraka baby do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulę kroimy na kawałki, smażymy na oliwie w rozgrzanym garnku, dodajemy podsmażone wcześniej na oliwie kawałeczki wieprzowiny, dolewamy wody, dodajemy pokrojoną w małe plasterki marchewkę, selera i pora, doprawiamy solą, pieprzem, curry i imbirem w proszku i odstawiamy na gazie na ok 45 minut, ma się to dusić pod przykryciem.
Teraz robimy puree: ziemniaki (2) gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy je. Jarmuż zalewamy gorącą wodą na ok pół minuty, wyjmujemy go i mielimy. Ziemniaki dajemy w praskę i robimy puree, następnie mieszamy z mielonym jarmużem ręcznie.
Po 45 minutach lub, jeśli nadal jest mięso twarde, to jeszcze chwilę dusimy, następnie mięso wyjmujemy, a całą resztę warzyw z garnka blendujemy z dodatkiem masła.
Układamy na talerzu wg uznania, np. łyżka purée ziemniaczano-jarmużowego, na to warzywa baby, obok położona karkówka, na której kładziemy liście z buraka, polewamy olejem, który został na dnie garnka, a z puree warzywnego robimy łyżką kropkę i ją rozcieramy na zasadzie łezki.