Rodzinne gotowanie i słodkości - przepisy z 7 odcinka!

Masterchef Junior 7 Odcinek 7
Masterchef Junior 7 Odcinek 7

Tymek Walko i mama Milena

Włoskie pozdrowienia znad Bałtyku

Krem z białych warzyw

  • kalafior
    • 1 pietruszka
      • pół selera
        • 1 ziemniak
          • gałka muszkatołowa
            • migdały w płatkach
              • zioła do dekoracji
                • pieprz
                  • sól

                    Ugotować wszystkie warzywa. Zblendować na gładki krem, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Krem przelać do talerzy. Posypać płatkami.

                    Dorada

                    • 3 dorady
                      • pomidorki koktajlowe 20 szt.
                        • 4 ząbki czosnku,sól
                          • oliwa
                            • bazylia świeża
                              • oregano świeże
                                • białe wino 100ml

                                  Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć doradę 1 minutę z każdej strony. Zalać winem, flambirować. Podlać wodą, dodać przekrojone na pół pomidorki oraz zioła. Doprawić solą. Gotować przez 15 minut.

                                  Kompot jabłkowo-gruszkowy z suszoną śliwką

                                  Jabłka i gruszki obrać, wrzucić do 1 l wody. Gotować 40 minut. Dodać cynamon i cukier z wanilią do smaku.

                                  Janek Rol-Szkaradziński i mama Ania

                                  Nowoczesna góralska wariacja obiadowa

                                  Prawie jak u babci

                                  Kotlety:

                                  • 1kg łopatki wieprzowej
                                    • 1 jajko
                                      • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, curry
                                        • oscypek

                                          Mięso zmiel, przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek). Dodaj jajko, wymieszaj. Odłóż do lodówki na 10 minut.

                                          Oscypki pokrój w kostkę. Podziel mięso na mniejsze porcje. Uformuj w kulki, na środek połóż kawałki oscypka (można dodać kolendrę). Szczelnie zawiń, tak aby ser był w środku. Smaż do momentu aż mięso będzie gotowe.

                                          Sos pieczarkowy:

                                          • 1/2 kg pieczarek,2 cebule
                                            • 100 ml śmietanki 30%
                                              • 100 g masła
                                                • sól i pieprz

                                                  Pieczarki i cebulę podsmaż na patelni, dopraw. Dolej śmietankę i masło. Zredukuj. Dopraw ponownie i gotowe.

                                                  Surówka:

                                                  • 1 woreczek kapusty kiszonej (500 g )
                                                    • 2 jabłka
                                                      • 1 łyżka cukru
                                                        • 2 marchewki,cebula

                                                          Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Pokrój w kostkę cebulę i dodaj do kapusty. Dosyp cukier. Wymieszaj. Dodaj starte ze skórką jabłka oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Polej oliwą. Wymieszaj.

                                                          Puree dyniowe:

                                                          • 1 średnia dnia hokkaido
                                                            • 100 g masła
                                                              • 50 ml śmietanki kremówki
                                                                • sól, pieprz, curry

                                                                  Dynie umyj,obierz ze skóry, wydrąż pestki. Pokrój na kostkę. Wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem. Polej oliwą, posyp przyprawami. Zapiekaj około 20 minut w tempurze 180 stopni.

                                                                  Wyłóż do ostudzenia. Dodaj masło, sól, pieprz, odrobinę curry i mielonego imbiru. Wszystko zmiksuj.

                                                                  Krem cebulowy:

                                                                  • 4 duże cebule
                                                                    • serek pleśniowy
                                                                      • serek kanapkowy
                                                                        • śmietanka 30%
                                                                          • śmietanka 18%
                                                                            • masło
                                                                              • oliwka z oliwek,
                                                                                • wywar jarzynowy
                                                                                  • kolendra, pietruszka natka, curry, sól, pieprz, zioła prowansalskie
                                                                                    • szczypiorek

                                                                                      Pół cebuli lekko przysmaż. Resztę cebuli z serkami, śmietanką słodką i kwaśną zmiksuj. Do warzywnego wywaru dodaj zmiksowane cebule. Dodaj resztę śmietany i w razie potrzeby serków. Gotuj około 15 minut na małym ogniu. Dopraw przyprawami. Gotuj kolejne 5 minut. Posyp startym serem, polej śmietanką i dodaj posiekany szczypior.

                                                                                      Kompot:

                                                                                      • mrożone owoce (śliwki, maliny, wiśnie, borówki)
                                                                                        • miód
                                                                                          • goździki
                                                                                            • imbir
                                                                                              • starta skórka z cytryny

                                                                                                Nalej do garnka 2 litry wody. Dodaj wszystkie owoce. Gotuj około 20 minut. Dopraw przyprawami i miodem.

                                                                                                Wiktoria Chmielewska i tata Adam

                                                                                                Domowa dyniowa z Gutkowa

                                                                                                • 1 kg dyni (z Gutkowa)
                                                                                                  • 2 cebule
                                                                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                                                                      • Imbir ok. 50-100g (według uznania)
                                                                                                        • oliwa
                                                                                                          • mleczko kokosowe
                                                                                                            • śmietanka 30%

                                                                                                              Obierz dynię i pokrój w niewielką kostkę, rozłóż na blaszkę i polej odrobiną oliwy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz około pół godziny.

                                                                                                              Do garnka wsyp pokrojoną cebulę, dodaj oliwy i podsmaż, następnie dodaj czosnek i dalej smaż przez kilka minut. Dodaj następnie upieczoną dynię i całość gotuj około 15 minut. Przed podaniem całość zblenduj. Postaraj się, aby nie pozostały żadne grudki.

                                                                                                              Nałóż na głęboki talerz lub miskę, dodaj mleczka kokosowego i śmietankę. Ozdób listkami mięty.

                                                                                                              Ravioli z krewetkami na niedzielę

                                                                                                              • 300 g mąki
                                                                                                                • 3 jajka
                                                                                                                  • szczypta soli
                                                                                                                    • 5 g masła
                                                                                                                      • 200 g krewetek
                                                                                                                        • ricotta 200 g
                                                                                                                          • natka pietruszki
                                                                                                                            • 1 żółta papryczka chili
                                                                                                                              • 10 łyżek pulpy z mango
                                                                                                                                • 1 łyżeczka curry
                                                                                                                                  • 1 łyżeczka ostrej papryki
                                                                                                                                    • oliwa
                                                                                                                                      • sól
                                                                                                                                        • pieprz

                                                                                                                                          Wsyp mąkę na stolnicę i dodaj wymieszane 3 jaka i zagnieć. Pod koniec dodaj szczyptę soli. Zawiń w folię spożywczą i odłóż na około pół godziny.

                                                                                                                                          Na rozgrzaną patelnię włóż masło i pokrojone w paski krewetki. Smaż do zarumienienia, dodaj wówczas pokrojoną natkę pietruszki, pulpę z mango, ostrą paprykę curry, oliwę, sól i pieprz do smaku. Całość trzymaj na ogniu ok. 5 minut. Całość odcedź przez sitko i sos odstaw na później. Krewetki odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodaj do krewetek ricottę, 1/3 papryczki chili oraz pokrojoną natkę z pietruszki.

                                                                                                                                          Rozwałkuj ciasto na cienko. Wytnij kwadraciki, wypełnij farszem i połącz je w taki sposób, aby farsz nie wydostał się ze środka podczas gotowania. Zagotuj wodę i lekko osól. Gotuj 4 minuty. Wyjmij na płaski talerz i udekoruj. Całość polej odłożonym sosem mango z chili.

                                                                                                                                          Domowy kompocik

                                                                                                                                          • ok. 2.5 l wody
                                                                                                                                            • 4 jabłka
                                                                                                                                              • 200 g wiśni
                                                                                                                                                • 100 g żurawiny
                                                                                                                                                  • 100 g malin
                                                                                                                                                    • 1 cytryna

                                                                                                                                                      Wstaw wodę do zagotowania, następnie dodaj przygotowane owoce. Pamiętaj, aby pokroić jabłka w dużą kostkę. Całość gotuj przez około 30 minut. Na koniec dodaj cukier do smaku. Odstaw do schłodzenia. Podaj na koniec kilka listków mięty i gotowe.

                                                                                                                                                      Adam Kominek i mama Kasia

                                                                                                                                                      Zupa cebulowa

                                                                                                                                                      • 4 cebule
                                                                                                                                                        • bulion warzywny
                                                                                                                                                          • 3 plastry boczku wędzonego
                                                                                                                                                            • przyprawy

                                                                                                                                                              Cebule pokrój i zeszklij na oleju. Do kielicha miksera włóż cebulę i bulion. Zmiksuj. Przelej do garnka i zagotuj. Dopraw do smaku. Boczek usmaż na patelni i odsącz na papierze z nadmiaru tłuszczu. Zupę podawaj z chipsem z boczku i udekoruj świeżymi ziołami.

                                                                                                                                                              Zboczone rolady z pyrkami i mizerią

                                                                                                                                                              • 3 plastry schabu
                                                                                                                                                                • 6 plastrów boczku wędzonego
                                                                                                                                                                  • ogórek kiszony pokrojony w słupki
                                                                                                                                                                    • 3 kawałki świeżej papryki
                                                                                                                                                                      • 3 małe kawałki parzonego boczku
                                                                                                                                                                        • pyry
                                                                                                                                                                          • 2 ogórki szklarniowe
                                                                                                                                                                            • kwaśna śmietana 18%
                                                                                                                                                                              • musztarda
                                                                                                                                                                                • sól
                                                                                                                                                                                  • pierz
                                                                                                                                                                                    • słodka papryka
                                                                                                                                                                                      • 1 łyżka mąki
                                                                                                                                                                                        • sok z cytryny
                                                                                                                                                                                          • cukier

                                                                                                                                                                                            Pyry obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.

                                                                                                                                                                                            Plastry schabu rozbij tłuczkiem. Każdy posyp solą, pieprzem, słodką papryką i posmaruj musztardą. Na brzegu plastra połóż kawałek boczku, papryki, ogórka kiszonego i zawiń w roladę, a następnie owiń ją dwoma plastrami boczku wędzonego i zepnij wykałaczką. Rolady podpiecz na patelni, podlej gorąca wodą i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wyciągnij rolady i zagęść sos mąką.

                                                                                                                                                                                            Ogórki obierz ze skórki, poszatkuj na plastry, dodaj pokrojoną drobno cebulę i kwaśną śmietanę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Przełóż do salaterki i udekoruj świeżym koperkiem.

                                                                                                                                                                                            Ugotowane pyry wyłóż na talerz, z roladą, polej sosem i udekoruj świeżymi ziołami.

                                                                                                                                                                                            Kompot owocowy

                                                                                                                                                                                            Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj około 30 minut. Dosłodź do smaku według uznania.

                                                                                                                                                                                            Ewa Ziemiańska i mama Kasia

                                                                                                                                                                                            Zupa krem z pora, marchewki i serka camembert

                                                                                                                                                                                            • 1 por
                                                                                                                                                                                              • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                • 1 seler
                                                                                                                                                                                                  • 1 cebula
                                                                                                                                                                                                    • śmietana 18%
                                                                                                                                                                                                      • serek camembert
                                                                                                                                                                                                        • ser halloumi
                                                                                                                                                                                                          • pestki dyni

                                                                                                                                                                                                            Ugotować wywar z warzyw, dodać serek camembert i zblendować. Zabielić śmietaną.

                                                                                                                                                                                                            Serek halloumi zgrillować na patelni, pestki uprażyć. Nalać zupę do miseczek, ozdobić serkiem halloumi i prażonymi pestkami dyni.

                                                                                                                                                                                                            Niedzielne kotlety schabowe, z ziemniaczkami i surówką colesław

                                                                                                                                                                                                            • 5 plastrów schabu
                                                                                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                • bułka tarta
                                                                                                                                                                                                                  • ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                    • koperek
                                                                                                                                                                                                                      • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                        • kapusta
                                                                                                                                                                                                                          • cebula
                                                                                                                                                                                                                            • musztarda
                                                                                                                                                                                                                              • śmietana
                                                                                                                                                                                                                                • cytryna

                                                                                                                                                                                                                                  Wykroić plastry schabu, ubić, doprawić.

                                                                                                                                                                                                                                  Wbić jajko do miseczki, przyprawić solą i pieprzem. W drugiej miseczce przygotować bułkę tartą. Opanierować i usmażyć na smalcu.

                                                                                                                                                                                                                                  Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i ubić z masełkiem i mlekiem.

                                                                                                                                                                                                                                  Cebulę, marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce, zasolić. Po 20 minutach dodać 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę musztardy, sól i pieprz.

                                                                                                                                                                                                                                  Kompocik "Owocowe tornado"

                                                                                                                                                                                                                                  • 3 litry wody
                                                                                                                                                                                                                                    • 3-4 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                      • wiśnie, maliny, borówki, truskawki, jabłka (świeże lub mrożone)

                                                                                                                                                                                                                                        Zagotować wodę, dosłodzić do smaku, dorzucić owoce, zagotować i zgasić. Odcedzić kompot i schłodzić w lodówce.

                                                                                                                                                                                                                                        Wojtek Czajkowski i mama Danuta

                                                                                                                                                                                                                                        Krem z dyni

                                                                                                                                                                                                                                        • 1 czerwona papryka
                                                                                                                                                                                                                                          • 1 marchewka
                                                                                                                                                                                                                                            • 1 pietruszka
                                                                                                                                                                                                                                              • por
                                                                                                                                                                                                                                                • pieprz, sól, ziele angielskie, papryka ostra, imbir
                                                                                                                                                                                                                                                  • boczek

                                                                                                                                                                                                                                                    Wszystkie składniki gotujemy, doprawiamy do smaku i blendujemy.

                                                                                                                                                                                                                                                    Boczek obsmażamy i przygotowujemy z niego chips, który układamy na zupie.

                                                                                                                                                                                                                                                    Pierogi

                                                                                                                                                                                                                                                    • ½ kg mąki poznańskiej
                                                                                                                                                                                                                                                      • 40 ml oleju
                                                                                                                                                                                                                                                        • 150 ml ciepłej wody
                                                                                                                                                                                                                                                          • karkówka wieprzowa
                                                                                                                                                                                                                                                            • cebula
                                                                                                                                                                                                                                                              • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                • pieprz, sól, tymianek

                                                                                                                                                                                                                                                                  Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.

                                                                                                                                                                                                                                                                  Mięso mielimy, doprawiamy i podsmażamy. Z ciasta wykrajamy kółeczka i wkładamy farsz. Gotujemy.

                                                                                                                                                                                                                                                                  Kompot

                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 jabłka
                                                                                                                                                                                                                                                                    • garść jagód
                                                                                                                                                                                                                                                                      • garść malin
                                                                                                                                                                                                                                                                        • cukier

                                                                                                                                                                                                                                                                          Wszystkie składniki gotujemy i słodzimy do smaku.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Helena Kłobucka i mama Karolina

                                                                                                                                                                                                                                                                          Obiad Rodziny Kłobuckich

                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Danie: Buraczkowa z puree z ziemniaka

                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 litry wody
                                                                                                                                                                                                                                                                            • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 kg buraków
                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 jabłko
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 10 suszonych borowików
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 5 ząbków czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • liść laurowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ziele angielskie
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • koperek i natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 30/50 ml śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki ostu winnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 łyżki cukru

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pokroić wszystkie warzywa w bardzo grubą kostkę wraz z burakami. Buraki pozostawić ze skórką. Zalać wodą. Dorzucić pozostałe produkty. Gdy się wywar zagotuje, dolać ocet, żeby buraczkowa nie straciła koloru. Gotować wywar przez 1 godzinę. Doprawić do smaku. Na sam koniec dodać śmietankę i zabielić zupę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Puree z ziemniaka:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 6 ziemniaków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 50 g śmietanki 18%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • koperek do posypania

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Ugotować ziemniaki, odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Ubić na puree.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Nalać zupę na talerz. Obok na miseczkę wyłożyć puree z ziemniaków. Posypać koperkiem. Zupę również.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                2. Danie z woka: Pad Thai à la H&K

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 6 krewetek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • makaron ryżowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • sos ostrygowy do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sos sojowy do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • sos teriyaki do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • olej sezamowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • limonka do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • garść orzeszków pinii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 czerwona cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 biała cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 8 pieczarek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • szczypior
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • kolendra
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 cm imbiru

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Zalać makaron zimną wodą i odstawić.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Posiekane warzywa wrzucić na rozgrzanego woka z olejem sezamowym, dodać wszystkie sosy, dorzucić pokrojone tofu. Dołożyć namoczony makaron. Dolać troszkę wody. Po 10 minutach makaron jest gotowy. Przyprawić do smaku.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić imbir i czosnek. Ułożyć obrane krewetki. Podsmażyć na jednej i drugiej stronie. Dołożyć masło i limonkę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Sos od krewetek dolać do makaronu i wymieszać.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Podanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Ułożyć na talerzu makaron z warzywami. Na wierzchu posypać orzeszkami i szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć jedną krewetkę, pozostałe dwie obok na talerzu. Posypać kolendrą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                3. Danie:" Idealne na niedzielę"

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • mrożone maliny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • świeże maliny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • mięta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 litr wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 łyżeczka imbiru startego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • cukier trzcinowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • miód

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Do miski wycisnąć cytryny, dodać do nich mrożone maliny, miód, miętę i łyżkę cukru trzcinowego. Dolać gorącej wody, mieszać, aż miód się rozpuści, a maliny się rozpadną. Przelać przez sitko. Przelany sok rozcieńczyć z wodą. Wlać do dzbanka. Ozdobić malinami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Jan Rol-Szkaradziński

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Semifeddo - lody XXL (Pasztet Jaśka)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 500 ml śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 140 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • baza - maliny, biała czekolada, wanilia

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Karmel:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 150 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 200 g śmietanki 36
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 łyżka masła

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Cukier rozpuść na patelni. Dodaj śmietankę i łyżkę masła. Zagotuj.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Przygotowanie semifreddro:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Podsmaż maliny z połową cukru. Odstaw. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z resztą cukru na parze. Białka ubij na sztywną pianę, to samo zrób ze śmietanką. Następnie połącz śmietankę z resztą składników, delikatnie mieszając. Włóż do zamrażarki na 2 godziny.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Panna cotta

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sos malinowy:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 200 g malin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Mleko, śmietankę, cukier i laskę wanilii zagotuj (do momentu aż cukier się rozpuści). W tym czasie zamocz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy mleko i śmietanka ostygną, dodaj żelatynę. Wymieszaj. Przelej do naczyń. Odstaw do lodówki. Udekoruj sosem malinowym.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Helena Kłobucka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Panna Cotta: „Chmurkowa fantazja Heleny"

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Zagotowujemy mleko ze śmietanką, laską wanilii i cukrem (wszystko musi być dokładnie wymieszane). Ściągamy z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę. Przelewamy do kubeczków.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sos mango i marakuja:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 6 łyżek pulpy z mango
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 marakuja
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • ½ cytryny

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Wszystkie składniki zagotować.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Podanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Panna Cottę wyciągnąć z kubka. Polać sosem, ozdobić miętą. Posypać skruszonymi bezikami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Semifreddo: „Niebo w gębie"

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 500 ml śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 70 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • kostka białej czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • maliny,jagody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • beziki

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem. W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną pianę, w kolejnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Do śmietany dodajemy utarte żółtka i ubite białka. Delikatnie mieszamy. Maliny przesmażamy na patelni z cukrem. Tak, żeby cukier się rozpuścił. Beziki kruszymy. Wszystko dodajemy do masy i mieszamy. Dolewamy ciekły azot i mieszamy. Wstawiamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia do lodówki na 2 godziny.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Kruszonka z białej czekolady:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Pokruszoną białą czekoladę wstawić do piekarnika na 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Sos:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Mrożone maliny i mrożone jagody zagotować z cukrem. Kiedy puszczą sok, przecedzić przez sito. Postawić z powrotem na ogień, dodać skrobi i zagotować.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Podanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Lód pokroić w plastry, polać i przyozdobić talerz sosem. Na wierzchu posypać kruszonką z białej czekolady.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Wiktoria Chmielewska

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Waniliowa chmurka semmifreddo

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 35 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 150 g malin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 50 g orzechów nerkowca
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 50 g obranych migdałów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • dodatkowo 1 łyżeczka śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • listki mięty do posiekania
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100 g białej czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • maliny i borówki do ozdoby

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Żółtka oddziel od białek. Do miseczki wlej żółtka i cukier i ucieraj na parze. Śmietanę i białka ubij oddzielnie. Białko ubijaj na sztywno, natomiast śmietankę musisz wyczuć moment tuż przed uzyskaniem sztywnej masy. Do śmietany dodawaj utarte żółtka i delikatnie mieszaj szpatułką. Następnie dodaj białka i również delikatnie mieszaj szpatułką. Nerkowce upraż na suchej patelni i po ostygnięciu dodaj do wyrobionej masy. Zmrożone maliny delikatnie dodawaj do masy i wymieszaj, aby nie puściły soku. Przełóż do prostokątnej formy (najlepiej o wymiarach 28x10cm) lub innej jaką masz pod ręką. Wstaw do zamrażarki na około godzinę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          W tym czasie zrobimy ganasz z białej czekolady.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Do rondelka dodawaj jednocześnie 50 ml śmietanki i białą czekoladę. Podgrzej i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Zmiel migdały i dodaj jedną łyżeczkę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Wyjmij zmrożone semifreddo, ułóż na dużym płaskim talerzu, posyp kruszonką migdałową i polej ganaszem. Ozdób listkami mięty.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Aksamitna panna cotta z jagodami

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Śmietankę, mleko i cukier wlej do rondelka, dodaj pestki z laski wanilii i zagotuj. Plasterki żelatyny namocz w zimnej wodzie, tak aby woda zakryła żelatynę. Rozmiękczoną żelatynę dodaj do ciepłej, ale nie gorącej śmietanki z mlekiem (najlepiej poniżej 36°C). Mieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Schłodzoną śmietankę wlej do szklanego naczynia i wstaw do lodówki na około godzinę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          W tym czasie przygotuj sos. Mrożone maliny i jagody połóż na patelni, zasyp cukrem i podgrzewaj do puszczenia soku. Następnie odcedź przez sitko z gazikiem, aby uzyskać sos bez kawałków owoców.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Schłodzoną panna cottę wyjmij delikatnie z pojemnika. Sosem udekoruj talerz, połóż panna cottę, polej sosem i ozdób owocami według własnej inwencji.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Wojtek Czajkowski

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Panna cotta

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Mleko, śmietanę, wanilię i cukier zagotowujemy. Do wystudzonego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i energiczne mieszamy. Nalewamy do foremek i ostudzamy w lodówce.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Crème brûlée

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Śmietanę zagotowujemy z cukrem i wanilią, żółtka ucieramy. Do żółtek powoli dolewamy płyn. Przelewamy do kokilek i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w 110°C.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Sosy:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Karmelowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100 ml śmietanki 30/36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 łyżki wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • łyżka masła

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Cukier rozpuszczamy na patelni (musimy uważać, aby się nie spalił). Jak już będzie rozpuszczony, ściągamy patelnię z gazu i wlewamy do niego śmietankę i wodę. Mieszamy do połączenia, a na koniec dodajemy masło.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Wiśniowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • garść mrożonych wiśni
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pół łyżeczki skrobi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Wiśnie gotujemy z cukrem. Gdy się rozpadną, przecedzamy przez sitko i dodajemy skrobię, energicznie mieszamy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Owoce leśne

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • garść malin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • garść borówek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • garść jagód

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Owoce blendujemy i przecedzamy przez sitko.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Smacznego!!!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Ewa Ziemiańska

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Semifreddo orzechowo-waniliowe

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Śmietankę i białka ubijamy w osobnych miskach. Żółtka z cukrem na parze ucieramy. Posiekane orzechy prażymy z dwoma łyżkami cukru. Do śmietanki dodajemy utarte żółtka i pastę waniliową i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy ubite białka, orzechy, beziki i posiekaną czekoladę. Mieszamy i przelewamy do formy, którą wykładamy papierem. Gotowy deser wkładamy na 2 godziny do zamrażarki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sos karmelowy:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              2-3 łyżki cukru rozpuszczamy na patelni i dolewamy pół szklanki śmietanki 36%.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Gotowy deser polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Panna cotta jagodowa

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sos jagodowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 200g jagód
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżka wody

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Mleko, śmietankę, cukier, laskę wanilii i pastę zagotować. Żelatynę namoczyć. Do zagotowanego mleka dodać namoczoną żelatynę i wlać do pucharków lub foremek.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Jagody podsmażyć, jak puszczą sok, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę wody.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Zastygniętą panna cottę wyłożyć na talerz i polać sosem jagodowym i ozdobić listkiem mięty.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Adam Kominek

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Crème brûlée

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Śmietankę z ziarnami wanilii i cukrem zagotuj. Żółtka wymieszaj. Do żółtek przelej śmietankę, cały czas mieszając. Masę przelej do kokilek i piecz w piekarniku w kąpieli wodnej w temp. 115°C przez 55 minut. Po upieczeniu posyp lekko cukrem i opal opalarką. Udekoruj ulubionymi owocami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Panna Cotta

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Namocz żelatynę w wodzie. Wszystkie składniki, poza żelatyną, zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Nie gotuj. Przygotowaną masę przelej do form i odstaw do lodówki do stężenia.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sos owoce leśne:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • maliny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • truskawki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • borówki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • cukier

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Wszystkie owoce podsmaż na patelni, aż puszczą sok. W połowie dodaj cukier. Owoce przetrzyj przez sito.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Sos karmelowy:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • śmietanka 30 %

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj masło, zdejmij z ognia i dodaj śmietankę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości