Przepisy z wielkiego FINAŁU! Staś Zawłocki

Staś w wielkim finale MasterChefa Juniora
Staś w wielkim finale MasterChefa Juniora

Przystawka: przegrzebki z puree z zielonego groszku

  • 4 przegrzebki
    • 150 gram groszku zielonego
      • ok. 4 łyżek masła klarowanego
        • boczek w plastrach
          • pomidorki koktajlowe
            • 1 kostka masła

              Blanszujemy groszek, następnie blendujemy go na gładką masę z dodatkiem masła, soli i pieprzu.

              Na maśle podsmażamy pomidorki koktajlowe i boczek.

              Smażymy przegrzebki, żeby w środku były marmurkowate.

              Talerz: na talerz dajemy puree z groszku, na to kładziemy po 1 przegrzebku, 1 kawałku boczku oraz jednym pomidorku koktajlowym.

              Danie główne: Kaczka z puree z dyni

              • filet z kaczki
                • 1 kostka masła
                  • 5 pomarańczy
                    • 1 główka czosnku
                      • anyż
                        • cynamon
                          • sól, pieprz
                            • dynia
                              • 4 gruszki
                                • miód
                                  • wino czerwone

                                    Pokrojoną w małą kostkę dynię dusimy w garnku z dodatkiem wina. W osobnym garnku karmelizujemy na miodzie gruszki i pomarańcze pokrojone w kostkę. Na następnej patelni wlewam sok wyciśnięty z pomarańczy, dodaję miodu oraz pieprzu i redukuję. Skórę piersi kaczki nacinam i kładę na zimną patelnię i włączam gaz.

                                    Gdy skórka będzie chrupka, przewracam na drugą stronę i podsmażam przez minutę. Następnie wkładam do piekarnika na 7 minut 180 stopni. Gdy dynia będzie miękka, to miele ja z dodatkiem masła, soli i pieprzu.

                                    Talerz: Robię łezkę z puree z dyni, na to kładę pokrojone trzy kawałki piersi z kaczki, blisko kaczki kładę karmelizowane owoce, kaczkę polewam sosem.

                                    Deser: fondant czekoladowy, lemon curd i lody pomarańczowo waniliowe

                                    • 100 g białej czekolady
                                      • 50 g masła + do posmarowania foremek
                                        • 3 jajka
                                          • 4 łyżki cukru
                                            • 1 łyżka mąki + do posypania foremek
                                              • 5 żółtek
                                                • 200 g cukru
                                                  • sok z 4 cytryn
                                                    • laska wanilii
                                                      • 1 litr azotu

                                                        Do miski wbijamy 3 jajka, łyżkę maki, 4 łyżki cukru i rozpuszczoną czekoladę z masłem i cały czas mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, przelewamy ją do foremek nasmarowanych masłem i obsypanych mąką. Zagotowuję sok z cytryn, w misce robię kogiel-mogiel z żółtek i cukru. Zagrzany sok przelewam do żółtek i cały czas mieszam na kąpieli wodnej. Zagotowuję śmietankę z odrobiną lemon curd oraz 1 laska wanilii. Przelewam do miksera i mieszam. Po 30 sekundach wlewam azot. Wkładam do zamrażarki.

                                                        Fondanty wkładam do piekarnika na 8 minut do 180 stopni.

                                                        Talerz: Na środek kładę fondanta, na niego 2 maliny, obok lody i robię łezkę z reszty lemon curd.

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości