Przepisy z wielkiego FINAŁU! Kazik Józefowicz

Kazik w finałowej konkurencji MasterChefa Juniora
Kazik w finałowej konkurencji MasterChefa Juniora

Kazik Józefowicz

Przystawka: carpaccio z buraka

Składniki:

• 3 małe buraki

• Suszona bazylia

• ocet balsamiczny,

• 50 g parmezanu w jednym kawałku (nie starty),

• garść rukoli i roszponki,

• orzechy włoskie,

• oliwa z oliwek

• szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Buraki gotujemy przez ok godzinę, żeby były al. dente. Kroimy w cienkie plasterki na mandolinie i układamy na talerzu tak, aby każdy kolejny plasterek nakładał się na poprzedni. Roszponkę mieszamy z rukola i układamy na środku talerza. Parmezan ścieramy na grube wiórki i posypujemy potrawę. Orzechy siekamy i również posypujemy. Na koniec polewamy sosem z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, bazylii, soli i pieprzu.

Danie główne: Ośmiornica w morzu czarnym

Składniki:

• 1 ośmiornica,

• 15 g małych krewetek,

• 1 cebula,

• 2 marchewki,

• 2 pietruszki korzeń,

• sok z połowy cytryny,

• 100 g masła

• 1 szalotka

• pół szkl. białego wina

Na makaron:

• 600 g mąka durum (pszenna typ 500),

• 1 jajko,

• 1 żółtko,

• 2 paczuszki atramentu z kałamarnicy,

• szczypta soli

Przygotowanie:

W dużym garnku gotujemy umyte nie obrane warzywa (1 cebula, 2 marchewki, 2 pietruszki) pokrojone w grube kawałki, doprawiamy solą. Do wywaru wkładamy pokrojoną ośmiornicę (macki i kapelusz). Świeżą ośmiornicę gotujemy ok 1,5 g, jeśli mamy mrożoną, to ok. 1 godz. do miękkości.

Na maśle podsmażamy szalotkę, dodajemy krewetki i wino, gotujemy aby odparować całe wino. Ściągamy z ognia, po trochu dodajmy masło i skrapiamy cytryną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zagniatamy składniki na makaron, dodając po trochu wody. Na koniec dodajemy atrament z kałamarnicy (najlepiej zagniatać w rękawiczkach albo w robocie kuchennym). Robimy makaron tagliatelle i gotujemy.

Makaron wymieszany z kawałkami ośmiornicy i sosem wykładamy na talerz. Dekorujemy wg uznania.

Deser: crème brulee

Składniki:

• 50 g cukru,

• 6 żółtek,

• 1 laska wanilii,

• 250 g mleka,

• 250 g śmietanki 36%.

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza. Gotujemy mleko ze śmietanką, wydrążonym miąższem z laski wanilii i laską wanilii. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem. Po zagotowaniu mleka ze śmietanką wyjmujemy laskę wanilii i dolewamy do kogla-mogla z żółtek. Intensywnie mieszamy. Wlewamy do kokilek i wstawiamy do piekarnika na ok. 55 min.

Po upieczeniu studzimy, wkładamy do lodówki. Najlepiej, kiedy deser jest zimny. Po wyjęciu z lodówki posypujemy cukrem (ok. 1 płaskiej łyżeczki cukru na kokilkę) i opalamy palnikiem z odległości ok 10 cm, aby się nie spaliło a powstała cienka skorupka z cukru.

podziel się:

Pozostałe wiadomości