Przepisy z VIII odcinka - Kuchnia azjatycka

Image_1024 (59).jpg
Image_1024 (59).jpg

Sonia Rudolf

Moje Indie: Chicken Masala z garlic naan i krewetkami w pakorze

Składniki:

  • pierś z kurczaka 150g
    • przyprawa massala 20g
      • sól,pieprz do smaku
        • 200 g mąki
          • woda
            • czosnek ząbek
              • masło 20 g
                • krewetki garść
                  • 200 g mąki z ciecierzycy
                    • 200 ml oleju
                      • 200 ml śmietanka 12%
                        • garść posiekanej natki pietruszki
                          • 50 ml miodu

                            Kurczaka smażymy na patelni do zarumienienia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Zarumienionego kurczaka obtaczamy w przyprawach, można pokropić limonką. Wkładamy kurczaka do piekarnika i pieczemy 10-15 min. Pod koniec pieczenia dokładamy 20 g masła na kurczaka.

                            Wodę łączymy z mąką. dodajemy sól wyrabiamy ciasto i smażymy przed wydaniem na suchej patelni ok. 7-10 min. Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem. Chlebek podajemy z masełkiem czosnkowym.

                            Do śmietanki dodajemy natkę pietruszki, miód i sól. Wszystko mieszamy i wydajemy w miseczce albo pod kurczakiem.

                            Krewetki obieramy i czyścimy. Mąkę łączymy z wodą do konsystencji ciasta na naleśniki i doprawiamy wg uznania. Krewetki moczymy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej do 180 st.

                            Sushi rybne

                            • tuńczyk 150g
                              • łosoś 150g
                                • kiełki garść
                                  • wasabi 50g
                                    • imbir marynowane różowy 100g
                                      • ogórek zielony 1szt.
                                        • ryż 0,5kg
                                          • ocet ryżowy 100ml
                                            • sól do smaku
                                              • cukier do smaku
                                                • glony nori 1op.
                                                  • sezam 100g

                                                    Ryż płuczemy i gotujemy, aż będzie miękki w wodzie w proporcjach 1 do 1. Po ugotowaniu zostawiamy pod przykrywką przez 15 min. Rozrabiamy zaprawę octową z 7 łyżek octu ryżowego, 1 łyżki cukru i 0,5 łyżki soli i mieszamy, zalewamy tym ryż i odstawiamy na 7 min. Ryby i ogórka kroimy w cienkie paski, słupki.

                                                    Ryż rozprowadzamy po nori, kładziemy ryby i ogórka, posypujemy kiełkami, prażonym sezamem, imbirem i zawijamy.

                                                    Sposób zawijania: kawałki ryb i ogórka kroimy w takie same słupki, na nori kładziemy obok siebie słupek z łososia, ryż uformowany w taki sam słupek, na to słupek z tuńczyka i ogórka. Zawijamy. Po przekrojeniu powinny powstać kwadratowe plastry.

                                                    Franek Lorenc

                                                    Czerwone curry z ryżem jaśminowym

                                                    Składniki:

                                                    • pierś z kurczaka 200g
                                                      • pasta curry czerwona 40g
                                                        • marchewka 2szt.
                                                          • kukurydza mini konserwowa 1 puszka
                                                            • mleko kokosowe 400ml
                                                              • ryż jaśminowy 200g
                                                                • cebula czerwona 2szt

                                                                  Cebulkę czerwoną usmażyć na oleju, dodać marchewkę, kukurydzę i pastę curry. Na oddzielnej patelni usmażyć kurczaka, dodać do reszty składników i zalać mlekiem kokosowym. Chwilę pogotować wszystko razem. Ryż jaśminowy ugotować. Curry włożyć do miski i podawać z ryżem jaśminowym.

                                                                  Sushi z tofu i awokado

                                                                  1 rodzaj

                                                                  Składniki:

                                                                  • awokado 2szt.
                                                                    • tofu 100g
                                                                      • skórka z ogórka
                                                                        • algi nori 1op.
                                                                          • ryż jaśminowy 200g

                                                                            Ryż ugotować według przepisu, wyłożyć na algi. Awokado pokroić na kostki, tofu pokroić na paski, skórkę z ogórka pociąć na małe, krótkie paseczki. Tofu usmażyć na oleju. Awokado, tofu oraz ogórek wyłożyć na ryż, zawinąć i odczekać od 5 do 10 min, a następnie pokroić na kawałki od 2 do 3 cm.

                                                                            2 rodzaj

                                                                            • awokado 2szt.
                                                                              • skórka z ogórka
                                                                                • tofu wędzone 100g
                                                                                  • wasabi 30g
                                                                                    • ryż do sushi 200g
                                                                                      • algi nori 1op.

                                                                                        Ryż ugotować według przepisu, awokado pokroić na kostkę, skórkę z ogórka pokroić w paski, tofu uwędzone pokroić w paski. Ryż wyłożyć na algi i posmarować wasabi. Następnie wyłożyć awokado, skórkę z ogórka, tofu uwędzone i zawinąć. Poczekać od pięciu do 15 min, a następnie kroić w paski od 2 do 3 cm.

                                                                                        Gaja Suchocka

                                                                                        Sajgonki:

                                                                                        Składniki:

                                                                                        Farsz:

                                                                                        • 400 gram wieprzowiny
                                                                                          • 30 gram suszonych grzybów mun
                                                                                            • 2 topinambury
                                                                                              • 1 marchewka
                                                                                                • 1 cebula dumka
                                                                                                  • garść świeżej kolendry
                                                                                                    • łyżka sosu rybnego
                                                                                                      • 2 łyżeczki soli
                                                                                                        • 1 łyżka cukru
                                                                                                          • papier ryżowy 1 op.

                                                                                                            Sos:

                                                                                                            • sok z cytryny
                                                                                                              • łyżeczka soli
                                                                                                                • łyżka sosu rybnego
                                                                                                                  • 50 ml wody
                                                                                                                    • 1 papryczka chilli
                                                                                                                      • marchew do ozdoby sosu

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        Namoczyć grzybki mun w cieplej wodzie, zmielić wieprzowinę, zetrzeć marchewkę i topinambur, a następnie włożyć do ręcznika i rękami wycisnąć z tego wodę. Później włożyć to do dużej miski z sosem rybnym, dodać wieprzowinę, posiekaną cebulkę dymkę. Zieloną część cebulki posiekać z garścią kolendry, posiekać również grzyby i dodać do farszu.

                                                                                                                        Namoczyć papier ryżowy. Na jeden namoczony papier nakładać garść farszu i zawijać prawy bok na środek, lewy na środek a potem od dołu zawijać do góry. Tak jak krokiety. Następnie smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

                                                                                                                        Sushi:

                                                                                                                        • ryż 200g
                                                                                                                          • krewetki 5szt.
                                                                                                                            • mango 1szt.
                                                                                                                              • ogórek 1szt.
                                                                                                                                • awokado 1 szt
                                                                                                                                  • glony nori 1op.
                                                                                                                                    • cukier do smaku
                                                                                                                                      • sól do smaku
                                                                                                                                        • ocet ryżowy 30ml

                                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                                          Ryż zagotować w proporcjach 1 do 1. Jak będzie ugotowany, dodać 2 łyżki octu, szczyptę soli i cukru. Odczekać 10 minut i gotowe.

                                                                                                                                          Na macie bambusowej rozłożyć nori, na nori nałożyć ryż, resztę pokrojonych produktów. Zrollowac. Pokroić na kawałki. Do miseczki wlać sos sojowy, gotowe.

                                                                                                                                          4.Ola Gądek

                                                                                                                                          Sushi

                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                          • 1 liść Nori
                                                                                                                                            • 1 ogórek zielony
                                                                                                                                              • sałata 1 główka
                                                                                                                                                • mango 1szt.
                                                                                                                                                  • awokado 1szt.
                                                                                                                                                    • łosoś 200g
                                                                                                                                                      • 80ml sosu sojowego
                                                                                                                                                        • pół łyżki miodu
                                                                                                                                                          • 1 limonka
                                                                                                                                                            • wasabi 30g
                                                                                                                                                              • ryż 300g
                                                                                                                                                                • 80ml octu ryżowego
                                                                                                                                                                  • cukier 40g

                                                                                                                                                                    Ryż wypłukać na sitku i ugotować. Po ugotowaniu ryż wystudzić. Zrobić zalewę – wymieszać ocet ryżowy i cukier. Do przestudzonego ryżu dodawać przygotowaną zalewę, żeby nabrał smaku. Na matę dać liścia nori i wyłożyć ryż na prawie całą jego powierzchnię, zostawiając u góry pasek do zaklejenia rolki. Na środkową część nori wyłożyć pokrojone w paski: skórkę z ogórka, mango, awokado, łososia i sałatę. Wszystko to szczelnie zawinąć w rolkę, pokroić na małe kawałeczki i wyłożyć na talerz ozdobiony sałatą i koperkiem. Na talerz dodać wasabi. Na patelni zredukować sos sojowy, dodać miód i dolać trochę soku z limonki. Gotowy sos wlać do osobnego pojemnika.

                                                                                                                                                                    Makaron z krewetkami

                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                    • pół opakowania makaronu do spaghetti
                                                                                                                                                                      • 4 krewetki
                                                                                                                                                                        • 1 marchewka
                                                                                                                                                                          • 1/4 papryki czerwonej
                                                                                                                                                                            • 3 pomidorki koktajlowe
                                                                                                                                                                              • natka pietruszki pół pęczka
                                                                                                                                                                                • oliwa z oliwek 100ml

                                                                                                                                                                                  W garnku zagotować wodę i gotować makaron przez 3-5 minut do miękkości. Marchewkę obrać, pokroić na cieniutkie plastry, dać na patelnię i zalać wodą i gotować do momentu aż stanie się miękka. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Krewetki delikatnie podsmażyć. Następnie wymieszać wszystko razem na patelni i smażyć przez około 1-2 minuty, aby krewetki były idealne. Wszystko wyłożyć na talerz i ozdobić podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi oraz natką pietruszki.

                                                                                                                                                                                  Mateusz Książko

                                                                                                                                                                                  Kurczak po indyjsku z warzywami

                                                                                                                                                                                  • filet z kurczaka 200g
                                                                                                                                                                                    • anyż 2 gwiazdki
                                                                                                                                                                                      • cynamon, sól, pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                        • curry, gałka muszkatołowa do smaku
                                                                                                                                                                                          • sos ostrygowy do smaku
                                                                                                                                                                                            • olej 0,5l
                                                                                                                                                                                              • mini bakłażan 2 szt.
                                                                                                                                                                                                • marchewka 2 szt.
                                                                                                                                                                                                  • marynowany imbir 100g
                                                                                                                                                                                                    • kalafior 0,5 szt.
                                                                                                                                                                                                      • białe wino 100ml
                                                                                                                                                                                                        • sok z pomarańczy 50ml
                                                                                                                                                                                                          • sos rybny 30ml
                                                                                                                                                                                                            • pół papryczki chili

                                                                                                                                                                                                              Składniki sypkie wymieszać razem. Otoczyć w nich kurczaka. Zostawić na 10 minut. Potem polać go sosem ostrygowym, wyjąć i umyć. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć kurczaka do uzyskania złotego koloru. Doprawić solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                              Olej, mini bakłażan, marchewka, marynowany imbir, kalafior.

                                                                                                                                                                                                              Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju. Dodać je do kurczaka, wszystko zalać winem białym, doprawić cynamonem, anyżem, gałką muszkatołową, sokiem z pomarańczy, sosem rybnym, dodać papryczkę chili. Wszystko zagrzać na patelni do połączenia smaków. Chwilkę pogotować.

                                                                                                                                                                                                              Na talerz wyłożyć kurczaka z warzywami, ozdobić natką pietruszki.

                                                                                                                                                                                                              Dorsz a la Wietnam

                                                                                                                                                                                                              • pak choi 1 szt.
                                                                                                                                                                                                                • marchew 1 szt.
                                                                                                                                                                                                                  • brokuł 1 szt.
                                                                                                                                                                                                                    • mini bakłażan 2 szt.
                                                                                                                                                                                                                      • kukurydza w syropie 1 puszka
                                                                                                                                                                                                                        • sos sojowy 50ml
                                                                                                                                                                                                                          • 0,5l oleju
                                                                                                                                                                                                                            • białe wino 100ml

                                                                                                                                                                                                                              Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć je na patelni na oleju wraz z sosem sojowym. Następnie zalać warzywa białym winem i zredukować.

                                                                                                                                                                                                                              • filet z dorsza 200g
                                                                                                                                                                                                                                • liście bananowca kilka szt.
                                                                                                                                                                                                                                  • sos ostrygowy 50ml
                                                                                                                                                                                                                                    • sól, pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                      • curry, cynamon, anyż do smaku
                                                                                                                                                                                                                                        • śmietana 22% 100ml
                                                                                                                                                                                                                                          • koperek

                                                                                                                                                                                                                                            Rybę wyfiletować i zdjąć z niej skórę. Doprawić. Owinąć liśćmi banana, polać sosem ostrygowym. Piec w 180 stopniach w piekarniku przez 14 minut.

                                                                                                                                                                                                                                            Pokrojonego na kawałki dorsza wsypać na warzywa z patelni, zalać białym winem, dodać curry, cynamon, zielony anyż, śmietanę 22%, wszystko zagotować.

                                                                                                                                                                                                                                            Danie wyłożyć na talerz, udekorować koperkiem.

                                                                                                                                                                                                                                            Natalka Tokarska

                                                                                                                                                                                                                                            Makaron w sosie teryiaki

                                                                                                                                                                                                                                            Sos:

                                                                                                                                                                                                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                              • kawałek imbiru
                                                                                                                                                                                                                                                • sos sojowy
                                                                                                                                                                                                                                                  • łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                                                    • 4 łyżki miodu
                                                                                                                                                                                                                                                      • łyżeczka cukru trzcinowego
                                                                                                                                                                                                                                                        • makaron udon

                                                                                                                                                                                                                                                          Czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle do zrumienienia. Zalać sosem sojowym wg uznania. Dodać miód i cukier, dobrze wymieszać.

                                                                                                                                                                                                                                                          Makaron udon gotować 3-5 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                          Warzywa:

                                                                                                                                                                                                                                                          • brokuł 1 szt.
                                                                                                                                                                                                                                                            • papryka czerwona 1 szt.
                                                                                                                                                                                                                                                              • marchewka 1 szt.
                                                                                                                                                                                                                                                                • cebula czerwona 2 szt.
                                                                                                                                                                                                                                                                  • groszek zielony 100g
                                                                                                                                                                                                                                                                    • cukinia 1 szt.
                                                                                                                                                                                                                                                                      • pierś z kurczaka 200g
                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól, pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                          • zioła
                                                                                                                                                                                                                                                                            • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                              • sezam 50g
                                                                                                                                                                                                                                                                                • orzeszki ziemne 50g

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Warzywa pokroić w paski, przesmażyć w woku na łyżce masła. Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Obsmażyć z przyprawami sól, pieprz, zioła, wg uznania na maśle.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Kurczaka zalać sosem, dodać warzywa i makaron, dobrze wymieszać. Podawać na talerzu z sezamem i orzeszkami ziemnymi.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Curry z ryżem

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sos curry:

                                                                                                                                                                                                                                                                                  • łyżka pasty curry czerwonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • gałązka trawy cytrynowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • liście limonki
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 150 ml mleka kokosowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól, pieprz do smaku

                                                                                                                                                                                                                                                                                            Pastę curry przesmażyć na patelni, dodać mleko kokosowe, wymieszać. Dodać trawę cytrynową i liście limonki, gotować na wolnym ogniu.

                                                                                                                                                                                                                                                                                            Ryż:

                                                                                                                                                                                                                                                                                            • ryż jaśminowy 2 woreczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • łyżeczka soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 100 ml wody

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Wodę z solą zagotować, wsypać ryż i gotować 15 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Warzywa:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • cukinia 1 szt.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • marchewka 1 szt.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • cebulka dymka 2 szt.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • brokuł 1 szt.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • masło 200g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pierś z kurczaka 200g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • przyprawa curry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • limonka 1 szt.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Wszystkie warzywa pokroić w słupki. Przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Warzywa smażyć do miękkości.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przesmażyć z przyprawą curry.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Do sosu dać warzywa i kurczaka, połączyć, dodać ryż. Dolać soku z połowy limonki. Serwować na talerzu ozdobionym kolendrą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości