Przepisy z VI odcinka - Steki warzywne

Steki warzywne
Steki warzywne

Maciek Piechowiak

Stek z kalafiora z sosem na bazie awokado, sałatką z jarmużu i piklowaną czerwoną cebulą

  • kalafior
    • cebula czerwona
      • kostka masła
        • gałązka rozmarynu
          • 2 gałązki tymianku
            • awokado
              • opakowanie tofu
                • ocet jabłkowy
                  • liść laurowy, ziele angielskie
                    • 4 goździki
                      • sól, pieprz
                        • jarmuż
                          • mango
                            • limonka
                              • sól morska
                                • imbir
                                  • kolendra
                                    • miód
                                      • orzeszki pini
                                        • biały sezam

                                          Całego kalafiora obieramy z listków i wkładamy korzeniem do dołu do garnka z gotującą się wodą, gotujemy ok. 5 minut. Wyjmujemy z wody, kroimy go na steki i smażymy na oliwie z oliwek do skarmelizowania. Dodajemy 50-100 g masła, gałązkę rozmarynu, 2 gałązki tymianku, masełkujemy. Wykładamy steka na talerz wyłożony papierem.

                                          Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, przekładamy do miski, dodajemy połowę opakowania tofu i sok z połowy limonki. Obieramy 2 cm imbiru, ścieramy na tarce z małymi oczkami i dodajemy do miski z wcześniejszymi składnikami, dolewamy 2 łyżki oliwy, dajemy posiekaną garść kolendry świeżej, solimy, pieprzymy, całość blendujemy.

                                          Marynata: do garnka wlewamy pół opakowania octu jabłkowego i tyle samo wody, dodajemy 4 goździki, ziele angielskie i liść laurowy, dodajemy łyżkę miodu, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Cebulę kroimy na ósemki, rozdzielamy warstwy, wrzucamy ją do marynaty, zdejmujemy z palnika i odstawiamy.

                                          Podprażamy na patelni orzeszki pini i sezam, przekładamy do miski.

                                          Sałatka: jarmuż rwiemy na duże kawałki, wkładamy do miski, zalewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, i sokiem z połowy limonki. Dodajemy starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy podprażony sezam, ugniatamy. Mango obieramy, kroimy w kostkę.

                                          Na talerz wykładamy sałatkę, posypujemy kawałkami mango i podprażonymi orzeszkami pini i sezamem. Stek z kalafiora kroimy na pół, wykładamy obok sałatki. Robimy kropki z sosu, wykładamy piklowaną cebulę.

                                          Jagoda Łaganowska

                                          Stek z kalafiora z sosem z awokado i ogórka i sałatką z jarmużu i mango i piklowaną cebulą

                                          • kalafior
                                            • czubata łyżka masła
                                              • gałązka rozmarynu
                                                • łodyżka tymianku
                                                  • awokado
                                                    • połowa limonki
                                                      • 1/3 ogórka zielonego
                                                        • kilka listków mięty i kolendry
                                                          • garść jarmużu
                                                            • 1/3 mango
                                                              • 3 łyżki oliwy
                                                                • sól, pieprz
                                                                  • pestki dyni
                                                                    • czerwona cebula
                                                                      • 2 goździki
                                                                        • szczypta cynamonu
                                                                          • ocet jabłkowy 100 ml
                                                                            • 50 ml wody
                                                                              • liść laurowy, ziele angielskie
                                                                                • 2 łyżki miodu
                                                                                  • 2 duże łyżki tofu
                                                                                    • 1 cm imbiru

                                                                                      Do garnka wlać osoloną wodę, zagotować. Włożyć kalafiora i gotować ok 5 minut. W międzyczasie zblendować awokado, ogórka, tofu, oliwę, sok z limonki, troszkę soli i pieprzu, kolendrę i miętę. Do osobnego rondelka wlać ocet jabłkowy, wodę, liść laurowy, ziele angielskie, goździki i cynamon oraz 2 łyżki miodu, zagotować. Cebulę pokroić na ósemki i rozdzielić warstwy, wrzucić ją do rondelka, zostawić na pół godziny. Wyciągnąć kalafiora, wykroić stek z kalafiora. Małą ilość oliwy wlać na patelnię, przełożyć stek z kalafiora i smażyć do uzyskania brązowego koloru z obu stron. Dodać masło, rozmaryn, tymianek, masełkować 2 minuty. Wyłączyć gaz, zostawić na patelni.

                                                                                      Z jarmużu wyciągnąć twarde części, dodać limonkę, oliwę i starty na małych oczkach imbir, zagnieść. Mango pokroić w kostkę, dorzucić do jarmużu, wymieszać.

                                                                                      Podprażyć na patelni pestki dyni.

                                                                                      Na brzegach talerza wyłożyć sałatkę, położyć na to stek z kalafiora, posypać podprażonymi pestkami dyni. Pod kalafiorem rozłożyć sos. Na kalafiora i zielony sos położyć cebulkę. Danie posypać solą i pieprzem.

                                                                                      Lena Góra

                                                                                      Stek z kalafiora z puree z kalafiora, z sałatką z jarmużu, pastą guacamole, podprażonymi orzechami

                                                                                      • orzechy włoskie
                                                                                        • kalafior
                                                                                          • śmietana 30%
                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                              • jarmuż
                                                                                                • pół papryczki chili
                                                                                                  • imbir
                                                                                                    • limonka
                                                                                                      • tymianek
                                                                                                        • rozmaryn
                                                                                                          • masło
                                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                                              • szczypiorek
                                                                                                                • awokado

                                                                                                                  Do gotującej się wody wkładamy kalafiora, gotujemy 5-10 minut. Potem wkładamy go do miski. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, przekładamy do drugiej miski, dodajemy posiekany szczypiorek, blendujemy. Dokładamy do tego sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                  Kalafiora kroimy na steki, resztę, która została z kalafiora, wkładamy do kielicha blendera, dodajemy śmietankę, sól, pieprz, blendujemy.

                                                                                                                  Rozgrzewamy oliwę na patelni, dajemy steka z kalafiora, smażymy ok. 5 minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Dodajemy tymianek, rozmaryn, 30 g masła i masełkujemy stek.

                                                                                                                  Zdejmujemy stek z patelni.

                                                                                                                  Orzechy podprażamy chwilę na suchej patelni.

                                                                                                                  Oddzielamy liście od łodyg jarmużu. Liście przekładamy do miski, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, sokiem z limonki, startą papryczką chili, mieszamy.

                                                                                                                  Na środek talerza kładziemy ring, a do niego puree z kalafiora, zdejmujemy ring. Stek kładziemy na puree, z guacamole robimy łezki i kładziemy po obu stronach talerza. Doprawiamy solą, pieprzem całe danie. Dekorujemy rozmarynem, posypujemy prażonymi orzeszkami. Sałatkę z jarmużu przekładamy do miseczki i serwujemy ze stekiem.

                                                                                                                  Oliwia Piech

                                                                                                                  Stek z kalafiora, z sałatką z jarmużu, piklowaną cebulą czerwoną i pastą z awokado

                                                                                                                  • ocet jabłkowy
                                                                                                                    • 4 goździki
                                                                                                                      • liść laurowy, ziele angielskie
                                                                                                                        • łyżka miodu
                                                                                                                          • czerwona cebula
                                                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                                                              • awokado
                                                                                                                                • ¼ opakowania tofu
                                                                                                                                  • limonka
                                                                                                                                    • kolendra
                                                                                                                                      • kalafior
                                                                                                                                        • oliwa
                                                                                                                                          • jarmuż
                                                                                                                                            • starty centymetr imbiru

                                                                                                                                              Do garnuszka wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy miód, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, zagotowujemy. Ściągamy z palnika i wrzucamy pokrojoną i podzieloną na płatki czerwoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy, żeby smaki się przegryzły. Obrane awokado i tofu przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę soku z limonki i kilka listków kolendry i wszystko blendujemy.

                                                                                                                                              Obrany kalafior wrzucamy do gotującej się wody twardą częścią do dołu, gotujemy. Jak będzie miękki, to wyciągamy, kroimy na steki. Dajemy na patelnię z rozgrzaną oliwą, przyprawiamy solą. Gdy się zarumieni z jednej strony, obracamy na drugą stronę, doprawiamy solą.

                                                                                                                                              Sałatka: do miski wkładamy liście jarmużu, dodajemy łyżkę oliwy, sok z limonki, sól, pieprz, starty imbir, wszystko ugniatamy ręką, aż jarmuż delikatnie puści sok.

                                                                                                                                              Na talerz wykładamy sałatkę, po bokach talerza dajemy pastę z awokado, kładziemy stek, na dole talerza układamy odsączoną z octu cebulę. Z góry posypujemy danie solą i pieprzem.

                                                                                                                                              Kazik Józefowicz

                                                                                                                                              Całkowicie wykorzystany kalafior

                                                                                                                                              • kalafior
                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                  • pół kostki masła
                                                                                                                                                    • czerwona cebula
                                                                                                                                                      • ocet winny
                                                                                                                                                        • liść laurowy
                                                                                                                                                          • awokado
                                                                                                                                                            • tofu
                                                                                                                                                              • pomidor
                                                                                                                                                                • śmietanka 18%
                                                                                                                                                                  • miód
                                                                                                                                                                    • oliwa
                                                                                                                                                                      • limonka

                                                                                                                                                                        Wlewamy wodę do połowy garnka, mocno solimy, gotujemy, kiedy woda zacznie się gotować, wrzucamy kalafiora korzeniem do dołu. Gotujemy ok. 15 minut.

                                                                                                                                                                        Do osobnego garnka wlewamy ocet winny, dodajemy liść laurowy, solimy, pieprzymy. Cebulę kroimy na 8 części, rozdzielamy warstwy. Gdy ocet się zagotuje, dodajemy 2 łyżki miodu, wkładamy cebulę, zdejmujemy z gazu, odstawiamy.

                                                                                                                                                                        Kalafiora wyciągamy z garnka, wykrawamy steki. Resztę kalafiora, która została, wkładamy do blendera, dodajemy kawałek masła, solimy, lekko pieprzymy, blendujemy, dolewamy śmietankę, jeszcze raz blendujemy, doprawiamy do smaku.

                                                                                                                                                                        Na rozgrzaną patelnię z oliwą wkładamy stek z kalafiora, smażymy na jednej stronie do zarumienienia, ma wyglądać jak spalony, ale nie ma być spalony Po ok. 5 minutach przewracamy na drugą stronę, dodajemy masło, masełkujemy stek.

                                                                                                                                                                        Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, przekładamy do blendera, wyciskamy trochę soku z limonki, dodajemy 4 pomidory koktajlowe, dodajemy 20g tofu, blendujemy na miazgę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                                                                                                                                                                        Na talerz wykładamy stek z kalafiora, pastę z awokado i pomidora, puree z kalafiora i piklowaną czerwoną cebulę.

                                                                                                                                                                        Piotrek Sobczak

                                                                                                                                                                        Stek z kalafiora z pastą z awokado, piklowaną cebulą i sałatką z jarmużu

                                                                                                                                                                        Stek z kalafiora

                                                                                                                                                                        • kalafior
                                                                                                                                                                          • olej
                                                                                                                                                                            • rozmaryn
                                                                                                                                                                              • masło

                                                                                                                                                                                Kalafiora umieścić w gotującej wodzie na 5 minut. Po upływie tego czasu wyciągnąć kalafiora i pozostawić do wystudzenia. Następnie z kalafiora wykroić stek. Na średnio rozgrzanym oleju ze świeżym rozmarynem usmażyć stek, tak aby się skarmelizował, a nie przypalił. Pod koniec smażenia na patelnię dodać masło i masełkować stek.

                                                                                                                                                                                Pasta z avocado

                                                                                                                                                                                • avocado
                                                                                                                                                                                  • tofu
                                                                                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                      • limonka
                                                                                                                                                                                        • papryczka chili

                                                                                                                                                                                          Obrać ze skorki półtora avocado. Przełożyć do miski i dodać 1,5 łyżki tofu naturalnego. Dodać sól, pieprz, skropić sokiem z limonki, dodać mieloną papryczkę chili. Całość zblendować.

                                                                                                                                                                                          Piklowana cebula

                                                                                                                                                                                          • wino (białe lub czerwone)
                                                                                                                                                                                            • miód
                                                                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                • liść laurowy, ziele angielskie
                                                                                                                                                                                                  • goździki
                                                                                                                                                                                                    • czerwona cebula

                                                                                                                                                                                                      Wino i miód wlać do rondelka. Dodać sól, pieprz, liść laurowy, 3 goździki i 3 ziarna ziela angielskiego. Zagotować. Zdjąć rondelek z kuchenki i wrzucić do niego czerwoną cebulę rozdzieloną na płatki i pozostawić na ok. 30 minut.

                                                                                                                                                                                                      Sałatka z jarmużu

                                                                                                                                                                                                      • jarmuż
                                                                                                                                                                                                        • limonka
                                                                                                                                                                                                          • imbir
                                                                                                                                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                              • chili
                                                                                                                                                                                                                • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                  • mango
                                                                                                                                                                                                                    • pestki dyni

                                                                                                                                                                                                                      Porwać liście jarmużu, pozbywając się twardych części. Dodać łyżkę soku z limonki oraz otartą skórkę z połowy limonki. Dodać starty imbir - 1cm. Dodać szczyptę pieprzu i chili oraz dwie duże szczypty soli. Dodać 3 łyżki oliwy. Całość wymieszać i zgnieść w dłoniach.

                                                                                                                                                                                                                      Stek z kalafiora przekroić na pół, ułożyć na talerzu. Pomiędzy połówki ułożyć sałatkę z jarmużu. Przy steku uformować górkę z pasty z avocado. Całość posypać cebulą piklowaną i pokrojonym w kostkę mango - 1 plaster.

                                                                                                                                                                                                                      Posypać uprażonymi pestkami z dyni.

                                                                                                                                                                                                                      Dominik Kołodziej

                                                                                                                                                                                                                      Stek wege z kalafiora z sałatką z jarmużu z sosem awokado i pomidorkami koktajlowymi

                                                                                                                                                                                                                      SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                      • 1 główka kalafiora
                                                                                                                                                                                                                        • sól morska
                                                                                                                                                                                                                          • 2 garści jarmużu
                                                                                                                                                                                                                            • oliwa
                                                                                                                                                                                                                              • 1 awokado
                                                                                                                                                                                                                                • gałązka pomidorków koktajlowych
                                                                                                                                                                                                                                  • 25 g tofu
                                                                                                                                                                                                                                    • gałązka rozmarynu
                                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                        • 1 limonka
                                                                                                                                                                                                                                          • kolendra
                                                                                                                                                                                                                                            • kawałek mango
                                                                                                                                                                                                                                              • miód
                                                                                                                                                                                                                                                • masło

                                                                                                                                                                                                                                                  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                  Kalafior włożyć do gotującej się wody i gotować przez 5 min. Następnie przekroić go na pół i wykroić ze środkowej części gruby plaster. Na rozgrzaną patelnię wlać 3 łyżki oliwy i usmażyć kalafiora z 2 stron na złotobrązowy kolor, dodać masło, rozmaryn i polewać masełkiem.

                                                                                                                                                                                                                                                  Sałatka z jarmużu

                                                                                                                                                                                                                                                  Jarmuż porwać na cząstki , dolać trochę oliwy i sok z limonki, doprawić solą i pieprzem, pozagniatać w rękach. Rozetrzeć mango w osobnej miseczce.

                                                                                                                                                                                                                                                  Sos awokado

                                                                                                                                                                                                                                                  Awokado przekroić na pół i wziąć ze środka miąższ i zblendować z tofu, dodać kolendrę, sól i pieprz.

                                                                                                                                                                                                                                                  Przysmażyć pomidorki na oliwie.

                                                                                                                                                                                                                                                  Kalafiora przekroić na pół i zrobić z tego drzewko . Zrobić łezkę z sosu awokado obok nałożyć sałatkę na nią mango, przyozdobić pomidorkami.

                                                                                                                                                                                                                                                  Kuba Jaworski

                                                                                                                                                                                                                                                  Stek z miętowego nieba

                                                                                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 główka kalafiora
                                                                                                                                                                                                                                                    • sól morska
                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 garści jarmużu
                                                                                                                                                                                                                                                        • oliwa
                                                                                                                                                                                                                                                          • 3 awokado
                                                                                                                                                                                                                                                            • gałązka mięty
                                                                                                                                                                                                                                                              • 25 g tofu
                                                                                                                                                                                                                                                                • gałązka rozmarynu
                                                                                                                                                                                                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 limonka
                                                                                                                                                                                                                                                                      • plaster mango
                                                                                                                                                                                                                                                                        • czerwona cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                          • ocet jabłkowy
                                                                                                                                                                                                                                                                            • liść laurowy,
                                                                                                                                                                                                                                                                              • ziele angielskie

                                                                                                                                                                                                                                                                                Sposób wykonania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                Kalafior włożyć do gotującej się wody i gotować przez 5 min. Następnie przekroić go na pół i wykroić ze środkowej części gruby plaster. Na rozgrzaną patelnię wlać 3 łyżki oliwy i usmażyć kalafiora z 2 stron na złotobrązowy kolor, dodać masło, rozmaryn i polewać masełkiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                Jarmuż porwać na cząstki, dolać trochę oliwy i sok z limonki, doprawić solą i pieprzem, a następnie pozagniatać w rękach. Pokroić plaster mango w kosteczkę i włożyć do małej miski.

                                                                                                                                                                                                                                                                                Awokado przekroić na pół i wyciągnąć miąższ dodać miętę, sól i pieprz i zblendować.

                                                                                                                                                                                                                                                                                Obraną cebulę włożyć do zagotowanego octu z zielem angielskim i liściem laurowym. Żeby przełamać smak octu, dodajemy miód przed wsadzeniem cebuli. Ściągamy z ognia i zostawiamy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                Kalafior wyciągnąć i położyć tak żeby powstało drzewko. Obok nałożyć sos i dodać cebulę. Po prawej stronie sosu wyłożyć sałatkę z jarmużu.

                                                                                                                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                                                Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                                                                                                                                                                                                                Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                                                                                                                                                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"