Przepisy z IV odcinka - sałatki

181215MASTERCHEF002.jpg
181215MASTERCHEF002.jpg

Helenka Korwek

Sałatka z kuskusu krewetek i grillowanych warzyw „Kuskusowy raj”

Kuskus

-szklanka kuskusu

-trochę wody tyle żeby wystawało poza poziom kaszy około 1 cm

-łyżeczkę suszonego majeranku

-łyżeczkę suszonego tymianku

-soli do smaku

Krewetki

-około 10 krewetek

-5 łyżek sosu sojowego

-2 łyżki oliwy z oliwek

Warzywa grillowane

-1/4 cukinii

-½ papryki żółtej

-około 10 pomidorków koktajlowych

-tymianek, majeranek

-orzeszki pinii

-granat

-bazylia do ozdoby

Kaszę wsypać do miski dodać sól i zioła suszone. Zalać wrzątkiem na wysokość około 1cm ponad poziom kaszy. Przykryć i pozostawić do czasu wchłonięcia wody.

Krewetki obrać. Przygotować marynatę do krewetek z sosu sojowego, oliwy z oliwek i ziół. Krewetki włożyć do marynaty na około 15 min.

Warzywa pokroić w grubą kostkę. W misce rozrobić oliwę z solą i ziołami i wymieszać ją z warzywami. Warzywa grillować na patelni około 5 min.

Krewetki wyjąć z marynaty i osączyć. Smażyć na maśle na złoty kolor.

Do miski wsypać przygotowany kuskus, dodać grillowane warzywa, krewetki posiekany szczypiorek, koperek i pietruszkę. Na wierzch dodajemy uprażone orzeszki pinii oraz posypujemy granatem.

JANEK ZATORSKI

Sałatka z ryżem, owocami morza, wywarem z krewetek i egzotycznymi owocami

Składniki:

-1 torebka ryżu

-8 krewetek ( 3 smażone plus 5 do wywaru)

-1 przegrzebek

-1 ośmiorniczka baby

-1 mango

-pestki z połowy granatu

-50 gr masła

-ok. pół szklanki śmietany 30 %

-garść roszponki ( do dekoracji)

-sól,pieprz

-kilka plasterków papryczki chilli

-kwiaty jadalne

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Obrać i usmażyć 3 krewetki, przegrzebka i ośmiorniczkę na maśle.

Głowy i pancerzyki z obranych krewetek oraz tych co zostały rozbić moździerzem, do garnka wrzucić masło i te skorupy zalać małą ilością wody redukować, a później dodać śmietanę, mieszając. Doprawić solą i pieprzem i dodać papryczkę, a potem przecedzić przez sito.

Mango i granat obrać, z granatu wyjąć pestki, a mango pokroić na małe kawałki.

Na talerz wyłożyć ryż , na ryż mango, pestki granatu, krewetki, ośmiornicę i przegrzebka, polać wywarem, udekorować roszponką i kwiatami.

OLEK

Orientalna sałatka z flambirowanymi krewetkami i sosem mango-chilli

Składniki:

-5 sztuk krewetek

-70 ml whisky

-2 mniejsze garście rukoli

-pół papryki żółtej

-pół papryki czerwonej

-3/4 papryczki chili

-1/2 mango

-1/4 granatu

-papryka ostra w proszku

-sól (do smaku)

-pieprz (do smaku)

-cukier lub miód (do smaku)

Sposób przyrządzenia:

Na początku obieramy krewetki. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Papryczkę chilli kroimy na plasterki ok. 0.5-1 cm. W garnuszku rozpuszczamy pół łyżki masła. Obieramy mango i razem z chilli dajemy do garnuszka. Zalewamy wodą tak, aby pokrywały do połowy wodą. Czekamy aż się zredukuje. Na koniec miksujemy. Na patelni rozpuszczamy połowę łyżki masła. Smażymy krewetki aż się zarumienią. Pod koniec wlewamy whisky i podpalamy. Czekamy aż alkohol wyparuje i wkładamy na ścierkę. Do miski dodajemy granat, mango, obie papryki i rukole. Mieszamy. Na talerz dajemy przygotowaną sałatkę na to krewetki i polewamy sosem. Danie jest gotowe.

Nikola Stępień

Wybuchowa sałatka

Produkty:

- granat

- szynka parmeńska

- papryka żółta

- papryka czerwona

- papryka czerwona podłużna

- papryczka chili

- papryka pomarańczowa mała

- rzodkiewka

- szpinak

- musztarda

- sól, pieprz

- ocet winny biały

- oliwa z oliwek

Sałatka:

Wszystkie produkty do sałatki umyć a następnie pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w misce dodać obrany granat. Wyłożyć na talerz udekorować szpinakiem i polać sosem.

Sos: mieszamy oliwę oliwek z octem winnym, musztardą i miodem, energicznie mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, gotowe 

Na koniec podsmażyć szynkę parmeńską i położyć na wierzchu.

Ola Gurba

„Wojna pod Winegret”

Składniki:

- połowa żółtej papryki

- 6 tygrysich krewetek

- 2 rzodkiewki

- 1 garść roszponki

- pół pomidora malinowego

- 1 garść pestek słonecznika

- płatki kwiatów

Składniki na sos winegret:

- 1 łyżka octu winnego białego

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka musztardy

- sól, pieprz, majeranek, tymianek

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie sałatki:

Na patelni wyprażyć pestki słonecznika. Do miski wrzucić prażone pestki słonecznika, roszponkę, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, pokrojoną w kostkę paprykę. Patelnię grillową polać oliwą z oliwek i usmażyć krewetki.

Wykonanie sosu:

W oddzielnej misce wymieszać wszystkie składniki.

Na talerzu rozłożyć sałatkę. Położyć na niej krewetki polać sosem i udekorować płatkami kwiatów.

Michał Lis Sałatka z piersią z kaczki, rukolą i orzechami włoskimi

-rukola

-seler

-rodzynki

-jabłko

-cytryna

-pierś z kaczki ze skórą

-orzechy włoskie

-migdały

-musztarda

-miód

-tymianek

-rozmaryn

-oregano

Kaczkę nacieramy tymiankiem i odstawiamy na chwilę. W między czasie obieramy seler i blanszujemy minutę w gotującej wodzie. Obieramy jabłko i kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną , kroimy seler w słupki. Rodzynki namaczamy w wodzie. Wsypujemy sałatę, jabłko, seler, odsączone rodzynki, uprażone płatki migdałowe. Do miseczki dajemy musztardę i miód, dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i oregano. Mieszamy i polewamy sałatkę.

Kaczkę kładziemy na zimną patelnię skórką do dołu i smażymy ok 15 minut aż wytopi się tłuszcz z kaczki, odwracamy na dwie minuty a następnie dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6 minut , po wyciągnięciu dajemy kaczce odpocząć 5 minut. Potem kroimy w plasterki. Kładziemy na sałatce. Posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi

Julka Misiak

Sałatka hawajska

-1 długa papryka czerwona

-pół opakowania kaszy kuskus

-1 mango

-pierś z kurczaka

-sól, pieprz

-roszponka

-oliwa z oliwek

-rozmaryn suszony

-cytryna, limonka

-masło

-szczypta cukru

-kwiaty jadalne kolorowe

-żółta papryka

-kilka ziaren granatu

-bazylia świeża

Sałatka:

Gotujemy wodę na kaszę kuskus, wsypujemy do miski kaszę kuskus. Odcinamy polędwiczkę z piersi i koimy ją na plasterki. Na rozpuszczonym maśle smażymy posypane solą i pieprzem plasterki kurczaka, aż się usmażą. Gdy woda zacznie mocno wrzeć, wyłączamy i zdejmujemy ją z ognia i od razu zalewamy nią kasze kuskus. Zakrywamy miskę i odkładamy na 10 minut.

Mango i paprykę czerwoną kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni co mięso, też na maśle. Gdy wszystko się zarumieni, zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy roszponkę i siekamy ją. Wkładamy do miski. Po ostygnięciu papryki i mango, dodajemy je do roszponki. Po 10 minutach do kaszy kuskus dodajemy trochę rozmarynu i mieszamy. Jedną dużą łyżkę kaszy dodajemy do miski ze składnikami. Mieszamy. Plasterki kurczaka kroimy na paseczki i dodajemy do sałatki. Do całości dodajemy sól, pieprz i trochę rozmarynu. Sałatka gotowa

Sos:

4 łyżki oliwy wlewamy do miski i dodajemy jedną łyżkę soku z cytryny. Mieszamy do uzyskania równej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerzu układamy sałatkę, polewamy ją sosem, dekorujemy całość bazylią, jadalnymi kwiatami, kawałkami limonki, pestkami granatu i jednym plastrem papryki żółtej.Gotowe

Janek Sowiński

Sałatka z camembertem

-1 opakowanie camemberta

-garść rukoli

-2 jajka

-bułka tarta

-olej do smażenia

-suszone pomidory 10szt.

-7 kawałków melona

-oliwa z oliwek

-musztarda Dijon

-miód

Sos:

Do miseczki dajemy 2 łyżki oliwy, łyżkę musztardy dijon i 1,5 łyżki miodu. Całość wymieszaj

Rukolę myjemy i dajemy na talerz, kroimy pomidory suszone na pół, melony kroimy w duże kostki – to też dajemy na rukolę. Camemberta obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju.

Złotego cameberta dodajemy do sałatki i całość polewamy sosem, gotowe.

podziel się:

Pozostałe wiadomości