Przepisy z IV odcinka - królewskie śniadania

181213MASTERCHEF038.JPG
181213MASTERCHEF038.JPG

Natalia Tokarska

  1. Naleśniki z musem malinowym

    Składniki :

    -mąka

    -mleko

    -4łyzki oleju

    -2 jajka

    -maliny

    -truskawki

    -borówki

    -mięta

    -cukier

    Wyrobić ciasto z mleka , mąki , oleju , jajek ,cukru i usmażyć naleśniki.

    Maliny przegotować dodać łyżkę cukru i rozgnieść widelcem

    Naleśniki podawać z musem malinowym ozdobić truskawkami borówkami i miętą

    1. Jajecznica z tostami , pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi

      Składniki:

      -chleb tostowy

      -4jajka

      -sól

      -pieczarki

      -pomidory koktajlowe

      -natka pietruszki

      -masło

      Usmażyć jajecznice na drugiej patelni przysmażyć tosty ,osobno pieczarki i pomidorki koktajlowe .

      Na talerz wyłożyć tosty na nie jajecznice i ozdobić pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi

      MICHAŁ LIS 1. Naleśniki z sosem pomarańczowym

      -mąka 100 g

      -mleko 250 ml

      -2 jajka

      -cukier – szczypta

      Wszystkie składniki połączyć w gęstą lejąca masę. Jeśli jest za gęsta dolać mleka jeśli za rzadka dosypać mąki

      Naleśniki smażymy na kapce oleju z obu stron

      Sos :

      -cytryna

      -pomarańcza -2 sztuki

      -cukier

      -masło

      -likier pomarańczowy

      -śmietana 36%

      Na patelni podgrzewamy sok z jednej cytryny z odrobiną cukru. Jeśli lekko zbrązowieje dodajemy sok z 2 pomarańczy i otartą skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy trochę masła aby sos był gładki i całość zalewamy lekko likierem. Do sosu wkładamy naleśnik. Zalewamy znowu likierem i podpalamy. Jak ogień zgaśnie zdejmujemy naleśnika i kładziemy na talerz .Podajemy z bitą śmietaną.

      1. Bagietka z serkiem owocowym

        -bagietka

        -twarożek

        -maliny, truskawki, borówki

        -cukier

        -orzechy włoskie

        Pokrojoną bagietkę wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . W tym czasie do miski dajemy 3 łyżki twarogu, do twarogu dodajemy owoce przekrojone na pół, cukier i mieszamy. Serek podajemy z bagietką i pokruszonymi orzechami włoskimi.

        Michalina Powolna

        Omlet na słono oraz zielony koktajl

        Składniki:

        Omlet:

        - 2 jajka

        - 2 plastry dowolnej wędliny

        - 6 pomidorków koktajlowych

        - garść rukoli

        - pół kulki mozzarelli

        - sól – pieprz

        - odrobinę oliwy z oliwek

        - 0,2ml. mleka

        Koktajl:

        - 2 jabłka

        - pół świeżego ogórka

        - pół mango

        - garść świeżego szpinaku

        - 5 łyżek mleka kokosowego

        Przygotowanie:

        Jajka wbij do miski dodaj mleko, sól, pieprz i wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem.

        Szynkę pokrój na paseczki/większą kostkę. Pomidorki przekrój na cztery.

        Na patelni rozgrzej oliwę następnie wlej przyprawione jajka, gdy jajka się zetną posyp szynką następnie przewróć na drugą stronę.

        Na gotowy omlet rozłóż rukolę, mozzarelle, pomidorki i zwiń na pół.

        Koktajl:

        Obierz owoce i warzywa. Wrzuć wszystko do blendera i dodaj 5 łyżek mleka kokosowego. Zmiksuj i gotowe.

        Nikola Stępień

        Piramida przekładana słodka.

        Składniki:

        - serek mascarpone

        - śmietana 36 %

        - mleko

        - mąka

        - jajko

        - cukier puder

        - oliwa

        - truskawki

        - maliny

        - syrop klonowy

        Przygotowanie.

        Wsyp do miski 100 gr mąki, 250 ml mleka, troszkę cukru pudru i dodaj jedno jajko. Całość wymieszaj dokładnie. W drugiej misce przygotuj krem. Do miski dodaj serek mascarpone, cukier puder i śmietanę 36 %. Całość wymieszaj dokładnie.

        Przygotuj patelnię. Następnie na papier ręcznikowy wylej troszkę oliwy. Papierem przejedź po patelni aby ją naoliwić. Wylej ciasto na naleśniki na patelnię aby powstało małe, grube kółko.

        Usmaż tak 2 naleśniki. Trzeciego zrób troszkę mniejszego.

        Pierwszego naleśnika umieść na talerzu, potem nałóż na niego trochę masy mascarpone. Potem połóż drugiego naleśnika na nim i dodaj kolejna warstwę mascarpone. Na samej górze umieść najmniejszego naleśnika. Na całość najpierw wylej troszkę syropu klonowego i dodaj masy mascarpone. Na koniec udekoruj owocami wg. Uznania.

        Olek Multan

        1. Naleśniki suzette

          Składniki na naleśniki:

          -2 jajka

          -100 g mąki

          -250 ml mleka

          Sos pomarańczowy:

          -3 łyżki cukru

          -sok z połowy cytryny

          -sok z 1 dużej pomarańczy czerwonej

          -70 ml likieru pomarańczowego

          -30 ml wody

          Sposób przygotowania:

          Do miski wbić całe jajka, dodać mąkę i mleko. Wyrobić na gładką ciasto bez grudek. Naleśniki muszą być grubsze niż tradycyjne. Patelnię posmarować olejem i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Na patelnie wsyp cukier i dodaj wody. Czekaj aż cukier zbrązowieje co chwilę mieszając. Uważaj, aby cukier się nie spalił. Następnie dodaj sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj 3 łyżki likieru pomarańczowego i czekaj aż odparuje alkohol. Następnie do powstałego syropu pomarańczowego dodaj naleśnika i obtaczaj go w syropie. Dolej pozostały likier pomarańczowy na patelnię i podpal. Złóż naleśnika na cztery i wyłóż na talerz i udekoruj owocami.

          1. Tiramisu

            Składniki:

            -5 żółtek

            -5 łyżek cukru

            -500 g serka mascarpone

            -250 ml śmietany 36%

            -2 łyżki cukru

            -50 g orzeszków pinii

            -płatki migdałów do dekoracji

            -owoce do dekoracji

            -mięta do dekoracji

            Sposób przygotowania:

            Utrzyj żółtka z cukrem i dodawaj po jednej łyżce serka mascarpone. Ubij śmietanę, dodaj cukier a na koniec dodaj podprażonych orzeszków pinii. Do pucharka wykładaj w kolejności: masę mascarpone, masę z orzeszkami pinii i tak na przemian aż pucharek się zapełni ale masa mascarpone musi być na górze. Udekoruj płatkami migdałów, owocami i miętą.

            Ola Gurba

            1. Naleśniki czekoladowe z mascarpone

            -1 jajko

            -1 tabliczka mlecznej czekolady

            -1 szklanka mleka

            -pół szklanki mąki

            -1 opakowanie mascarpone

            -1 łyżka mleka

            -5 łyżek cukru pudru

            -borówki,maliny

            Jako roztrzepujemy, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki mieszamy.

            Smażymy naleśniki na oleju.

            Mascarpone mieszamy z mlekiem i cukrem pudrem

            Naleśnik smarujemy masą z mascarpone, składamy na pół, znowu smarujemy i składamy na kopertę. Dekorujemy borówkami, malinami i sosem z malin którego używamy potem do kremu patissiere

            2. Ciasteczka kruche z kremem patisiere malinowym

            -1 szklanka cukru pudru

            -4 żółtka

            -100 g masła,

            -2 szklanki mąki

            Krem:

            -150 ml mleka

            -1 łyżka cukru waniliowego

            -3 żółtka

            -1 łyżka skrobi ziemniaczanej,

            -1 łyżka mąki

            - 60 g cukru

            Sos malinowy:

            -pół szklanki malin

            -1 łyżka cukru pudru

            Blendujemy maliny i cukier puder

            Zagniatamy składniki na ciasto, wałkujemy i wycinamy kształty, jakie się chce na ciasteczka.

            Wkładamy ciasteczka do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy 10-15 minut.

            W garnku gotujemy mleko, wsypujemy cukier waniliowy. W oddzielnej misce mieszamy razem żółtka, skrobię, mąkę i cukier. Wlewamy zagotowane mleko i mieszamy. Przelewamy do garnka. Bierzemy sitko i przez nie przelewamy sos malinowy. Za pomocą trzepaczki mieszamy, aż uzyskamy masę budyniową. Do miseczki przelewamy krem patissiere, ostudzone ciasteczka kładziemy obok miseczki i gotowe.

            Julka Misiak

            Wyśmienity Poranek

            Jajecznica „Zachód słońca”

            -2 jajka

            -1 pomidor

            -2 grube plastry szynki

            -suszony rozmaryn

            -sól, pieprz

            -masło

            Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora, rozbijamy jajka, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę. Smażymy jajecznicę, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, mieszamy. Po 3 minutach jajecznica jest gotowa.

            Jajeczka przekładańce

            -5 jajek przepiórczych

            -majonez

            - sól, pieprz

            Jajka gotujemy do miękkości, po ugotowaniu wykładamy i obieramy tak, żeby nie zepsuć jajka. 3 łyżki majonezu wykładamy do miski i przyprawiamy. Obrane jajka przecinamy na pół wzdłuż i na jednej połowie dajemy troszkę majonezu i przykrywamy drugą połówką jajka. Robimy tak ze wszystkimi jajeczkami.

            Owocowe musli

            -3 łyżki mąki

            -3 łyżki cukru

            -garść malin

            -garść truskawek

            -1 banan

            -pół szklanki płatków musli

            -3 łyżki serka mascarpone

            -2 łyżki cukru

            -pół kostki masła

            Ciastko śniadaniowe: masło, mąkę i 3 łyżki cukru mieszamy razem, żeby powstała kruszonka. Wsypujemy kruszonkę do ceramicznej formy, lekko ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 10 minut.

            Musli: Maliny i truskawki z jedną łyżką cukru blendujemy na gładką masę. W oddzielnej misce blendujemy banana z jedną łyżką cukru. Do masy czerwonej dodajemy 2 łyżki mascarpone, a do żółtej jedną łyżkę, blendujemy jeszcze raz obie masy.

            Do miski wsypujemy pół szklanki płatów owsianych (można je ugotować ;)) i mieszamy z obiema masami. I mamy już musli 

            Przygotowujemy miskę i wyjmujemy ciastko śniadaniowe, kruszymy je na kawałki. Do miski wkładamy gotowe musli i kładziemy na musli kawałki ciastka śniadaniowego, żeby przykryć całość. Ozdabiamy świeżymi malinami i truskawkami.

            Nektar z grejpfrutów i pomarańczy – „wymarzony poranek”

            Z 2 grejpfrutów i 2 pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy je razem. Przecedzamy przez sitko, żeby nie było grudek. Wlewamy do szklanki i nektar gotowy

            Idealne śniadanie gotowe

            Janek Sowiński

            Tatar z łososia

            -łosoś wędzony 100 g

            -pół mango

            -garść rukoli

            - pół cebuli zwykłej i pół cebuli czerwonej.

            Wszystko kroimy na drobną kostkę, oprócz rukoli. Wkładamy do ringu – warstwy: rukola, cebula, mango, łosoś. Łososia doprawiamy malutką szczypta soli i szczyptą pieprzu. Następnie opalamy go opalarką.

            Koktajl

            -2 banany

            -sok z jednej limonki

            -łyżkę mleka kokosowego

            -mięta 5 g

            Wszystkie składniki blendujemy i wlewamy do kieliszka

            Lena Król

            Omlet

            -3 jajka

            -sól, pieprz

            -szynka

            -pomidory

            -cebula

            -rzodkiewka

            -papryka

            -olej

            Rozbijamy 3 żółtka, dodajemy soli, kroimy szynkę w kosteczkę, cebulę i pomidora też w kostkę. Potem delikatnie podsmażamy na oleju szynkę, pomidora, cebulę. Następnie wlewamy żółtka na patelnię, smażymy aż żółtka się zetną.

            Na talerzu układamy omlet, na niego dajemy podsmażoną szynkę, pomidora i cebulę i składamy omlet na pół, a potem jeszcze raz, żeby wyszedł trójkąt. Ozdabiamy papryką, pomidorem i rzodkiewką.

            Mus z owoców z płatkami owsianymi

            -borówki

            -troszkę mleka

            -ananas

            -płatki owsiane garść, ale mała

            -orzechy włoskie 3 sztuki

            Troszkę płatków owsianych wsypujemy na dół pucharku. Do miksera wkładamy borówki, wlewamy mleko, miksujemy i wlewamy do pucharka na płatki. Na mus znowu sypiemy troszkę płatków, potem ozdabiamy orzechami, ananasem i borówkami.

            Paulinka Foremny

            Królewskie śniadanie czyli:

            1) jajka na pierzynie z szynką i parmezanem podane z tostami francuskimi z bekonem

            2) wieża z pancakes z bitą śmietaną, owocami, orzechami i syropem klonowym

            3) sok pomarańczowo-grejpfrutowy

            Jajka na pierzynie z szynką i parmezanem podane z tostami francuskimi z bekonem

            Składniki:

            -2 jajka

            -¼ kostki masła

            -2 plastry bekonu

            -2 plastry szynki

            -odrobina parmezanu (25 g)

            -2 kromki chleba tostowego

            -sól, pieprz

            Formę do babeczek natłuszczamy masłem. Z szynki wykrawamy kółeczka o średnicy foremki. Do każdej natłuszczonej foremki wkładamy kółeczko z szynki i wbijamy na nią jajko. Całość posypujemy startym parmezanem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut (pieczemy w temperaturze 180 stopni).

            Na patelni rozgrzewamy masło. Następnie na rozgrzanej patelni rozkładamy kromki chleba tostowego oraz bekonu.

            Usmażony bekon kładziemy na przysmażonego tosta i podajemy razem z jajkiem na pierzynie.

            Wieża z pancakes z bitą śmietaną, owocami, orzechami i syropem klonowym

            Składniki:

            -200 g mąki pszennej

            -100 ml mleka

            -2 jajka

            -40 g cukru białego

            -10 g cukru waniliowego

            -1 łyżeczka proszku do pieczenia

            -świeże owoce: maliny, borówki – do dekoracji

            -orzechy włoskie (4 sztuki)

            -100 ml śmietanki 36%

            -syrop klonowy

            Do misy wrzucamy: mąkę, mleko, jajka, cukier biały, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Całość ubijamy na jednolitą masę, a następnie smażymy małe, grubsze naleśniki.

            Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej orzechy.

            Usmażone 3 pancakesy układamy w wieżę. Na górę dajemy 3 kulki bitej śmietany i dekorujemy całość owocami.

            Sok pomarańczowo-grejpfrutowy

            Składniki:

            -1 pomarańcza

            -½ grejpfruta

            Wyciskamy sok z pomarańczy i grejpfruta i podajemy w kieliszku lub szklance.

            KUBA NOWAK

            ŚNIADANIE WEDŁUG KUBY:

            - croque monsieur z serem cheddar, pieczarkami i pomidorem,

            - podpłomyki z twarożkiem śniadaniowym

            -mus z mango i gruszki z nutą kokosa oraz płatkami owsianymi,

            -deser jogurtowy z musem borówkowym,

            SKŁADNIKI

            -4 kromki chleba tostowego

            -1 pomidor

            -2 duże pieczarki

            -szczypiorek

            -1 łyżka masła

            - 2 plastry bekonu

            - ½ mango

            - 1 gruszka

            -1 łyżka mleka kokosowego

            -1 łyżka miodu

            -1 łyżka orzechów włoskich

            - 1 szklanka płatków owsianych

            -1 szklanka borówek amerykańskich

            -4 łyżki jogurtu greckiego

            -100g twarogu

            -1 szklanka mąki pszennej

            - ½ szklanki wody

            -świeża mięta, oregano

            - sól, pieprz

            SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

            1. Posmarować masłem 4 kromki chleba tostowego i położyć na każdą z nich plaster sera

            2. Pokroić pieczarki i pomidora w bardzo cienkie plastry. Na 2 kromki chleba ułożyć pokrojone warzywa i całość nakryć pozostałymi 2 kawałkami (tak aby powstała obustronna kanapka)

            3. Na uprzednio rozgrzanej patelni roztopić masło z odrobiną posiekanego szczypiorku i położyć wcześniej przygotowane tosty. Ważne: Na całość położyć garnek tak aby przyciskał tosty. Smażyć 3-4 minuty na lekko brązowy kolor i co jakiś czas obracać na drugą stronę.

            4. Tak przygotowane croque monsieur podawać na talerzu z plastrami boczku uprzednio usmażonymi na patelni.

            5. Wymieszać mąkę z wodą w osobnej misce. Ciasto zagniatać przez 3 minuty. Ciasto musi się odklejać od rąk. Jeśli się przykleja dodać odrobinę mąki. Podpłomyki smażyć na suchej rozgrzanej patelni na mocno rumiany kolor (musi być chrupiące).

            6. Posiekać miętę, szczypiorek i oregano wsypać do miski, dodać i wymieszać z twarogiem i łyżką jogurtu greckiego. Posolić, popieprzyć do smaki i podawać z podpłomykami na osobnym talerzu.

            7. Umyć i obrać ze skóry ½ mango oraz gruszkę. Owoce pokroić w kostkę dodać łyżkę mleka kokosowego, 3 listki świeżej mięty i zblendować, tak aby powstał mus.

            8. Wlać mus do szklanki, posypać 2 łyżkami płatków owsianych, polać łyżką miodu. Podawać z posiekanymi orzechami włoskimi i miętą

            9. Umyć i zblendować borówki amerykańskie, tak aby powstał mus

            10. Przyprażyć na patelni resztę płatków owsianych.

            11. Do osobnej szklanki wlać kolejno mus z borówek, przyprażone płatki, 3 łyżki jogurtu greckiego. Podawać udekorowane miętą. Smacznego

            Helenka Korwek

            Królewskie śniadanie

            Mus owocowy

            -całe mango

            -pół ananasa

            -całe jabłko

            -cały banan

            -całe kiwi

            -odrobina cytryny

            -2 łyżeczki cukru pudru

            -granat

            -borówki

            Owoce miksujemy dodajemy cukier puder i odrobinę soku z cytryny , posypujemy granatem i borówkami.

            Jajko w koszulce z bekonem podane na bagietce

            -jedno jajko

            -2 łyżki octu winnego

            -sól

            -sałata

            -pietruszka

            -3 kawałki z bagietki

            -3 plastry bekonu

            Wlewamy do garnka litr wody sól i ocet winny. Po zagotowaniu wodę mieszamy tworząc wir. W środek leja wbijamy jajko i delikatnie mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni smażymy bekon z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Kawałki bagietki podpiekamy na mocnym ogniu na patelni. Na bagietki układamy sałatę, bekon i jajko w koszulce. Ozdabiamy pietruszką.

            Omlet na słodko

            -2 jajka

            -2 łyżki mleka

            -troszeczkę cukru pudru

            -truskawki

            -maliny

            -borówki

            -syrop klonowy

            Ubijamy jajka z mlekiem i cukrem. Omlet smażymy na maśle na mocno rozgrzanej patelni co jakiś czas potrząsając nad ogniem. Jak góra omleta będzie ścięta składamy go na pół przekładamy na talerz. Na talerzu polewamy syropem klonowym i ozdabiamy owocami i gotoweeeeeeee. 😊😉

            Janek ZatorskiŚniadanie dla Pani Magdy Gessler. Sałatka, grzanka z jajkiem po benedyktyńsku i koktajl owocowy.

            1.Sałatka ze szpinaku .

            Składniki :

            -dwie, trzy garście świeżego szpinaku

            -jedna gruszka

            -jeden pomidor

            -50 g twarogu

            -1 duża łyżka orzeszków pinii

            -2 łyżki łyżki oliwy z oliwek

            -sok z pomarańczy - ok 1 łyżki

            - sól i pieprz do smaku

            Przysmażamy na oliwie szpinak z pokrojoną w nieduże kawałki gruszką i twarogiem pokrojonym w niewielkie kwadraty, do zmniejszenia objętości szpinaku. Dodajemy orzeszki pinii, do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i polewamy na końcu sokiem z pomarańczy.

            2.Jajko po benedyktyńsku na grzance z podsmażanym bekonem podane z sosem holenderskim.

            Składniki :

            -1 jajko,2 żółtka

            -50ml octu

            -1 łyżka soku z cytryny

            -sól, pieprz do smaku

            -ok 5 łyżek masła klarowanego

            -3 plastry boczku

            - bagietka.

            Jajko.

            Gotujemy wodę z octem i solą, robimy w wodzie wir łyżką i delikatnie wbijamy jajko do garnka. Delikatnie nakładamy białko na żółtko by ładnie je białkiem otulić. Gotujemy do ścięcia się białka.

            Sos holenderski.

            Oddzielamy żółtka od białek .

            Żółtka wlewamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i wstawiamy miskę na garnek z gotującą wodą ( gotowanie w kąpieli wodnej ). Mieszamy w miarę energicznie trzepaczką /rózgą.

            Gdy żółtka się ładnie ubiją dolewamy rozpuszczone klarowane masło małym strumieniem, cały czas mieszając.

            Sos jest gotowy gdy nabierze konsystencji majonezu.

            Grzanka.

            Kroimy bagietkę, kładziemy na blachę do pieczenia i pieczemy chwilę w 150 stopniach.

            Boczek podsmażamy na suchej patelni aż zrobi się lekko chrupiący.

            Na upieczoną grzankę kładziemy jajko, obok boczek i polewamy sosem.

            3.Koktajl owocowy:

            -1 pomarańcza

            -1/2 cytryny/ew limonki

            - kilka owoców malin i kilka truskawek

            Miksujemy wszystko razem.

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości