[i]
Michalina Powolna
Roladka z indyka faszerowana szpinakiem i serem feta
Składniki:
- filet z indyka 300g - Szpinak op
- Ser feta op
- Papryka, sól, pieprz
- Czosnek
- Szalotka
- Oliwa z oliwek
- Pomidory suszone
- Pomidory w puszce
- Świeża bazylia
Wykonanie:
Roladka:
Obróbka wstępna mięsa .Usunięcie błon z fileta.
Rozkrojenie fileta na płaty. Rozbicie mięsa. Doprawienie przyprawami.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy czosnek z cebulą następnie dodajemy świeży szpinak. Wszystkie składniki łączymy wraz z serem feta.
Na przygotowane wcześniej mięso nakładamy gotowy farsz zawijamy w formie roladek.
Smażymy do miękkość na rozgrzanym oleju.
Sos:
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek dodajemy cebule pomidory z puszki oraz pomidory suszone ,doprawiamy solą i pieprzem dodajemy świeżą bazylie. Doprowadzamy do wrzenia.
Gotowy sos blendujemy . Pozbywamy się pestek przelewając przez sitko.
Gotową roladkę kroimy w plastry ,rozkładamy na talerzu.
Z boku polewamy sosem.
Całość dekorujemy bazylią ,kwiatkami oraz pomidorkami koktajlowymi.
Nela Kucharska
Świąteczny Kaczor czyli pierś z kaczki z sosem ananasowo- żurawinowym i puree kalafiorowo -ziemniaczane.
Składniki:
-2 piersi z kaczki
Do marynaty:
- świeży rozmaryn – 2 gałązki
-sos sojowy ( 5 łyżek),
-miód ( 2 łyżki),
-czosnek (1 ząbek)
- pieprz (szczypta)
Do sosu:
- żurawina suszona ( około 100/150 g)
-ananas z puszki razem z sokiem ( około 4 plastry + 5 łyżek soku),
-kora cynamonu ( 2 sztuki),
- przyprawa korzenna= pół łyżeczki cynamonu + łyżeczka gałki muszkatołowej
- sok pomarańczowy ( wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy)
Do puree:
- 1 duży ziemniak,
- pół małego kalafiora (około 5 różyczek),
-sól, pieprz i gałka muszkatołowa ( szczypty)
- łyżka masła
-łyżka śmietanki 30%
Do ozdoby:
-plaster pomarańczy,
- pół kory z cynamonu,
-kwiatek jadalny,
- gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Ziemniaki i kalafior wstawić do gotowania, wodę posolić. Skórę na kaczce naciąć w kratkę. Wszystkie rzeczy do marynaty połączyć i włożyć do niej kaczkę. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, 2 łyżki soku ananasowego, dodać żurawinę, pokrojonego w kostkę ananasa i laskę cynamonu. Sos zagotować pod przykryciem. Zamarynowaną kaczkę położyć skórą do dołu na zimną patelnie i zacząć wytapiać tłuszcz ze skóry. Wytopioną kaczkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 7-9 minut. W tym czasie ugotowane warzywa trzeba utłuc na drobne puree i dodać śmietanki i przypraw. Zagotowany sos lekko odparować i zdjąć z ognia. Gdy wszystko jest gotowe wyjmujemy kaczkę z piekarnika i dajemy jej odpocząć około 2-3 minuty, następnie kroimy ją na małe plasterki. Wszystko wyjmujemy na talerz i ozdabiamy.
Smacznego!
Franek Lorenc
KACZKI NA TRAWCE;
1 duża pierś z kaczki
MARYNATA
-1 łyżeczka tymianku, majeranku i rozmarynu
-5 łyżek oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
SOS
-2 małe twarde gruszki
-2 szklanki Wina czerwonego słodkiego
-5 gozdzików
-1 łyżeczka cynamonu mielonego
-2 liście laurowe
-3 kulki ziela angielskiego
-miód dla smaku
DODATKI
-Rukola
-Orzechy pinii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nastaw piekarnik na 195 stopni
Umyj pierś z kaczki
Nakrój skórę UWAGA tak aby nie przeciąć do mięsa
Zamarynuj pierś
Obierz gruszkę i gotuj do miękkości w winie czerwonym z przyprawami
Usmaż kaczkę od zimnej patelni 7 min po stronie skóry i 3 po stronie mięsa, bez dodatku tłuszczu a następnie włóż do piekarnika na ok.10 min
Upieczoną kaczkę zawiń w folie aluminiową aby lekko odpoczęła
Podaj na rukoli, posyp uprażonymi orzechami pinii i delikatnie polej sosem.
Bartosz Miklas
Magiczne Polędwiczki wieprzowe
Składniki:
-Polędwiczki wieprzowe
Marynata do polędwiczek
-½ łyżeczki Estragonu
-Łyżeczka Majeranku, Tymianku, ziół Prowansalskich
-100 ml oleju
-sól
-pieprz
Sos:
-2 owoce Mango
-Pomarańcza
-Limonka
-Imbir
-Suszona papryczka chilli
Cebulka duszona z czerwonymi porzeczkami
-2 czerwone cebule
-2 łyżki cukru
-Płaska łyżeczka soli
-1 łyżka octu jabłkowego
-2 łyżki soku z porzeczek
-Garść czerwonych porzeczek
-150 ml wody
Do dekoracji
-Roszponka,
-Avocado
-Czerwony pieprz
-Storczyk jadalny
Przepis:
1.Cebulę pokroić w paski, wrzucić do garnuszka, zalać wodą z octem ,solą, cukrem, sokiem z porzeczek, zagotować, dodać owoce czerwonej porzeczki i gotować jeszcze kilka minut (ok 5-10 min) stale mieszając. Sprawdzać , żeby cebula nie była zbyt miękka.
2. Polędwiczki obrać z błonek. Pokroić na ok 2 cm na plastry. Rozgnieść ręką, włożyć do marynaty. Zamarynowane polędwiczki wstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
Potem usmażyć do miękkości na oleju.
3. Obrać mango, pokroić na kawałki, Imbir obrać, pokroić na kawałki ,dodać szczyptę chilli- wszystko razem zmiksować. Dodać wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, wyciśnięty sok z limonki.
Wszystko razem wymieszać.
Polędwiczki ułożyć na kleksie sosu z Mango. Posypać czerwonym pieprzem. Na talerzu położyć ugotowaną , odsączoną cebulkę i roszponkę. Dołożyć storczyk jadalny do ozdoby opcjonalnie.
Smacznego,
Bartek M.
Pola Książek
Pomidorki w łóżeczkach
Składniki :
-Suszone pomidory 8 sztuk
-Mozzarella 2 sztuki
-Oliwa z oliwek 2 szklanki
-Szynka parmeńska 8 plastrów
-Rozmaryn 6 gałązek
-Bazylia 6 gałązek
-Pomidorki koktajlowe 6 sztuk
-Szalotka 2 sztuki
-Masło 1 kostka
-Czosnek 1 sztuka
-Sól
-Pieprz
-Polędwiczki wieprzowe
Przygotowanie :
Usmażyć na patelni polędwiczki i osobno mozzarellę
Zawinąć w mięso suszone pomidory i mozzarellę w szynkę parmeńską
Pomidorki koktajlowe wrzucić na patelnię z oliwą
Wymieszać oliwę z masłem solą pieprzem rozmarynem i bazylią
Szymon Sadowski
Pieczona kaczka w kolorach jesieni
Składniki:
-Pierś z kaczki ze skórą
-3 ziemniaki
-Rozmaryn
-Sól i pieprz
-50g Żurawiny
-50ml wody
-Łyżka brązowego cukru
-Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Nakroić skórkę piersi w kratkę. Nasmarować solą i pieprzem. Pierś położyć na zimnej patelni. Smażyć od strony skórki 6-10 min. Następnie przekręcić i smażyć ok.3min. Do nagrzanego do 180st. Piekarnika wstawić kaczkę w naczyniu żaroodpornym na 3min. Do naczynia z kaczka wkładamy 2 gałązki rozmarynu.
Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia. Zimne ziemniaki kroimy na ćwiartki i smażymy na tłuszczu wytopionym z kaczki, aż staną się rumiane.
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy brązowy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy żurawinę, która ma się rozpaść podczas gotowania. W razie potrzeby żurawinę zredukować.
Wszystko ułożyć na talerzu. Przybrać świeżym rozmarynem i żurawiną.
Natalia Tokarska
Pierś z kaczki z musem jabłkowym i pieczonymi ziemniaczkami
Składniki:
-Pierś z kaczki ze skórą
-sól , pieprz mielony , tymianek , papryka słodka mielona , rozmaryn świeży , majeranek , cukier
-jabłka
-ziemniaki
Obieramy ziemniaki kroimy w ćwiarteczki i doprawiamy przyprawami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 10-20 min
jabłka obieramy kroimy w kosteczkę i gotujemy aż jabłka się uduszą do miękkości następnie dodajemy cukier i miksujemy .
Pierś z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym nacinamy skórę w kratkę i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni skórą do spodu ok.7 min. a z drugiej strony ok 4 minuty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym na ok.10 minut. Po upływie czasu wyciągamy i pozostawiamy mięso na 5 minut żeby odpoczęło , po tym czasie kroimy układamy mięso dodajemy ziemniaczki opieczone i mus jabłkowy na talerz i dekorujemy
Kuba Nowak
Polędwiczka wieprzowa w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami, brokułem i sosem bazyliowym
Składniki
-Polędwiczka wieprzowa, umyta, osuszona, oczyszczona z błon, o temperaturze pokojowej (wyjęta z lodówki 20 minut przed przygotowaniem)
-Brokuł
MARYNATA
-2 łyżki masła orzechowego
-2 ząbki czosnku, drobno posiekane niewielka ilość soli
-1/2 ostrej papryczki chili, umytej, posiekanej razem z pestkami
-Niewielka ilość pieprzu
-2 łyżki miodu naturalnego, wielokwiatowego
-Starta na tarce skórka z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
-Sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
- łyżki kolendry, świeżej, umytej, posiekanej
-5 łyżek oliwy z oliwek
FRYTKI Z SOSEM BAZYLIOWYM
-1/2 pęczka świeżej bazylii, umytej, delikatnie posiekanej
-Niewielka ilość soli
-2 żółtka o temperaturze pokojowej
-1 łyżeczka musztardy (dowolny rodzaj)
-50-60 ml oliwy z oliwek
-1 łyżeczka miodu
-Sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
-600 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w paski, zanurzonych w wodzie
-600 ml oleju słonecznikowego do smażenia
-Niewielka ilość soli
-Niewielka ilość czarnego pieprzu w ziarnach, pokruszonego
DO DEKORACJI
kilka kawałków świeżej papryczki chili, umytej
kilka listków świeżej kolendry, umytych
PRZYGOTUJ
kawałek folii spożywczej
moździerz
kawałek papieru do pieczenia
blachę do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do temperatury200°C (termoobieg)
MARYNATA
Do naczynia wrzucamy 2 łyżki masła orzechowego, dodajemy posiekany czosnek roztarty z odrobiną soli. Do masła i czosnku dodajemy ostrą papryczkę chili. Marynatę doprawiamy pieprzem, odrobiną soli, polewamy miodem, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Do marynaty wrzucamy drobno posiekaną kolendrę oraz dodajemy oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Polędwiczki wieprzowe dokładnie obtaczamy w marynacie. Tak przygotowane polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok na 15-20 minut (nie wkładamy polędwiczek do lodówki). Następnie zamarynowane polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia polanym odrobiną oliwy z oliwek. Ułożone na blaszce polędwiczki polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 4-5 minut. Następnie wyjmujemy polędwiczki z piekarnika na 5-6 minut i ponownie pieczemy w temperaturze 220°C (termoobieg) przez kolejne 4-5 minut.
SOS BAZYLIOWY
Bazylię ucieramy w moździerzu razem z solą. Do miseczki wrzucamy 2 żółtka, do żółtek dodajemy wcześniej utartą bazylię oraz musztardę. Całość mieszamy. Następnie cały czas ubijając żółtka z bazylią i musztardą, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu sos doprawiamy odrobiną miodu, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Sos przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby stężał.
FRYTKI
Pokrojone w paski ziemniaki moczymy w wodzie 10 minut, odcedzamy, suszymy i smażymy w rozgrzanym oleju słonecznikowym do momentu, kiedy frytki będą zarumienione (nie smażymy całej ilości frytek od razu). Jeśli chcemy zrobić chrupiące frytki, smażymy je na dwa razy, czyli wysmażone na wpół frytki, odcedzone z oleju, ponownie wrzucamy do mocno rozgrzanego oleju i chwilę smażymy. Wysmażone frytki doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonego pieprzu.
Oskar Leśniewski
WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU
SKŁADNIKI
-400 g polędwiczki wieprzowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1/2 czerwonej papryki
-1/2 marchewki
-½ brokuła
-1/2cebuli
-1/2 pora
-2 ząbki czosnku
-1 mała papryczka chili
-3 cm kawałek imbiru
-2 łyżki oleju roślinnego
-Ryż do podania
SOS
-3 łyżki octu ryżowego
-3 łyżki wody
-5 łyżek sosu sojowego
-2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE
1. Mięso oczyścić z białej błony, przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
2. Przygotować warzywa: paprykę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w nieco większą kostkę, marchewkę obrać i pokroić wzdłuż na cienkie słupki lub w talarki, tak samo pokroić pora. Różyczki brokuła odciąć i podzielić na mniejsze, ale nie za małe.
3. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na drobnej tarce.
4. Przygotować sos: wymieszać wszystkie podane składniki w miseczce. Odstawić.
5. W wysokiej i dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć z patelni i odłożyć na talerz.
6. Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć pokrojoną polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty często mieszając, aby równomiernie się obsmażała.
7. Na patelnię włożyć z powrotem warzywa i wymieszać z mięsem.
8. Następnie wlać sos. Gotować przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, co chwilę mieszać.
9. Wstawić w garnku osoloną wodę na ryż. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dodać woreczek ryżu. Po 15 minut odsączyć ryż.
10. Wyłożyć chińskie danie na talerze, obok położyć ryż i podawać.