Eklerki i gotowanie wspinaczkowe - zobacz przepisy z 8 odcinka!

Masterchef Junior 7 odcinek 8
Masterchef Junior 7 odcinek 8

Tymek Walko

Ośmiorniczki baby, puree, mus z boczku

  • 10 ośmiorniczek baby
    • kalafior
      • 1 pomarańcza
        • 1 cytryna
          • 3 pieczarki
            • 2 szalotki
              • śmietanka 30%
                • główka czosnku
                  • łyżka ryżu
                    • natka pietruszki
                      • bób 200g
                        • boczek wędzony
                          • olej
                            • oliwki czarne
                              • ocet winny czerwony
                                • cukier
                                  • sól
                                    • sok z pomarańczy

                                      Kalafiora pokroić w grube plastry na mandolinie. 150ml octu zagotować z taką samą ilością wody, odrobiną cukru i soli. Dorzucić kalafiora, odstawić na 30 minut.

                                      Sześć ośmiorniczek podsmażyć na oliwie. Dodać szalotkę, rozgnieciony czosnek i skórkę z połowy pomarańczy i cytryny. Dorzucić natkę pietruszki. Gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Przecedzić przez sito, dodać odrobinę śmietanki, wymieszać.

                                      Boczek podsmażyć, zalać śmietanką, gotować przez minutę, zblendować i przelać przez sito.

                                      Pół kalafiora ugotować w osolonej wodzie razem z bobem. Bób obrać. Ugotować ryż. Zblendować razem z kalafiorem i bobem, doprawić. Czosnek i pieczarki pokroić w cienkie plastry na mandolinie, usmażyć na głębokim tłuszczu.

                                      Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ośmiorniczki, smażyć przez 5 minut.

                                      Sposób podania:

                                      Na talerz wyłożyć łyżkę puree, polać sosem, na sos wyłożyć usmażone ośmiorniczki. Udekorować musem z boczku i pozostałymi składnikami.

                                      Janek Rol – Szkaradziński

                                      Pierś z kaczki z sosem malinowym, puree oraz plackami z cukinii

                                      • pierś z kaczki
                                        • 100g malin
                                          • 50ml czerwonego wina
                                            • 2 cukinie
                                              • 2 kopry włoskie
                                                • 1 jajko
                                                  • olej
                                                    • 80ml śmietanki 30%
                                                      • sól,pieprz
                                                        • mięta
                                                          • cukier
                                                            • 100ml wody
                                                              • 200g masła
                                                                • 150g mąki

                                                                  Przygotowanie sosu:

                                                                  Na patelni podsmażyć maliny i dodać łyżeczkę cukru. Do malin dolać wino i zredukować sos, aby pozbyć się alkoholu. Do sosu dolać wodę (50ml) i dodać płaską łyżeczkę mąki i 15ml śmietanki. Doprowadzić do jednolitej konsystencji. Przelać przez sitko i gotowe. :)

                                                                  Przygotowanie placków cukiniowych:

                                                                  Jedną cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajko i mąkę i wszystko razem wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem według uznania. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć do uzyskania złotego koloru.

                                                                  Przygotowanie puree:

                                                                  Koper włoski zagotować w 100ml wody i 50ml śmietanki. Cukinię obrać, polać olejem i wstawić do piekarnika na 25 minut w 180°C. Upieczoną cukinię połączyć ze wcześniej zagotowaną śmietanką z koprem i całość zblendować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Puree doprawić do smaku (sól i pieprz).

                                                                  Przygotowanie kaczki:

                                                                  Naciąć skórę kaczki, natrzeć solą i pieprzem, położyć skórą do dołu na zimną patelnię i smażyć do momentu aż nabierze złotego koloru po obydwu stronach. Przełożyć do żaroodpornego pojemnika i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec przez ok. 7 minut. Przed podaniem mięso powinno odpocząć.

                                                                  Wszystkie składniki dania wyłożyć na talerz według uznania.

                                                                  Wiktoria Chmielewska

                                                                  Jeleń na czekoladowej drodze

                                                                  • polędwica z jelenia
                                                                    • 100g czekolady gorzkiej
                                                                      • 20 ml śmietanki 36%
                                                                        • 2 pietruszki
                                                                          • 2 ziemniaki
                                                                            • 200ml śmietanki 30%
                                                                              • obierki z pietruszki
                                                                                • 100/200ml oleju słonecznikowego
                                                                                  • 100/200ml czerwonego wina
                                                                                    • 1/2 szalotki
                                                                                      • 100 ml wody
                                                                                        • 50 g borówki
                                                                                          • 1/2 jabłka zielonego
                                                                                            • 2 łyżeczki oliwy
                                                                                              • 10 borówek
                                                                                                • sól i pieprz do smaku

                                                                                                  Do garnka dać skrawki jelenia, czerwone wino, wodę i szalotkę i gotować około 40 minut,następnie przecedzic i zredukowac o połowę. Do drugiego garnka dać pietruszkę, ziemniaki i śmietankę 36% i zostawić do zmiękczenia warzyw. Rozpuścić czekoladę, dodać zblendowane borówki i gotowy wywar ze skrawek. Rozgrzać olej do 225 stopni Celsjusza, wrzucić do niego obierki z pietruszki i usmażyć na złoty kolor. Zostawić do wysuszenia i posolić. Pietruszkę i ziemniaka blendujemy.

                                                                                                  Sałatka: pokroić jabłka w kostkę, a borówki na pół. Sól, pieprz i cukier wymieszać z oliwą i polać owoce.

                                                                                                  Polędwicę z jelenia usmażyć na oliwie (przez 2-3 minuty), a następnie bastować z masłem.

                                                                                                  Na brązowym talerzu na środku ułożyć w ringu puree z ziemniaka i pietruszki, na puree wyłożyć stek z jelenia, polać sosem naokoło steka. Obok ułożyć sałatkę i chipsy z pietruszki.

                                                                                                  Helena Kłobucka

                                                                                                  Wiktoriański królik

                                                                                                  Puree z białych warzyw i jabłka:

                                                                                                  • 2 pietruszki
                                                                                                    • 1/2 jabłka
                                                                                                      • 1/4 selera
                                                                                                        • mleko
                                                                                                          • sól, pieprz, cukier

                                                                                                            Kroimy pietruszkę w kostkę, zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Kroimy seler w wodzie i też gotujemy. Jabłko bez skórki podsmażamy na oleju. Wszystko razem blendujemy i doprawiamy według uznania.Sałatka:

                                                                                                            • 200g bobu
                                                                                                              • 100g zielonego groszku
                                                                                                                • 50g migdały w skórce i bez skórki
                                                                                                                  • cytryna
                                                                                                                    • sól, pieprz, cukier

                                                                                                                      Bob z groszkiem gotujemy do miękkości. Bob z posiekanymi orzechami parzymy na oleju na patelni. Dodajemy zielony groszek i skrapiamy cytryną.Bulion/sos:

                                                                                                                      • 2 szalotki
                                                                                                                        • 1 pietruszka
                                                                                                                          • 200 ml wina białego
                                                                                                                            • skrawki od królika
                                                                                                                              • czosnek
                                                                                                                                • sól, pieprz, cukier

                                                                                                                                  Posiekaną szalotkę przesmażamy na oleju z odrobinką cukru. Dodajemy posiekaną pietruszkę i przesmażamy. Dodajemy czosnek. Zalewamy winem. Przysmażamy pozostałe kawałki królika. Wszystko razem redukujemy. Odcedzamy. Bulion/sos gotowy.

                                                                                                                                  Mięso:

                                                                                                                                  • comber z królika
                                                                                                                                    • cytryna

                                                                                                                                      Wycinamy błonki z królika. Skrapiamy cytryną. Doprawiamy i smażymy na oleju. Odkładamy do odpoczęcia.

                                                                                                                                      Podanie:Na czarnym talerzu wyciskamy w ringu puree, na nim układamy przekrojony comber z królika. Z boku układamy sałatkę. Posypujemy startą skórką ze sparzonej cytryny. Bulion/ sos podajemy z boku w kubeczku.

                                                                                                                                      Ewa Ziemiańska

                                                                                                                                      Pietruszkowy królik

                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                      • comber z królika
                                                                                                                                        • 1 jabłko
                                                                                                                                          • 3 korzenie pietruszki
                                                                                                                                            • 1 cytryna
                                                                                                                                              • 1 szalotka
                                                                                                                                                • 1 czosnek
                                                                                                                                                  • mleko
                                                                                                                                                    • olej

                                                                                                                                                      Wykonanie:

                                                                                                                                                      Z królika odkrawamy część mięsa z kością i smażymy, dajemy do garnka. Na tej samej patelni smażymy pietruszkę, szalotkę i czosnek, dodajemy to do garnka i zalewamy wodą. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Gotujemy do otrzymania zredukowanego wywaru.

                                                                                                                                                      Pietruszkę kroimy na grube plastry i gotujemy w mleku do miękkości. Ugotowaną pietruszkę doprawiamy i blendujemy na puree.

                                                                                                                                                      Jabłko i szalotkę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Doprawiamy sokiem z cytryny.

                                                                                                                                                      Kolejną pietruszkę kroimy na plastry i smażymy. Gotowe chipsy pietruszkowe należy posolić.

                                                                                                                                                      Comber z królika smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                                      Na talerz wykładamy puree z pietruszki, na nim układamy pietruszkowe chipsy. Wykładamy pokrojone nacięte mięso, na wierzchu układamy jabłka z szalotką i polewamy sosem otrzymanym z wywaru.

                                                                                                                                                      Eklerki Urszi!

                                                                                                                                                      Eklerki pistacjowe z maliną

                                                                                                                                                      Ciasto parzone: 125 g mleka 125 g śmietanki 30% 60 g oleju słonecznikowego 140 g mąki 3 jajkaPiekarnik w trybie góra-dół nagrzej do 250°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub matą. Przygotuj sobie rękaw cukierniczy.

                                                                                                                                                      Mleko, śmietankę i olej zagotuj w garnuszku, po czym zestaw z ognia i dodaj przesianą mąkę. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę (powstanie z niej kula o konsystencji pasty, odchodzącej od ścianek i dna). Wyrobione w ten sposób ciasto przełóż do miski, wbijaj do niego jajka (pojedynczo, powoli) i mieszaj mikserem na niskich obrotach aż do połączenia składników.Wstaw blaszkę do piekarnika i od razu obniż temperaturę do 180°C. Piecz do uzyskania ciemnozłotego koloru.Chrupka: 225g białej czekolady 130g pasty pistacjowej, 15g oleju 137g chrupiących prazynek , Garść zmielonych pistacji

                                                                                                                                                      Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź na silikonowej macie i pozostaw do zastygnięcia w zamrażarce.Malina: 200g malin mrożonych Pol łyżeczki pektyny Pol łyżeczki cukru pudru Łyżeczka pasty waniliowej Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/delikatesy/przyprawy-i-pasty/pasty/pasta-waniliowa-z-wanilii-bourbon-z-madagaskaru-z-ziarenkami-wanilii-50g-dr-oetkera.html

                                                                                                                                                      Malinę umieść w garnuszku z minimalna ilością wody na dnie aby się nie przypaliła. Pozwól jej się rozmrozić cały czas ja mieszając. Doprowadź do wrzenia po czym zblenduj. Pektyne wymieszaj z cukrem pudrem i wsyp do maliny bardzo energicznie mieszając rózga. Ponownie włącz palnik, dodaj cukier wanilinowy i całość doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Wyłącz palnik.Krem: 400g śmietanki 36% 3 łyżki pasty pistacjowej 2 łyżki cukru pudru 2 x Śmietan-fix Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/masy-i-kremy/smietan-fix/smietan-fix-dr-oetkera.htmlŚmiankę ubij ze zmiany fix oraz cukrem pudrem. Następnie delikatnie szpatułka dodaj paste pistacjowa i dokładnie wymieszaj.

                                                                                                                                                      Wyłożenie chrupki. Składanie deseru

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                      The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                      The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                      Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                                                                                      Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                                                                                      Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                      Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                      Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                      Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"